Μιλώντας σε ένα φόρουμ πολιτικής που επικεντρώθηκε στις οικονομικές σχέσεις ΗΠΑ-Καναδά, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, στην τελευταία πιθανότατα δημόσια ομιλία του πριν την επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία αν και κατά τα άλλα ισχυρή, δεν έχει δει τον πληθωρισμό να επανέρχεται κοντά στους στόχους της Κεντρικής τράπεζας.
Ως εκ τούτου, μια μείωση των επιτοκίων σύντομα είναι «απίθανη» καθώς επιβάλλεται η τρέχουσα νομισματική πολιτική να παραμείνει ανέπαφη.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν σταθερή ανάπτυξη και συνεχή ισχύ στην αγορά εργασίας, αλλά και έλλειψη περαιτέρω προόδου μέχρι στιγμής φέτος για την επιστροφή στον στόχο μας για τον πληθωρισμό 2%. Τα πρόσφατα στοιχεία λοιπόν σαφώς δεν μας έδωσαν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και αντιθέτως δείχνουν ότι είναι πιθανό να χρειαστεί περισσότερος χρόνος από τον αναμενόμενο για να επιτευχθεί αυτή η εμπιστοσύνη… Eίναι σκόπιμο να δώσουμε στην περιοριστική πολιτική περισσότερο χρόνο για να δουλέψει και να αφήσουμε τα στοιχεία και τις τάσεις να μας οδηγήσουν».
Τουτέστιν ο Τζέρομ Πάουελ επιβεβαίωσε το FedWatch Tool -περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ- ξεκαθαρίζοντας ότι το τρέχον επίπεδο πολιτικής θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου ο πληθωρισμός πλησιάσει πιο κοντά στον στόχο και δίνοντας σήμα στην αγορά ότι η όποια μείωση επιτοκίων πιθανότατα να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο και μετά.
Οι πρόσφατες μετρήσεις για τον πληθωρισμό λοιπόν δεν οδήγησαν μόνο τους επενδυτές να επαναβαθμονομήσουν τις προσδοκίες όσον αφορά τις μειώσεις των επιτοκίων, αλλά και τον τιμονιέρη της Fed στη δημόσια παραδοχή ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 23 ετών, μεταξύ του 5,25% -5,50% .
Ως εκ τούτου, οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν μετά την ομιλία του Πάουελ.Το διετές που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στις κινήσεις των επιτοκίων της Fed, ξεπέρασε για λίγο το 5%, ενώ η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε στο υψηλό των τελευταίων πέντε μηνών πέριξ του 4,66%.
Η ώρα της απόκλισης της ΕΚΤ από την Fed
Μπορεί ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Μάρτιο στις ΗΠΑ να απογοήτευσε τη Fed, καθώς έδειξε ότι ο πληθωρισμός ναι μεν είναι πολύ μακριά από το ανώτατο όριο του 9% στα μέσα του 2022, κινείται δε υψηλότερα από τον Οκτώβριο του 2023, στο 3,5%, στην Ευρωζώνη όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά με τις τιμές καταναλωτή στο 2,4%.
Η αποπληθωριστική διαδικασία κινείται σύμφωνα με τις προσδοκίες όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας χθες στο CNBC στο περιθώριο των εαρινών συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Μάλιστα η Λαγκάρντ προχώρησε και ένα βήμα παραπάνω, αναφέροντας ότι η ΕΚΤ βρίσκεται σε τροχιά χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, αρκεί να μην υπάρξει κάποιο «μεγάλο σοκ».
«Χρειάζεται απλώς να οικοδομήσουμε λίγο περισσότερη εμπιστοσύνη σχετικά με αυτή την αποπληθωριστική διαδικασία, αλλά αν κινηθεί σύμφωνα με τις προσδοκίες μας, αν δεν έχουμε κάποιο μεγάλο σοκ… οδεύουμε στο χρονικό σημείο που θα πρέπει να μετριάσουμε την περιοριστική πολιτική» δήλωσε συγκεκριμένα, προοιωνίζοντας τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον προσεχή Ιούνιο.
Στην ουσία η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε όλα όσα μας είχε πει στη συνέντευξη Τύπου κατά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ υπερθεματίζοντας όμως όσον αφορά την επαγρύπνηση της Κεντρικής Τράπεζας για τις διεθνείς εξελίξεις και ειδικά για τις τιμές του πετρελαίου και των υπόλοιπων εμπορευμάτων.
Άλλωστε αυτοί είναι και οι λόγοι που η Κριστίν Λαγκάρντ δεν απάντησε στην επίμονη ερώτηση εάν οι τρεις μειώσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ φέτος είναι μια «λογική προσδοκία».
«Υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα εκεί έξω… Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε αυτές τις εξελίξεις... οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν αντίκτυπο και πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στις κινήσεις» δήλωσε με φανερό προβληματισμό.
Αυτό που προβληματίζει τη Λαγκάρντ και το συμβούλιο νομισματικής πολιτικής είναι μια πιθανή «εξαγωγή πληθωρισμού» των ΗΠΑ προς την Ευρώπη.
Βλέπετε, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η ΕΚΤ θα προχωρήσει πρώτη στην αλλαγή της νομισματικής πολιτικής, διευρύνοντας το επιτοκιακό πλεονέκτημα του δολαρίου έναντι του ευρώ.
Αυτό συνεπάγεται ενδυνάμωση του δολαρίου έναντι του ευρώ, κάτι που ήδη βλέπουμε στο ζεύγος eur/usd το οποίο είναι πλέον κάτω από το 1,0640.
Πρόκειται για μια τεχνική συνθήκη που σε συνδυασμό με την ενίσχυση της γεωπολιτικής αστάθειας που ευνοεί την άνοδο του δολαρίου γενικότερα- μην ξεχνάμε ότι παραμένει το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα- ανοίγει τον δρόμο για τα επίπεδα του 1,05.
Η αποδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου δεν είναι καλά νέα για την Ευρώπη. Βλέπετε, με τη διακοπή της εισαγωγής φθηνού φυσικού αερίου και πετρελαίου από την Ρωσία στο πλαίσιο των κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία, η Ευρώπη εξαρτήθηκε από το φυσικό αέριο των ΗΠΑ και όχι μόνο.
Δεδομένου ότι η εκκαθάριση των ενεργειακών προϊόντων γίνεται σε όρους δολαρίου και με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου να έχουν φτάσει πλέον στα 90 δολάρια το βαρέλι, με κίνδυνο η κρίση στη Μέση Ανατολή να τις οδηγήσει σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, γίνεται κατανοητό ότι η εκκίνηση μιας πορείας μείωσης επιτοκίων του ευρώ πριν κινηθεί ανάλογα η Fed, έχει τα ρίσκα της.
Ποια είναι αυτά τα ρίσκα; H ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου να αποδυναμωθεί περαιτέρω την ίδια στιγμή που υπάρχει πιθανότητα οι εισαγωγές ενέργειας να γίνουν ακριβότερες για την Ευρώπη, κάτι που με τη σειρά του θα ξεκινήσει έναν φαύλο κύκλο υψηλού πληθωρισμού.
Μέσα από αυτό το πρίσμα γίνεται κατανοητό γιατί είναι σημαντικό για την Ευρώπη η απάντηση του Ισραήλ στην πρωτοφανή επίθεση του Ιράν, να είναι περιορισμένη ώστε να μην οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης και τον μετασχηματισμό της σε περιφερειακό πόλεμο.
Aποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.