Το εγχείρημα της ΔΕΗ στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αφενός διότι η υπερκάλυψη ήταν εντυπωσιακή, αφετέρου διότι η ζήτηση προήλθε από πολλούς και μεγάλους διεθνείς οίκους.
Από τα 1,35 δισεκατομμύρια ευρώ που τελικά προσφέρθηκαν, ζητήθηκαν πάνω από 4 δισ., υπενθυμίζοντας αφενός ότι η προσφορά ήταν κατά 80% (!) υψηλότερη από την αρχικά υπολογισμένη, αφετέρου -όπως ήταν φυσικό- η τιμή διάθεσης έφθασε στο μέγιστο σημείο του εύρους της, τα 9 ευρώ.
Και μάλιστα, όλα αυτά συνέβησαν σε ένα επίπεδο αποτίμησης της μετοχής που απέχει 6 φορές από τα χαμηλά εν μέσω πανδημίας και 2 φορές από τα υψηλά προ πανδημίας, ενώ να θυμηθούμε ότι η εταιρεία ...«θα χρεοκοπούσε» πριν δύο χρόνια.
Η προσδοκία για την εξέλιξη της εταιρείας είναι -το λιγότερο- αισιόδοξη, με την τιμή της μετοχής στα 9 ευρώ να μην αντιπροσωπεύει πλέον επ’ ουδενί λόγο την πραγματική αξία της εταιρείας: εν ολίγοις, η εταιρεία μεγεθύνεται κατά τουλάχιστον 50-60% με το καλημέρα, έχοντας πολύτιμη και μεγάλη ρευστότητα, εξαιρετικά μειωμένο (και φθηνό) δανεισμό, μια αγορά μπροστά της με πελώρια περιθώρια κερδοφορίας και μια (πολύ)μετοχική σύνθεση στην οποία εξέχουσα θέση έχουν θεσμικά χαρτοφυλάκια με ποιοτικό και μακροπρόθεσμο προσανατολισμό.
Κι ενώ η μετοχή της ΔΕΗ θα μας απασχολήσει για πολλά χρόνια ακόμα με τις αναμενόμενες αποδόσεις της, βραχυπρόθεσμα όλο το ταμπλό χόρεψε στον ρυθμό της εν λόγω ΑΜΚ.
Από τη μία, το κλίμα συντηρήθηκε αισιόδοξο, βάσει τόσο της παραπάνω ανάλυσης για την ίδια την -δεικτοβαρή- εταιρεία, όσο και βάσει της πεποίθησης ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας παραμένει υψηλό, με ό, τι αυτό συνεπάγεται και για τις λοιπές -καλές- εισηγμένες μας. Μην ξεχνάμε επίσης ότι ήδη η μετοχή «τρέχει» με μεγάλο premium έναντι της τιμής διάθεσης (περίπου 9,7 ευρώ).
Από την άλλη, η ρευστότητα που απαιτήθηκε για τη συμμετοχή στο εγχείρημα ήταν μεγάλη. Πολύ μεγάλη. Κι αυτό είναι αληθές τόσο για τη συμμετοχή απευθείας των «παλαιών» μετόχων, δηλαδή των κατεχόντων μετοχές, όσο και για τη συμμετοχή στα αδιάθετα που τυχόν θα προκύψουν. Και μάλιστα, η ύστερη παρατήρηση του μεγέθους της ζήτησης (που αναμενόταν μεγάλη, εξάλλου) δείχνει ότι το ποσοστό που θα πάρουν οι «νέοι» μέτοχοι είναι μικρό, άρα θα έπρεπε να δεσμευτεί μεγάλο ποσό για να μπορέσει κάποιος να πάρει έστω και κοντά στην ποσότητα που πραγματικά θα ήθελε.
Και βάσει αυτών, τελικά η εικόνα της συντήρησης του Γενικού Δείκτη σε αυτό το θετικό momentum είναι πέραν από ικανοποιητική. Διότι πολύ απλά, η αγοραστική δύναμη ήταν εξαιρετικά μειωμένη για να υποστηρίξει και να απορροφήσει μια πιθανά εμφανιζόμενη προσφορά, η οποία δεν θα απαιτούσε καμία ρευστότητα, διότι θα προερχόταν από υφιστάμενες θέσεις.
Κι όμως, καμία τόσο μεγάλη ρευστοποίηση δεν ήλθε για να ανησυχήσει το ταμπλό. Οι 900 μονάδες μπορεί να ταλαιπωρούν εδώ και καιρό το Χρηματιστήριο, φαίνεται όμως πως πλέον καθίστανται ισχυρή βάση και ο δρόμος για τις 960 μονάδες είναι ανοιχτός.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.