ΟΔΔΗΧ: Για 8 δισ. ευρώ «βγαίνει» στις αγορές η Ελλάδα το 2025
Shutterstock
Shutterstock

ΟΔΔΗΧ: Για 8 δισ. ευρώ «βγαίνει» στις αγορές η Ελλάδα το 2025

Κεφάλαια ύψους 8 δισ.ευρώ σκοπεύει να «ζητήσει» η χώρα μας από τις αγορές μέσα στη χρονιά που έρχεται, σύμφωνα με το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού που ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ. Τα κεφάλαια αυτά θα καλύψουν ένα σημαντικό ποσοστό από τα 15,28 δισ.ευρώ που είναι οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. 

Το υπόλοιπο ποσόν θα καλυφθεί από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τη μείωση των διαθεσίμων του Δημοσίου και τις αποκρατικοποιήσεις. 

Παράλληλα, το ελληνικό δημόσιο στοχεύει και στην πρόωρη αποπληρωμή, προς τον επίσημο τομέα, δόσεων από δάνεια, ύψους 5,29 δισ.ευρώ, τα οποία αφορούν δόσεις που λήγουν την περίοδο 2033-2042.

Όπως αναφέρει ο ΟΔΔΗΧ στην παρουσίαση του δανειακού προγράμματος της επόμενης χρονιάς, το ελληνικό χρέος θα σπάσει άλλο ένα ρεκόρ μείωσης στο τέλος του 2024, καταγράφοντας μια συνολική μείωση του ως ποσοστό του ΑΕΠ της τάξης του 56% σε σύγκριση με το 2020, όταν το χρέος κορυφώθηκε στο 209% από τις ανάγκες κάλυψης, περιορισμού και αντιμετώπισης της πανδημίας.

Εκτός από την πρόωρη αποπληρωμή δόσεων, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ το Δημόσιο θα καταβάλει 5,54 δισ. ευρώ για χρεωλύσια, 4,75 δισ. ευρώ για τόκους.

Συνολικά, σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, οι πηγές χρηματοδότησης, εκτός από τις εκδόσεις ομολόγων, ύψους 8 δισ.ευρώ, είναι οι επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, δάνεια της ΕΤΕπ, ύψους 3,027 δισ.ευρώ, Έσοδα από τις προαναφερόμενες αποκρατικοποιήσεις ύψους 576 εκατ.ευρώ καθώς και μείωση των διαθεσίμων του Δημοσίου κατά 3,67 δισ.ευρώ. Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ Στο τέλος του 2025, το υπόλοιπο του χρέους αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητο, παρουσιάζοντας αύξηση 196 εκατ. ευρώ. 

Η στρατηγική χρηματοδότησης για το 2025 εστιάζει στη συνεχή παρουσία της χώρας στις διεθνείς αγορές χρέους, διατηρώντας ταυτόχρονα την προληπτική διαχείριση του χαρτοφυλακίου δημόσιου χρέους και τη μείωση του συνολικού του επιπέδου. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη διατήρηση ενός επαρκούς ταμειακού αποθέματος ασφαλείας, το οποίο ενισχύει τη σταθερότητα του οικονομικού προφίλ της χώρας. Παράλληλα, επιδιώκεται η βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων, καθώς και η μείωση των κινδύνων που σχετίζονται με τη μετακύλιση του χρέους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, το συνολικό σχέδιο διασφαλίζει τη σταθερότητα στη διαχείριση του δημόσιου χρέους, με τον ΟΔΔΗΧ να δίνει έμφαση στη διατήρηση ρευστότητας, τη μείωση του κινδύνου από την αναχρηματοδότηση και την επίτευξη των στόχων της κυβερνητικής στρατηγικής

Η προσέγγιση του ΟΔΔΗΧ περιλαμβάνει επίσης την ενίσχυση της εμπορευσιμότητας, της καμπύλης αποδόσεων, τη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης με στόχο την προσέλκυση επενδυτών μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, τη συγκράτηση του κόστους χρηματοδότησης και τη σύγκλιση του πιστωτικού περιθωρίου των ελληνικών ομολόγων με εκείνο άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Παράλληλα, η στρατηγική επικεντρώνεται στη μείωση των κινδύνων που σχετίζονται με τα επιτόκια, το συνάλλαγμα και την αναχρηματοδότηση του χρέους, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η αποτελεσματική διαχείριση της ρευστότητας του Ελληνικού Δημοσίου και των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στο τέλος του 2023, η Ελλάδα αναμένει και νέα αναβάθμιση  του αξιόχρεου, μετά την αναβάθμιση της SCOPE στη βαθμίδα ΒΒΒ στις αρχές του Δεκεμβρίου. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ, το ποσοστό συμμετοχής των hedge funds στις ελληνικές εκδόσεις ομολόγων έχει περιοριστεί στο 6,7%, από 11% που ήταν το 2019. Αντιστοίχως, το πραγματικό χρήμα, δηλαδή οι θεσμικοί επενδυτές, αυξήθηκαν στο 63,7% το 2024, από 53,7% που ήταν το 2023, πριν η χώρα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα