Την αγγλοσαξονική έκφραση «follow the money», δηλαδή «ακολούθα το χρήμα», την έχουμε συναντήσει αρκετές φορές παρακολουθώντας αστυνομικές ταινίες, ταινίες με ναρκωτικά και λαθρεμπόριο, ταινίες με φορολογικές παραβάσεις ή ακόμα και ταινίες που περιγράφουν τις δράσεις της παγκόσμιας μαφίας.
Το μήνυμα πίσω από αυτήν την έκφραση, είναι ότι ακολουθώντας τις κινήσεις και τα ίχνη του χρήματος και των κεφαλαίων, οι αρχές αποκομίζουν μια πλήρη εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει.
Η αρχή «follow the money», βρίσκει ακόμα πιο αποτελεσματική εφαρμογή στις χρηματιστηριακές αγορές. Αφού οι αυξομειώσεις των τιμών των μετοχών σχετίζονται άμεσα με τις εισροές και τις εκροές κεφαλαίων στα χρηματιστήρια, που με τη σειρά τους οδηγούν τους συμμετέχοντες, είτε σε αγορές, είτε σε πωλήσεις. Επομένως οι κινήσεις του χρήματος, είναι αυτές που καθορίζουν τα πρόσημα των ποσοστών στην άνοδο ή στην πτώση των μετοχών.
Η παρακολούθηση των κινήσεων του χρήματος έχει τέσσερις διαφορετικές πτυχές.
Η πρώτη πτυχή αφορά την ευρύτερη εικόνα της αγοράς, όπου στις ανοδικές πορείες αυξάνονται οι εισροές κεφαλαίων και αυξάνεται ο αριθμός των ενεργών επενδυτών. Ενώ αντίθετα στις πτώσεις, αυξάνονται οι εκροές κεφαλαίων, οι επενδυτές απενεργοποιούνται, είτε έχοντας ρευστοποιήσει τις μετοχές τους, είτε αναμένοντας υπομονετικά τον επόμενο ανοδικό γύρο.
Η δεύτερη πτυχή αφορά τις κινήσεις των θεσμικών επενδυτών, για τις οποίες δυστυχώς ενημερωνόμαστε εκ των υστέρων. Έτσι ανά τρίμηνο μαθαίνουμε για τις μετοχές που έχουν στα χαρτοφυλάκια του ενεργητικού τους, οι θεσμικοί επενδυτές. Και καταλήγουμε στα συμπεράσματα μας, για το που αύξησαν ή μείωσαν τις μετοχικές τους θέσεις.
Η τρίτη πτυχή αφορά τις κινήσεις των ίδιων των εταιρειών, οι οποίες επαναγοράζουν τις δικές τους μετοχές μέσα από το χρηματιστήριο ή πωλούν πακέτα «ιδίων μετοχών» σε άλλους ενδιαφερόμενους. Γιατί επαναγοράζουν τις μετοχές τους; Για να ενισχύσουν την αξία της περιουσίας των μετόχων τους. Και πότε επαναγοράζουν οι εταιρίες τις δικές τους μετοχές; Όταν θέλουν να στηρίξουν τις μετοχές τους, που υποχωρούν για τον Α ή Β λόγο, όταν επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα θετικό αγοραστικό momentum, ή όταν έχουν υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, αλλά δεν έχουν να τα τοποθετήσουν ή να τα επενδύσουν κάπου καλύτερα.
Τέλος, η τέταρτη πτυχή αφορά τις κινήσεις των insiders, δηλαδή των μεγαλομετόχων και των υψηλόβαθμων στελεχών των εισηγμένων εταιρειών. Η χρηματιστηριακή ιστορία έχει δείξει ότι οι χρηματιστηριακές κινήσεις των insiders είναι πάντοτε οι πιο επιτυχημένες και κερδοφόρες. Διότι ποιος γνωρίζει καλύτερα τα δεδομένα της μετοχής, από τους βασικούς μετόχους και τα στελέχη που διοικούν την εταιρεία; Ουδείς.
Τα τελευταία δέκα χρόνια στη Wall Street οι επενδυτές έχουν βιώσει το μεγαλύτερο «stock buyback», δηλαδή τη μεγαλύτερη επαναγορά μετοχών, στην παγκόσμια χρηματιστηριακή ιστορία.
Όσον αφορά τους ψηφιακούς τεχνολογικούς κολοσσούς, η Apple έχει δαπανήσει περισσότερα από $620 δισ. για την επαναγορά μετοχών της, η Alphabet/Google $193 δισ., η Microsoft $180 δισ. και η Meta/Facebook $130 δισ. Στον τραπεζικό κλάδο η Wells Fargo, η Bank of America και η JPMorgan δαπάνησαν κεφάλαια ύψους από $110 δισ. έως και $120 δισ. για να επαναγοράσουν τις μετοχές τους. Αλλά και άλλες εμβληματικές εισηγμένες εταιρείες της Wall Street προχώρησαν σε επαναγορές μετοχών. Η Johnson & Johnson δαπάνησε $113 δισ., η Berkshire Hathaway $77 δισ. και η Home Depot $70 δισ.
Συνολικά οι 20 μεγαλύτερες εταιρείες του χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500, έχουν δαπανήσει περισσότερα από $2 τρισ. σε «stock buybacks», κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Έχοντας συμβάλει αποφασιστικά στην άνοδο του S&P από τις 1850 μονάδες στις 5240. Τον Μάρτιο του 2014 η συνολική χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων εταιρειών του S&P 500 βρισκόταν στα $19 τρισ. και σήμερα βρίσκεται στα $43 τρισ.
Παραμένουν όμως όλοι, αγοραστές στη Wall Street; Όχι. Αρκετοί χρηματιστηριακοί αναλυτές παρακολουθούν με επιφύλαξη τις ανακοινώσεις μεγάλων ηγετικών χρηματιστηριακών μορφών της παγκόσμιας ψηφιακής τεχνολογίας όπως είναι ο Έλον Μασκ της Tesla, ο Τζεφ Μπέζος της Amazon και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Meta/Facebook, που προβαίνουν σε σημαντικές ρευστοποιήσεις μετοχών των εταιρειών τους.
Η αλήθεια είναι ότι η επενδυτική κοινότητα δεν έχει στρέψει προς το παρόν την προσοχή της στο γεγονός των πωλήσεων στις οποίες προβαίνουν οι προαναφερθέντες ιδρυτές, μεγαλομέτοχοι και ιθύνοντες νόες των ψηφιακών κολοσσών. Και αυτό, διότι μπορεί να μειώνουν τα ποσοστά τους, όμως ούτε αποχωρούν από τις εταιρείες τους, ούτε μεταβάλλουν τις στρατηγικές τους.
Ωστόσο, η επενδυτική κοινότητα έχει στρέψει την προσοχή της στις μαζικές ρευστοποιήσεις μετοχών που πραγματοποιούνται από την πλευρά των «insiders». Οι «insiders», έχουν αρχίσει και πωλούν μαζικά τις μετοχές τους από το περασμένο καλοκαίρι και συνεχίζουν απτόητοι.
Οι insiders
Στον ακόλουθο πίνακα βλέπουμε τις μεγαλύτερες κινήσεις των «insiders» μέσα στην περασμένη εβδομάδα. Παντού κυριαρχεί το κόκκινο.
(Πατήστε κλικ πάνω στον πίνακα για μεγέθυνση)
Από τις 42 απεικονιζόμενες συναλλαγές μόλις η μια συναλλαγή ήταν «αγορά» και αφορούσε «άσκηση δικαιώματος» (Option Exercise). Οι υπόλοιπες ήταν όλες «πωλήσεις». Με την αξία της κάθε πώλησης να κυμαίνεται από $15 εκατ. έως και $211 εκατ. Οι ιδιότητες των «insiders» που πωλούν τις μετοχές τους, ποικίλουν. Είναι μέτοχοι άνω του 10%, είναι CEOs, είναι Directors, Εκτελεστικά στελέχη, Πρόεδροι, CTOs, COBs και πάει λέγοντας. Είναι δηλαδή επενδυτές που γνωρίζουν πολύ καλά τα θεμελιώδη οικονομικά και επιχειρηματικά δεδομένα των μετοχών που ρευστοποιούν.
Οι μέτοχοι >10%
Στον ακόλουθο πίνακα βλέπουμε τις κινήσεις των μετόχων που κατέχουν ποσοστό άνω του 10% στις εταιρείες, μέσα στην περασμένη εβδομάδα.
(Πατήστε κλικ πάνω στον πίνακα για μεγέθυνση)
Και εδώ κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα, δηλαδή οι πωλήσεις, τόσο στο σύνολο των χρηματιστηριακών πράξεων, όσο και στην αξία των συναλλαγών. Με τις πωλήσεις να είναι της τάξεως των εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Οι ελάχιστοι αγοραστές που εμφανίζονται είναι κυρίως μέσω προγραμμάτων επαναγοράς μετοχών, όπως είναι της KKR Alternative Asset LLC (KKR) και της αυτοκινητοβιομηχανίας Stellantis N.V. (STLA) & (ACHR).
Η τελική εικόνα του «follow the money»
Εάν μάλιστα θελήσουμε να ακολουθήσουμε κατά γράμμα το «follow the money», τότε δίχως τον παραμικρό ενδοιασμό καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι «insiders» πωλούν μαζικά και οι αγοραστές αγοράζουν οριακά. Κάτι που πιστοποιείται από τους ακόλουθους δυο πίνακες των χρηματιστηριακών συναλλαγών στις οποίες προβαίνουν οι μέτοχοι άνω του 10%. Όπου στον πρώτο πίνακα των αγοραστών, εμφανίζονται οι εισροές κεφαλαίων συνολικού ύψους $ 87εκατ. ενώ στον δεύτερο πίνακα των πωλητών, εμφανίζονται οι εκροές κεφαλαίων που υπερβαίνουν τα $2,2 δισ.
(Πατήστε κλικ πάνω στον πίνακα για μεγέθυνση)
(Πατήστε κλικ πάνω στον πίνακα για μεγέθυνση)
Δεν είναι απαραίτητο να είναι κανείς εξειδικευμένος οικονομικός αναλυτής για να συμπεράνει, ότι οι συσχετισμοί ανάμεσα στην κοινότητα των insiders, που είναι οι καλύτερα πληροφορημένοι χρηματιστηριακοί «παίκτες», είναι εμφανώς υπέρ των πωλητών και υπέρ της απόσυρσης κεφαλαίων από το χρηματιστήριο. Το μότο «follow the money» μας δίνει λοιπόν το δικό του μήνυμα όσον αφορά τις εξελίξεις που αναμένονται στα χρηματιστήρια.