Οι νέες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου με βάση τους νέους στόχους που αποφάσισε το καρτέλ του OPEC+ μπορεί να οδηγήσουν τις τιμές πετρελαίου στα $100 το βαρέλι, εξέλιξη που θα πλήξει τις οικονομίες της Δύσης που δυσκολεύονται από τα υψηλά επιτόκια, εκτιμούν οι αναλυτές.
Παρά την αντίθεση της Ουάσινγκτον και τις πιέσεις στους συμμάχους του Κόλπου να συμβάλλουν ώστε να περιοριστούν τα έσοδα της Μόσχας από το πετρέλαιο, η απόφαση των πετρελαιοπαραγωγών έδειξε ενότητα. Όπως ήταν φυσικό, οι τιμές πετρελαίου σημείωσαν άνοδο 6% μετά την απόφαση μείωσης της παραγωγής κατά 1,16 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τον Μάιο.
Η δέσμευση των μελών του OPEC+ σημαίνει συνολική μείωση της παραγωγής από τον Νοέμβριο στα 3,66 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 3,7% της παγκόσμιας ζήτησης.
Η εθελούσια μείωση της Σαουδικής Αραβίας ήταν προληπτική κίνηση και στοχεύει στη διατήρηση της σταθερότητας στην αγορά «μαύρου χρυσού». Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι οι παρεμβάσεις στη δυναμική της αγοράς ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν στις περικοπές της παραγωγής.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Rystad Energy, η μείωση της παραγωγής θα σφίξει την αγορά και θα αυξήσει την τιμή πετρελαίου πάνω από τα $100 το βαρέλι στο υπόλοιπο της χρονιάς, με την τιμή του αργού τύπου Brent πιθανώς να φτάνει τα $110 το βαρέλι το καλοκαίρι.
Οι αναλυτές στην UBS εκτιμούν ότι το πετρέλαιο θα φτάσει τα $100 τον Ιούνιο, ενώ και η Goldman Sachs ανέβασε την πρόβλεψή της κατά $5 στα $95 το βαρέλι. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα θεωρεί πως η αποδέσμευση ροών από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ και η άρνηση της Ουάσινγκτον να αναπληρώσει τις ποσότητες των αποθεμάτων το 2023 ενδεχομένως να οδήγησε στην κίνηση του OPEC+.
Οι υψηλότερες τιμές θα σημάνουν μεγαλύτερα έσοδα για τη Μόσχα και θα βοηθήσουν στη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά δεν θα βοηθήσουν τις σχέσεις των ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας. Τα μέλη του OPEC+ επιδιώκουν να διασφαλίσουν τα κέρδη τους ενόψει επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.
Η σφιχτότερη προσφορά από τους πετρελαιοπαραγωγούς του OPEC+ θα είναι αρνητική εξέλιξη για την οικονομία της Ιαπωνίας και όχι μόνον καθώς μπορεί να ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις και να εξασθενίσει την οικονομική δραστηριότητα. Οι πετρελαιοπαραγωγοί θέλουν να δουν τις τιμές να αυξάνονται στα $90-$100 το βαρέλι. Ωστόσο ακριβότερες τιμές πετρελαίου σημαίνουν και υψηλότερο ρίσκο οικονομικής επιβράδυνσης και εξασθένησης της ζήτησης.
Οι αγορές πετρελαίου από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο, αναμένεται να χτυπήσουν ρεκόρ το 2023 καθώς η οικονομία της ανακάμπτει από την πανδημία COVID-19, ενώ η κατανάλωση πετρελαίου από τον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα του κόσμου, την Ινδία, παραμένει δυνατή, αναφέρουν οι αναλυτές.
Με υψηλότερες τιμές και μικρότερη προσφορά από τη Μέση Ανατολή, η Κίνα και η Ινδία μπορεί να αναγκαστούν να αγοράσουν περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο, ενισχύοντας τα έσοδα της Μόσχας.
Τα διυλιστήρια στην Ιαπωνία και στη Νότιο Κορέα μάλλον δεν θα στραφούν σε περισσότερο πετρέλαιο από τη Ρωσία για γεωπολιτικούς λόγους και θα ψάξουν για εναλλακτική προσφορά από την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Η αγορά αναμένει και την αντίδραση των ΗΠΑ που δεν είδαν με καλό μάτι την απόφαση του OPEC+.