Με το δεξί μπήκε και ο Φλεβάρης για τις αγορές, έπειτα από τον πολύ καλό Ιανουάριο. Και όπως λέει και η λαϊκή παροιμία «ο Φλεβάρης και αν φλεβίσει!». Απομένουν όμως αρκετές ημέρες ακόμη για να ξέρουμε πόσο θα φλεβίσει και αν συνεχίσει την πολύ καλή εικόνα του Ιανουαρίου, καθώς τα κέρδη είναι μεγάλα και δε θα αποτελέσει έκπληξη η κατοχύρωση ενός μέρους τους.
Βέβαια, όσο υπάρχουν ακόμα οι γνωστοί, άγνωστοι που έμειναν εκτός του μεγάλου ράλι, (που ξεκίνησε τον Οκτώβριο και ήμασταν οι μοναδικοί που το προβλέψαμε με απόλυτη ακρίβεια), και θέλουν διόρθωση για να μπουν στην αγορά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν το «έξυπνο χρήμα» θα τους κάνει την χάρη!
Στο τελευταίο μας άρθρο του 2022 τονίσαμε τις υψηλές προσδοκίες για φέτος, όσον αφορά στην ελληνική αγορά και στις προοπτικές μετά τις εκλογές της άνοιξης. Το μυστικό της επιτυχίας των προβλέψεων μας αποτελεί η διορατικότητα και η μακρόχρονη παρουσία στις παγκόσμιες αγορές.
Όταν λοιπόν όλοι περίμεναν το κραχ τον Οκτώβριο και μας βομβάρδιζαν με τίτλους «θα πεινάσουμε, θα κρυώσουμε κ.ο.κ.» ενώ η αναλογία των puts/calls ξεπερνούσε το ποσοστό που επιτρέπει να είμαστε σίγουροι (μέσω της πληροφορίας που δίνει) ότι θα γκρεμιστούν οι αγορές, τότε αυτό δεν ήταν «η πληροφορία»!
Είχα επισημάνει τη μεγάλη ανατροπή στα επίπεδα των 3500 μονάδων λόγω του υπερβολικά υψηλού τζίρου και φυσικά λόγω των πολύ μεγάλων ανοιχτών θέσεων που στη συνέχεια ανατροφοδότησαν την άνοδο των 600 μονάδων στον δείκτη S&P 500. Όσο για το ελληνικό χρηματιστήριο ανέλυσα πλήρως τους λόγους που θα συνεχίσει να υπεραποδίδει αρκεί να μην υπάρξουν ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό και την οικονομική πολιτική της χώρας, η οποία μπορεί να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο εάν οι κυβερνώντες αποφασίσουν σε πολύ περισσότερες δραστικές μεταρρυθμίσεις.
Ο μήνας μπήκε με άρωμα επιτοκίων από την FED. Η μικρότερη αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% από την κεντρική τράπεζα έδωσε ελπίδες ότι πλησιάζουμε στο τέλος της ανόδου, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί και θα υποχωρήσει περαιτέρω σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Ο Πάουελ στην ομιλία του τόνισε πως οι πιθανότητες επίτευξης του soft landing δεν είναι αμελητέες, ενώ η ανεργία δεν αποτελεί αγκάθι για τις επόμενες κινήσεις της FED.
Εκτιμούν οι τραπεζίτες, πως η βασική δουλειά στη μάχη κατά του πληθωρισμού έχει ήδη γίνει και φοβούνται πως η εφαρμογή σφιχτής νομισματικής πολιτικής για παρατεταμένο διάστημα μπορεί να φέρει πολύ άσχημα αποτελέσματα και να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση. Το διοικητικό συμβούλιο της Fed εκτιμά πως η άνοδος των επιτοκίων αναφοράς θα σταματήσει κάποια στιγμή φέτος και πως τα επιτόκια θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, (ενώ η Fed θα μειώσει τα επιτόκια αναφοράς τουλάχιστον μία φορά κατά 0,25%, ίσως όμως και δύο φορές.).
Οι αγορές βασίζουν αυτή την άποψη στα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται το τελευταίο διάστημα και τα οποία δείχνουν, τουλάχιστον κατά την άποψη των αγορών, πως ο πληθωρισμός ακολουθεί πτωτική πορεία, η οικονομία βρίσκεται σε φάση αποθέρμανσης και ο ρυθμός αύξησης των μισθών των εργαζομένων έχει αρχίσει να μειώνεται. Όλα αυτά πριν ανακοινωθεί το στοιχείο της ανεργίας την περασμένη Παρασκευή, που ταρακούνησε τις αγορές.
Η μείωση της ανεργίας στο 3,4% (χαμηλό 53 ετών)και η δημιουργία 517.000 νέων θέσεων εργασίας! Νέο που θα ζήλευαν και οι καλύτερες οικονομίες του πλανήτη, αλλά δυστυχώς φοβίζει γιατί απλά όσο δεν υπάρχει ανεργία και ο κόσμος δεν πεινάει και δεν κρυώνει δεν μας βγαίνουν οι αριθμοί! Που φθάσαμε αλήθεια!
Με τα νέα δεδομένα, στην προχθεσινή ομιλία του Πάουελ στο «Economic Club of Washington, που ήταν η πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά την έκθεση της Παρασκευής, ο Πάουελ εμφανίστηκε και πάλι συγκρατημένα αισιόδοξος, ξεκινώντας την ομιλία του με τα «καλά νέα», δηλ. την υποχώρηση του πληθωρισμού και την ομαλή προσγείωση της οικονομίας.
Στον αντίποδα, στο τέλος, ολοκληρώνοντας την ομιλία του δήλωνε ότι βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο απομείωσης του πληθωρισμού και επομένως η Fed έχει ακόμα πολλή δουλειά μπροστά της. Όταν ρωτήθηκε τι θα κάνει αν και τον άλλον μήνα δημιουργηθούν πάλι 500.000 νέες θέσεις, τόνισε «Η αγορά εργασίας είναι εξαιρετικά ισχυρή, επειδή η οικονομία είναι ισχυρή», αλλά σίγουρα θα προχωρούσε σε νέες αυξήσεις.
Οι αγορές δεν τρόμαξαν με το νέο, καθώς θεωρείται αδιανόητο να συμβεί κάτι τέτοιο στην αγορά εργασίας που αγγίζει την τελειότητα των οικονομικών μοντέλων (το 3,6% θεωρείται όριο για τη λειτουργία μιας ισχυρής οικονομίας). Εμφανίστηκαν και πάλι οι ειδικοί των αγορών που πέτυχαν στις προβλέψεις τους για το 2022 και περιμένουν τα χειρότερα για το 2023!
Ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον, προειδοποίησε ότι «είναι πολύ νωρίς για να κηρυχθεί νίκη κατά του πληθωρισμού» προβλέποντας νέες αυξήσεις επιτοκίων από την Fed προκειμένου να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό. Η BOA βλέπει πτώση του δείκτη στις 3000 μονάδες και συστήνει πωλήσεις στις 4200, ενώ και η Deutshe Bank βλέπει πιθανότητες ύφεσης 90% για φέτος αλλά αν δεν συμβεί ο S&P θα πιάσει τις 5000 μονάδες (πλάκα μας κάνει!).
Το ερώτημα που τίθεται στα επίπεδα των 1080 μονάδων του ΧΑΑ και των 4200 μονάδων του S&P 500, είναι εάν πρέπει να ρευστοποιήσουμε τις μετοχές, καθώς οι κίνδυνοι παραμένουν, σύμφωνα με τους ειδικούς του 2022, και θα γίνουν χειρότεροι το 2023!
Με μία φράση αυτό που θα πω είναι ότι τα διαφυγόντα κέρδη δεν είναι κέρδη! Κέρδος είναι αυτό που μένει και ικανοποιεί τις προσδοκίες και τους στόχους του κάθε ατόμου! Εξάλλου προλάβαμε στην αφετηρία το τρένο! Αν τώρα το τραίνο δεν κάνει πολλές στάσεις μέχρι να φθάσει στον προορισμό του, αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο διατεθειμένοι είναι να πληρώσουν ακριβότερο εισιτήριο οι επιβαίνοντες που το έχασαν και θα το βλέπουν με το κιάλι!