Τώρα που πλησιάζει η κρίσιμη περίοδος συμπλήρωσης των μηχανογραφικών για τις πανελλήνιες εξετάσεις είναι καιρός να εξετάσετε το πως θα μπείτε στην αγορά εργασίας του χρηματοοικονομικού κλάδου.
Θέλετε να ασχοληθείτε με τη διαχείριση χαρτοφυλακίου αλλά σας αρέσει η Χημεία και η Φυσική; Σας ενθουσιάζει ο χρηματοοικονομικός κόσμος των αγορών αλλά έχετε μια κλίση στην αεροναυπηγική; Κανένα πρόβλημα, ακολουθείστε άφοβα αυτό που σας αρέσει και δεν θα σταθεί εμπόδιο αν αποφασίσετε τελικά να ασχοληθείτε με τις αγορές επαγγελματικά. Μάλιστα οι πιθανότητες να γίνετε ένας πιο πετυχημένος διαχειριστής κεφαλαίων από έναν απόφοιτο μιας οικονομικής σχολής είναι με το μέρος σας.
Όσοι επιλέγουν μη χρηματοοικονομικές σπουδές σαν βασική κατεύθυνσή στην ακαδημαϊκή τους πορεία τείνουν να έχουν καλύτερες αποδόσεις ως διαχειριστές κεφαλαίων από όσους ακολουθούν μια αμιγώς οικονομική κατεύθυνση. Αυτό έρχεται να δείξει μια έρευνα που συγκρίνει τις αποδόσεις των διαχειριστών που έχουν διαφορετικό βιογραφικό σπουδών. Η διάκριση γίνεται ανάλογα με τις σχολές τις οποίες έχουν αποφοιτήσει και τις χωρίζει σε δύο βασικές κατηγορίες: Χρηματοοικονομικές και μη χρηματοοικονομικές.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτή τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι διαχειριστές με μη χρηματοοικονομικό ακαδημαϊκό υπόβαθρο σπουδών τείνουν να υπεραποδίδουν των συναδέλφων τους αποφοίτων οικονομικών σχολών κατά 0,3% σε κάθε τρίμηνο. Το οποίο σημαίνει 1,21% υπεραπόδοση στο έτος. Μάλιστα η μελέτη πάει ένα βήμα παρακάτω: Όταν η μη χρηματοοικονομικοί απόφοιτοι αποκτούν ένα δίπλωμα στα χρηματοοικονομικά η απόδοση του χαρτοφυλακίου τους πέφτει 2-4%.
Αυτή η διαφορά εξηγείται από την ακαδημαϊκή προσέγγιση των επενδύσεων των χρηματοοικονομικών αποφοίτων: Οι απόφοιτοι των οικονομικών σχολών εστιάζουν στο λόγο ρίσκου-απόδοσης (Sharpe ratio) ενώ οι απόφοιτοι των άλλων σχολών έχουν σαν στόχο αυτό που οι περισσότεροι μη οικονομικά καταρτισμένοι επενδυτές κοιτούν: την απόδοση και μόνο.
Οι επαγγελματίες διαχειριστές προσπαθούν να μειώνουν τη μεταβλητότητα των χαρτοφυλακίων τους είτε περιορίζοντας τη στάθμιση των θέσεων που έχουν και τη μεγαλύτερη απόδοση είτε προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιο τους «βαρετές» επιλογές που εξισορροπούν το ρίσκο τους. Μάλιστα η ένταση της διαφοροποίησης στις επιλογές τίτλων και αξιογράφων είναι πιο έντονη σε αποφοίτους οικονομικών σχολών, μια κίνηση που σε ανοδικές αγορές τείνει να περιορίζει τις καλές αποδόσεις.
Για όσους επενδυτές θέλουν να βρουν αμοιβαία κεφάλαια με υψηλότερες αποδόσεις το μόνο που χρειάζεται είναι να ανατρέξουν στα βιογραφικά των διαχειριστών ή να αναζητήσουν τα προφίλ τους στο LinkedIn. Αν είναι απόφοιτοι του Ο.Π.Α (όπως ο γράφων) ή του ΠΑ.ΠΕΙ συνεχίστε την έρευνα σας μέχρι να βρείτε πολιτικούς μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους που άλλαξαν επαγγελματική διαδρομή. Αν πάλι είστε υποψήφιος πανελληνίων εξετάσεων να ξέρετε ότι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο finance. Τουλάχιστον η επενδυτική κοινότητα θα σας δώσει μια ευκαιρία.