Περιφρούρηση κεκτημένων πέριξ των 850 μονάδων στο Χ.Α.

Περιφρούρηση κεκτημένων πέριξ των 850 μονάδων στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε συνεδριάσεις εξισορρόπησης και περισσότερο περιφρούρησης κεκτημένων – περιμένοντας τους επόμενους καταλύτες – παρά σε νέες αγοραστικές πρωτοβουλίες που θα άλλαζαν επίπεδο την αγορά καταφεύγουν τις τελευταίες ημέρες οι επενδυτές στο Χ.Α.

Τις τελευταίες ημέρες ο Γ.Δ. κινείται πέριξ της ζώνης ψυχολογίας των 850 μονάδων, εν αναμονή εξελίξεων και νέων ειδήσεων. Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές πήγε λίγο πίσω και αυτός είναι ο λόγος που ανεκόπη μερικώς ο όποιος ενθουσιασμός, ενώ στο παρασκήνιο πολλά λέγονται και ακούγονται, «κουράζοντας» μερικώς το σύστημα. 

Πάντως, το διήμερο Πέμπτης και Παρασκευής είναι αρκετά «γεμάτο». Σήμερα Πέμπτη συνεδριάζει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ προκειμένου να αποφασίσει επί της αρχής τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα και να δημοσιοποιήσει την ανάλυσή του για το δείκτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα, σε διεθνές επίπεδο σήμερα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και στη συνεδρίαση της ΕΚΤ και στις δηλώσεις Draghi που θα ακολουθήσουν, ενώ αύριο Παρασκευή αναμένεται η ετυμηγορία του οίκου Standard & Poor''s για την ελληνική οικονομία, με ορατή την πιθανότητα αναβάθμισης.

Όλα αυτά εξελίσσονται παράλληλα με το bull market των παγκόσμιων χρηματιστηριακών αγορών που είναι σε εξέλιξη, οδηγώντας αγορές – οδηγούς του συστήματος - όπως Wall Street και Xetra Dax σε διαρκή ιστορικά υψηλά! Χθες, και οι τρεις δείκτες της Wall Street έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά, σηματοδοτώντας και δίνοντας το γενικό… πρόσταγμα, ευρύτερα!

Στις αγορές υπάρχει τεράστια ρευστότητα, ενώ παραμένουν η πιο ελκυστική επένδυση παγκόσμια, όπως μαρτυρούν όλα τα στοιχεία. Τα επιτόκια είναι σχεδόν μηδενικά, οπότε τα χρηματιστήρια καταφέρνουν και έλκουν τη μεγαλύτερη ρευστότητα, πετυχαίνοντας προ ημερών νέο ιστορικό ρεκόρ στην παγκόσμια κεφαλαιοποίηση των αγορών!

Μέσα σ' αυτό το τοπίο, το Χ.Α. τείνει να ακολουθεί τα πρόσημα των διεθνών δεικτών, καθώς, τα ίδια χαρτοφυλάκια κάνουν όλο το «παιχνίδι» πέριξ της Ευρώπης, αλλά βεβαίως ο κυρίαρχος καταλύτης της ελληνικής αγοράς είναι η δημοσιονομική πορεία της χώρας.

Όμως, όσο το ρίσκο χώρας μικραίνει, όσο τα εγχώρια βαρίδια θα μειώνονται, τόσο περισσότερο η ελληνική αγορά θα μπορεί να ακολουθεί – έστω και από κάποια απόσταση – το momentum των διεθνών αγορών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις τελευταίες 14 συνεδριάσεις από τις 30 Ιουνίου, το Χ.Α. κλείνει ανοδικά στις δέκα, πιστοποιώντας το momentum που διατηρείται και τον Ιούλιο.

Σήμερα Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 854 μονάδες με οριακή άνοδο 0,15%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 24 εκατ. ευρώ, κινούμενη σε ικανοποιητικά – για τέτοια περίοδο – επίπεδα.

Η εικόνα τόσο των τραπεζών όσο και των άλλων blue chips είναι μεικτή, ένδειξη ότι δεν υπάρχει κοινή… γραμμή στο ημερήσιο momentum, αλλά επιλεκτικές κινήσεις ανάλογα με τις προτεραιότητες ρευστότητας του εκάστοτε χαρτοφυλακίου.

Ξεχωρίζει ο όμιλος Viohalco με άνοδο 2,81% μετά την ανακοίνωση της νέα συγχώνευσης στον όμιλο, όπου η εισηγμένη Χαλκόρ απορροφά τη μη εισηγμένη Ελβάλ, δημιουργώντας μια εταιρεία με μεγαλύτερο εκτόπισμα διεθνώς. Η Χαλκόρ ενισχύεται κατά 11,56%!

Ανοδικά κινούνται και οι Coca Cola HBC, Grivalia Properties, Lamda Development, Πειραιώς και ΟΛΠ, ενώ πτωτικά κινούνται οι Τιτάνας, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, Fourlis, Attica Bank, Folli Follie και Ελλάκτωρ.

Στο Mid Cap ξεχωρίζουν μετοχές όπως Cenergy Holdings +2,78, Intracom Holdings +3,94%, Profile +1,37%, Ικτίνος +2,14%, ενώ κινητικότητα υπάρχει σε Intalot και Νηρέα.

Στην ευρύτερη αγορά, εκτός από τη Χαλκόρ ξεχωρίζουν τίτλοι όπως Μπουτάρης, Παϊρης, Sato, Ίντεργουντ, ΕΚΤΕΡ, Inform Λύκος, Intrakat, Κανάκης, Τεχνική Ολυμπιακή κ.α. Στο σύνολο της αγοράς η εικόνα είναι κάπως μοιρασμένη, με 46 μετοχές σε άνοδο και 37 σε πτώση.