«Παιχνίδι» συντήρησης και συσσώρευσης στο Χ.Α. μεταξύ short και long

«Παιχνίδι» συντήρησης και συσσώρευσης στο Χ.Α. μεταξύ short και long

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεχίζει την… ουδέτερη και flat πορεία του το ελληνικό χρηματιστήριο, χωρίς ουσιαστικό στίγμα και με νέα μείωση στην αξία συναλλαγών, στοιχείο που δείχνει ότι οι ισχυροί τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας ειδήσεις, καταλύτες και εξελίξεις.

Μετά το «πιστολίδι» ρευστοποιήσεων με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο το δεύτερο 15ήμερο του Σεπτέμβρη, η αγορά έχει περάσει σε μεταβατική φάση, με συνεδριάσεις άνευρης συσσώρευσης και συντήρησης δυνάμεων πέριξ των 750 μονάδων.

Την περασμένη, πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου ο μέσος τζίρος κατήλθε στα 40,9 εκατ. ευρώ, μικρότερος και από το μέσο τζίρο του Αυγούστου (41 εκατ. ευρώ), επιβεβαιώνοντας την πλήρη… ανακωχή των ισχυρών, έως ότου ξεκαθαρίσει περισσότερο η κατάσταση.

Πάντως, παρά την άνευρη εικόνα και το… φαινομενικό κλίμα εξισορρόπησης (και ) η περασμένη εβδομάδα ήταν πτωτική, για την αγορά, που ήδη συμπλήρωσε έξι διαδοχικά πτωτικά 5ήμερα, κάτι που έχει να γίνει περίπου μια τριετία!
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την περασμένη εβδομάδα με πτώση 1,33%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση 7,18%, έχοντας ήδη γυρίσει σε απώλειες το 2017, καταγράφοντας ζημιά 10,91%!

Εύλογα λοιπόν, μια αντίδραση έστω και καθαρά τεχνικής φύσης αυτή την εβδομάδα δεν μπορεί να αποκλειστεί, χωρίς βεβαίως να υπάρχουν τα ποιοτικά στοιχεία και το γενικότερο κλίμα που να δικαιολογούν κάτι ποιοτικότερο και ανθεκτικότερο άμεσα.

Το Χ.Α. – γενικά - παραμένει εγκλωβισμένο στα τεκταινόμενα πέριξ του τραπεζικού κλάδου, αδυνατώντας να ακολουθήσει έστω και ελάχιστα το παγκόσμιο bull market που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εδώ και σχεδόν εννέα χρόνια!
Πάντως, η πτώση της περασμένης εβδομάδας ήρθε πρωτίστως λόγω ανυπαρξίας (νέων) αγοραστών παρά λόγω σοβαρών πωλητών.

Κλειδί για την όποια αντίδραση είναι η (βραχυχρόνια) συμπεριφορά που θα δείξουν οι traders που δραστηριοποιούνται στον τραπεζικό κλάδο και συχνά κάνουν «μπασίματα» καθαρά ταχύρρυθμης στόχευσης.

Παράλληλα, πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία της ημερήσιας αξίας συναλλαγών, που αν κρίνουμε από την εικόνα της Δευτέρας, δεν μπορεί να υποστηρίξει κάτι σοβαρότερο, ούτε μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Η τρέχουσα εβδομάδα θα μπορούσε πάντως να δώσει μικρά ή μεγαλύτερα εναύσματα, καθώς υπάρχει το Eurogroup στο Λουξεμβούργο, όπου η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, ενώ μεταξύ 13-15 Οκτωβρίου έχουμε τη Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Ανάλογα με τις διαρροές που θα υπάρχουν για τις νέες αλλαγές που ετοιμάζονται στους μηχανισμούς «θωράκισης» της Ευρώπης, όπως η μετεξέλιξη του ESM και οι χειρισμοί που θα προωθηθούν στις τράπεζες, θα κινηθεί βραχυπρόθεσμα και η αγορά.

Επίσης, την προσεχή Παρασκευή ο οίκος Moody''s θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία, με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, σε ότι αφορά να υπάρξει αναβάθμιση… Βεβαίως, στις δύο προηγούμενες αναβαθμίσεις που έγιναν μέσα στο καλοκαίρι, δεν υπήρξε καμιά θετική έξαρση ή αντίδραση της αγοράς.

Η σημερινή εικόνα της αγοράς

Σήμερα λοιπόν η αγορά έχει πάρει τη σκυτάλη από το φινάλε της περασμένης εβδομάδας, με τη συσσώρευση, τη συντήρηση δυνάμεων και την αναμονή να είναι κύρια στοιχεία.

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 748 μονάδες με μικρά κέρδη 0,37%, με τις τράπεζες να κινούνται ήπια ανοδικά, πρωτίστως λόγω απουσίας πωλητών, παρά λόγω αξιοσημείωτων αγορών. Άλλωστε, όγκοι και τζίροι, και στις τράπεζες, είναι μειωμένοι κατά 70% ή και 80% έναντι των εξαιρετικά δραστήριων συνεδριάσεων στα τέλη του Σεπτέμβρη.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται μόλις στα 13 εκατ. ευρώ, οπότε, με αυτούς τους ρυθμούς δε φαίνεται να φτάνει τα 50 εκατ. ευρώ στο σύνολο, αλλά θα κυμανθεί στα 40 με 45 εκατ. ευρώ.

Από τις τράπεζες, Πειραιώς, Eurobank και Attica Bank ενισχύονται άνω του 1%, κερδίζοντας 1,26%, 1,12% και 3,92% αντίστοιχα, ενώ μεικτή είναι η εικόνα στα περισσότερα μη τραπεζικά blue chips.

ΔΕΗ και ΟΠΑΠ έχουν άνοδο άνω του 1%, ενώ ηπιότερα θετικά κινούνται οι Coca Cola (με εξαιρετικά μικρές συναλλαγές), ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Viohalco, Fourlis και ΓΕΚ Τέρνα. Ήπια πτώση καταγράφουν τίτλοι όπως Motor Oil, EXAE, Aegean Airlines, ΑΔΜΗΕ, Folli Follie, Jumbo και Τιτάν.

Στο δείκτη Mid Cap η εικόνα είναι θετική, έστω και με μικρούς όγκους, καθώς θετικά κινούνται οι Cenergy Holdings, J&P Άβαξ, Profile, ΕΛΤΕΧ Άνεμος, Ικτίνος, Νηρέας, Πλαστικά Θράκης και AS Company.

Στην ευρύτερη αγορά καλή εικόνα έχουν μετοχές όπως Κέκροψ (για 6η συνεχή ημέρα ανοδικά), ΙΑΣΩ, Centric, ΑΝΕΚ, Αλουμύλ, Inform Λύκος, Σελόντα, Ιατρικό Αθηνών, Αιολική ΑΕΕΧ και F.G. Europe.

Στον αντίποδα, στην κορυφή των πιέσεων βρίσκονται τίτλοι όπως Intrakat -13,06% και Ελγέκα -9,83%, ενώ πτωτικά κινούνται και οι Χαλκόρ, MLS, Πλαίσιο Computers, Intracom, ΕΥΔΑΠ, Κρι Κρι και MIG. Στο σύνολο της αγοράς, 52 μετοχές ενισχύονται έναντι 26 που καταγράφουν πτώση.