Bitcoin, ευρωπαϊκές τράπεζες και μετά το ΧΑ. Αυτή είναι η σειρά με την οποία ανέβηκαν στο βάθρο των υψηλότερων αποδόσεων παγκοσμίως για το μήνα Νοέμβριο, ο βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων με +39,9%, ο δείκτης Stoxx 600 με +33% και το… τίμιο πλην πτωχό ελληνικό χρηματιστήριο με κέρδη 29,4%. Ούτε ο πολύς Nasdaq με τα μεγαθήρια τύπου Apple, Amazon κλπ, ούτε οι αναδυόμενες αγορές, ούτε το πετρέλαιο, κατάφεραν να συγκινήσουν τόσο τους επενδυτές όσο το Χρηματιστήριο της Αθήνας.
Σίγουρα το ΧΑ είναι από τις αγορές που δέχθηκαν πολύ ισχυρό πλήγμα από τον καταστροφικό σεισμό αβεβαιότητας που προκάλεσε η πανδημία, που σημαίνει ότι ξεκίνησε το ράλι του Νοεμβρίου από πολύ χαμηλή βάση, γεγονός που ενδεχομένως του έδωσε και μεγαλύτερη ώθηση.
Το θετικό είναι ότι πληροφορίες του liberal.gr από το City του Λονδίνου αναφέρουν ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων που θέλουν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται λόγω των εμβολίων και του θετικού κλίματος για τις προοπτικές ανάπτυξης του 2021, βλέπουν ψηλά στη λίστα με τις καλύτερες αποδόσεις το ΧΑ. Και παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει το Investment grade και γενικότερα δεν έχει καταφέρει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τις αγορές, οι traders μπαίνουν στον πειρασμό ή έχουν την περιέργεια να ασχοληθούν με την ελληνική αγορά, ακόμη και «πλατωνικά».
«Είναι μία αρχή», σημειώνει στέλεχος fund που συγκαταλέγεται στους θεσμικούς επενδυτές. «Μετά από πολλά χρόνια η Ελλάδα ακούγεται θετικά και έχει να παρουσιάσει ένα στόρι πραγματικής ανάπτυξης. Από τη μία με τα πολύ καλά αποτελέσματα στη διαχείριση της πανδημίας έχει κερδίσει σε αξιοπιστία και από την άλλη εμφανίζεται ως η πιο ωφελημένη από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης», προσθέτει ο ίδιος για να συμπληρώσει: «Μην ξεχνάτε ότι συνολικά τα κεφάλαια που θα πέσουν στην ελληνική οικονομία ίσως ξεπεράσουν τα 70 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, ενώ η χώρα προέρχεται από μια δεκαετή κρίση που ισοδυναμεί με ισοπέδωση. Επομένως τα περιθώρια ανάπτυξης είναι τεράστια αρκεί να γίνει οι κατάλληλη διαχείριση των πόρων».
Τα μηνύματα από παντού είναι θετικά. Το ελληνικό δημόσιο συμμετέχει στο QE Πανδημίας, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί έως το τέλος του 2021, ενώ τα εμβόλια αναμένεται να επηρεάσουν θετικά την ελληνική οικονομία πριν το καλοκαίρι, ενισχύοντας την αισιοδοξία για τα αποτελέσματα του τουρισμού. Αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι γίναμε Wall Street ούτε πως όλα είναι ρόδινα, όμως παρατηρείται αλλαγή κλίματος και απέναντι στην Ελλάδα. Στο μεταξύ, ξένα funds προσπαθούν να ενισχύσουν την παρουσία τους στη χώρα μας και άλλα αναμένουν μία σειρά μεταρρυθμίσεων, όπως στην ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης και στο μέτωπο των αδειοδοτήσεων.
Μία ακόμη πολύ ενδιαφέρουσα εκτίμηση των ξένων funds είναι ότι από σήμερα μέχρι την κυκλοφορία και διανομή των εμβολίων μεσολαβεί μία περίοδος αβεβαιότητας σχετικά με το μέγεθος της ανάπτυξης του 2021, για συγκεκριμένους λόγους. Πρώτον, γιατί δεν είναι ξεκάθαρο το πόσο γρήγορα θα γίνουν οι εμβολιασμοί και αν θα επιτευχθεί έγκαιρα ανοσία της αγέλης.
Το βασικό σενάριο των αναλυτών είναι ότι σε διάστημα ενός έτους θα είναι διαθέσιμες 3 δισεκατομμύρια δόσεις για 1,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Εκτιμάται επίσης ότι ένα ποσοστό της τάξης του 30% αντιτίθεται στον εμβολιασμό, όμως είναι πιθανό να αρκεί να εμβολιαστεί το 50% των πολιτών καθώς εκτιμάται ότι ήδη ένα 10% έχει αποκτήσει ανοσία.
Δεύτερον, δεν μπορεί σήμερα να υπολογιστεί το μέγεθος της μόνιμης ζημιάς που έχει υποστεί η αγορά εργασίας. Όλα αυτά αντικατοπτρίζονται στις προβλέψεις για την αμερικανική οικονομία για την οποία εκτιμάται ότι θα επανέλθει σε φουλ ρυθμούς μετά τον Ιούλιο του 202 και η μόνιμη ζημιά είναι της τάξης του 2%.
Για την ιστορία, να πούμε ότι μετά το Χρηματιστήριο της Αθήνας η καλύτερη επίδοση ήταν του Brent με 27% και του αργού τύπου WTI με 26,7% και ακολούθησε ο δείκτης IBEX 35 στη Μαδρίτη ο οποίος σημείωσε άνοδο 25,2%. Τη δεκάδα των υψηλότερων αποδόσεων παγκοσμίως για το μήνα Νοέμβριο έκλεισαν ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο, ο βραζιλιάνικος Bovespa, ο ρωσικός Micex και ο γερμανικός DAX.