«Οσμή»... διόρθωσης στις αγορές με φόντο την οικονομία
shutterstock
shutterstock

«Οσμή»... διόρθωσης στις αγορές με φόντο την οικονομία

Στο κόκκινο βρέθηκαν και την περασμένη εβδομάδα τα χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να εξετάζουν και ένα όχι τόσο καλό σενάριο για την παγκόσμια οικονομία, όσο οι κεντρικές τράπεζες διατηρούν τα επιτόκια σε υψηλά δεκαετιών. Στη Wall Street, ο Dow Jones σημείωσε την τρίτη διαδοχική εβδομάδα απωλειών, ενώ για τους S&P 500 και Nasdaq ήταν η δεύτερη εβδομάδα πτώσης. Παρ’ όλα αυτά, ο Dow υποχωρεί μόλις κατά 1,1% σε αυτό το διάστημα και ο S&P 500 μόλις κατά 0,4%. Επομένως, οι επενδυτές δείχνουν μέχρι στιγμής να κάνουν ένα… διάλειμμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί η διόρθωση να συνεχιστεί.

Στις ανησυχίες για τα επιτόκια, ήρθε να προστεθεί και η έκθεση της Standard & Poor’ s, σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις ανά την υφήλιο χρεοκοπούν με τον ταχύτερο ρυθμό από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-09, με το αυξημένο κόστος του χρήματος και τη μειωμένη ζήτηση λόγω της ακρίβειας να διαδραματίζουν ξεκάθαρο ρόλο.

Είναι το πρώτο σκέλος μιας μεγάλης διόρθωσης για τις αγορές ή απλώς μία… απαραίτητη ανάπαυλα στο εντυπωσιακό ράλι των τελευταίων πέντε περίπου μηνών; Απαντήσεις ενδεχομένως να δοθούν την ερχόμενη εβδομάδα, όταν ο Τζερόμ Πάουελ θα κάνει γνωστές τις εκτιμήσεις του για τις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024. Η Fed συνεδριάζει Τρίτη και Τετάρτη και η απόφαση διατήρησης των επιτοκίων σε εύρος 5,25%-5,50% θεωρείται δεδομένη, με πιθανότητες 98%.

Οι προσδοκίες των επενδυτών πάντως, όπως αυτές αντικατοπτρίζονται από το FedWatch Tool, τοποθετούν την πρώτη μείωση Ιούνιο ή Ιούλιο. Όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει τόσο που οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο έχουν αυξηθεί στο 22%.

Βλέποντας τον πληθωρισμό να… ξεκολλάει δύσκολα από το 3%, για να υποχωρήσει προς τον στόχο του 2%, ο Πάουελ είναι πιθανό να προκαλέσει συνθήκες ύφεσης για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός δεν θα πάρει πάλι την ανιούσα. Στην Ευρώπη, τα δεδομένα είναι διαφορετικά καθώς η Γερμανία βρίσκεται ήδη σε ύφεση και ολόκληρη η οικονομία της Ευρωζώνης σε πλήρη οικονομική στασιμότητα για πάνω από ένα χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι η Κριστίν Λαγκάρντ δέχεται πλέον ισχυρές πιέσεις από τα «περιστέρια» του διοικητικού συμβουλίου να μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου.

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να δούμε τη Fed να… σπάει την παράδοση και να μειώνει τα επιτόκια μετά την ΕΚΤ, ακόμη και τον επόμενο Σεπτέμβριο, στην περίπτωση που συνεχίσει ο πληθωρισμός να είναι επίμονος και η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει ανθεκτική. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα κλίμα που σίγουρα δεν είναι κλίμα κρίσης, αλλά θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να εκτροχιάσει το ράλι.

Εξάλλου, οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι οι αγορές «χρειάζονται» μία διόρθωση. Το πόσο μεγάλη θα είναι αυτή, αν και όποτε έρθει, θα εξαρτηθεί κυρίως

από τη στρατηγική των κεντρικών τραπεζών. Εκτός απροόπτου βέβαια, αφού η Μέση Ανατολή συνεχίζει να αποτελεί την κορυφαία εστία γεωπολιτικών αναταράξεων.

Τα risk assets δέχθηκαν πλήγμα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, με τα κρυπτονομίσματα να επιστρέφουν στα επίπεδα μεταβλητότητας που τα έχουμε συνηθίσει, με αποτέλεσμα να εξαϋλωθούν πάνω από 300 δισ. δολάρια συνολικά από τις αγορές. Για τα κρυπτονομίσματα δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Το bitcoin κατάφερε να τρομάξει τους πάντες, όταν σημείωσε πτώση άνω του 10% μέσα σε 12 ώρες, από το βράδυ της Πέμπτης έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Η είσοδος θεσμικών επενδυτών μέσω των spot bitcoin ETFs συντηρεί την αγορά σε υψηλά επίπεδα, με τον βασιλιά των κρυπτονομισμάτων να ανακάμπτει στα 68.000 δολάρια το Σάββατο, συντηρώντας τα κέρδη του τελευταίου 12μηνου στο 150%.

Επιστρέφοντας στην έκθεση της S&P, ο αριθμός των επιχειρηματικών λουκέτων έχει ανέλθει σε 29 από την αρχή του έτους, που είναι ο υψηλότερος για τέτοια εποχή από το 2009. Και ενώ οι περισσότερες χρεοκοπίες καταγράφονται στις ΗΠΑ, ο ρυθμός αύξησης στην Ευρώπη δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα τους αναλυτές.