Μπορεί να είμαστε μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, αλλά τα χρηματιστήρια και οι διεθνείς αγορές μόνο διακοπές δεν κάνουν. Το αντίθετο μάλιστα, η τρέχουσα εβδομάδα είναι γεμάτη με πολύ σημαντικές ανακοινώσεις, σε πάρα πολλά πεδία. Αύριο Τετάρτη θα μάθουμε την απόφαση των αξιωματούχων της Fed, οι οποίοι αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια αναφοράς κατά 0,75%, τουλάχιστον έτσι πιστεύουν τα ¾ των παραγόντων της αγοράς. Αυτό προφανώς δεν θα εκπλήξει και πολλούς, δεν θα είναι όμως το μόνο που θα παρακολουθούν οι επενδυτές και οι οικονομολόγοι.
Η συνοδευτική ανακοίνωση, όπως και η συνέντευξη Τύπου που θα δώσει ο διοικητής Πάουελ θα ακουστούν και θα διαβαστούν με πολλή προσοχή, καθώς επενδυτές και αναλυτές θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν τα μηνύματα που θα θελήσει να περάσει η επιτροπή της Κεντρικής Τράπεζας. Μηνύματα σχετικά με τις εκτιμήσεις των μελών της για την εξέλιξη του πληθωρισμού και της απασχόλησης, όπως και για την κατάσταση της οικονομίας τους επόμενους μήνες.
Την Πέμπτη θα ανακοινωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης που πέτυχε η αμερικανική οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο του 2022. Σχεδόν όλοι οι οικονομολόγοι περιμένουν πως αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι αρνητικός, για δεύτερο τρίμηνο στη σειρά. Αν αυτή η εκτίμηση επαληθευθεί, θα σημαίνει πως η αμερικανική οικονομία έχει ήδη μπει σε φάση ύφεσης, καθώς ο κλασσικός της ορισμός είναι αυτός ακριβώς: δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής οικονομικής ανάπτυξης.
Αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να υπάρχει επενδυτής, ή οικονομολόγος, ή χρηματιστηριακός αναλυτής που να μην είναι σίγουρος για την έλευση της ύφεσης. Αυτό για το οποίο δεν είναι σίγουροι και διαφωνούν έντονα μεταξύ τους είναι η ένταση και η διάρκεια της ύφεσης. Για να το πούμε κάπως σαφέστερα, κάποιοι πιστεύουν πως η ύφεση θα είναι μικρής διάρκειας και έντασης και κάποιοι άλλοι το ακριβώς αντίθετο, πως θα είναι βαθιά και θα κρατήσει για αρκετό καιρό, όχι μόνο για μερικά τρίμηνα. Οι πρώτοι είναι οι οπαδοί της θεωρίας της ομαλής προσγείωσης (soft landing) και οι δεύτεροι είναι οπαδοί της ανώμαλης προσγείωσης (hard landing).
Παρακολουθώντας την τηλεόραση του Bloomberg χθες το απόγευμα, βρήκαμε έναν χαρακτηριστικό εκπρόσωπο της κάθε μίας θεωρίας. Θα ξεκινήσουμε από τον απαισιόδοξο, δηλαδή τον γνωστό «προφήτη της καταστροφής» Νουριέλ Ρουμπίνι, ο οποίος απέκτησε τη μεγάλη του φήμη προβλέποντας τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008, όπως και αρκετές άλλες αργότερα, οι οποίες όμως δεν ήρθαν τελικά. Ο Ρουμπίνι είναι πεπεισμένος πως οι υπερβολές των προηγούμενων ετών, δεν είναι δυνατόν να διορθωθούν με ομαλό τρόπο από τη στιγμή που ο πληθωρισμός ξέφυγε και οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν τις αυξήσεις των επιτοκίων για τον καταπολεμήσουν.
Κατά συνέπεια, περιμένει πως οι επιχειρήσεις θα υποστούν σοβαρά πλήγματα από τον συνδυασμό του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης του κόστους χρήματος που προκαλούν τα ανοδικά επιτόκια. Από την άλλη μεριά, ο γνωστός αναλυτής Εντ Γιάρντενι, πολύπειρος αναλυτής των χρηματιστηριακών αγορών εδώ και περισσότερα από σαράντα χρόνια, πιστεύει πως η Fed έχει ήδη κάνει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς που χρειαζόταν και θα πετύχει την ομαλή αποθέρμανση της οικονομίας.
Για να ενισχύσει την άποψή του, επισημαίνει την καθαρή υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων εδώ και αρκετές εβδομάδες, καθώς και την ανακοπή της ανοδικής πορείας των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ. Κατ’ αυτόν, οι δύο παραπάνω εξελίξεις δείχνουν πως σύντομα θα έχουμε τα πρώτα σημάδια υποχώρησης του πληθωρισμού. Ο Γιάρντενι μάλιστα υποστηρίζει πως ο βασικότερος χρηματιστηριακός δείκτης, ο S&P 500, έχει ήδη καταγράψει τα χαμηλότερα του επίπεδα για την καθοδική κίνηση που ξεκίνησε τον Ιανουάριο.
Παρόλη την προφανή συμπάθειά μας προς τον Εντ Γιάρντενι και την επιθυμία μας να έχει δίκιο, αναγνωρίζουμε πως ακόμα είναι αρκετά δύσκολο να πούμε προς τα πούμε γέρνει η πλάστιγγα. Σε αυτό το έργο θα μας βοηθήσει πολύ η διαδικασία ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων των μεγάλων επιχειρήσεων, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, για το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς. Αυτά έχουν αρχίσει να ανακοινώνονται εδώ και ένα δεκαήμερο.
Πρέπει να πούμε πως μέχρι τώρα δεν έχουμε δει πολύ σημαντικές αρνητικές εκπλήξεις από τις μεγάλες επιχειρήσεις που μας ενημέρωσαν για την πορεία τους και τις εκτιμήσεις για τη συνέχεια. Αν εξαιρέσουμε τη μεγάλη πτώση που σημείωσαν οι μετοχές της τράπεζας JPMorgan στις 14 Ιουλίου καθώς η αγορά αιφνιδιάστηκε από ορισμένα στοιχεία της ανακοίνωσής της, και τη σημαντική πτώση της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας AT&T, τα μεγάλα «ατυχήματα» έχουν έρθει από μικρότερες επιχειρήσεις, όπως η SNAP, η οποία καταποντίστηκε την Παρασκευή που μας πέρασε, παρασύροντας και πολλές άλλες τεχνολογικές εταιρείες, ειδικά αυτές που λειτουργούν κοινωνικά δίκτυα και έχουν σημαντικά έσοδα από διαφημίσεις. Από την άλλη, πρέπει να σημειώσουμε πως δεν έχουμε δει και μεγάλες θετικές εκπλήξεις, με την εξαίρεση ίσως της Netflix, η οποία έχασε τελικά μικρότερο αριθμό συνδρομητών από όσο ανέμεναν οι επενδυτές.
Δεν πρέπει όμως να απογοητευόμαστε, αφού η τρέχουσα εβδομάδα θα είναι εξαιρετικά πλούσια σε εταιρικές ανακοινώσεις. Μαζί με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες Δευτέρα, μέχρι την Παρασκευή θα έχουμε ακούσει τα νέα και τις εκτιμήσεις από 166 εταιρείες που περιλαμβάνονται στον δείκτη S&P 500 και 197 που είναι μέλη του βασικού ευρωπαϊκού χρηματιστηριακού δείκτη STOXX 600.
Ανάμεσα σε αυτές θα έχουμε εταιρείες από πολλούς κλάδους της οικονομίας. Από τον τεχνολογικό κλάδο θα έχουμε όλους τους κολοσσούς: σήμερα το βράδυ τη Microsoft και την Alphabet (μητρική της Google), την Τετάρτη τη Meta Platforms (πρώην Facebook), ενώ την Πέμπτη περιμένουμε την Apple και την Amazon. Άλλες σημαντικές τεχνολογικές επιχειρήσεις που θα κάνουν τις δικές τους ανακοινώσεις είναι από τον τομέα των μικροεπεξεργαστών η Qualcomm την Τετάρτη και η Intel με τη Samsung την Πέμπτη, ενώ η Sony μας περιμένει το πρωί της Παρασκευής. Πολλά νέα θα μάθουμε και από τις πετρελαϊκές εταιρείες, αφού η Shell με την Total Energies θα μας τα πουν την Πέμπτη και η Exxon με την Chevron την Παρασκευή.
Οι μεγάλοι μεταλλωρύχοι δεν πάνε πίσω, με την Rio Tinto να ξεκινά την Τετάρτη και την Vale με την Anglo American να ακολουθούν την Πέμπτη. Με μεγάλο ενδιαφέρον θα ακούσουμε τα νέα των μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, όπως η Iberdrola την Τετάρτη και η EDF με την Enel την Παρασκευή. Από βιομηχανικές εταιρείες, η Raytheon Technologies θα μιλήσει σήμερα και η Honeywell την Πέμπτη, ενώ η General Motors αναμένεται σήμερα, η Mercedes Benz και η Ford την Τετάρτη και η Volkswagen (μετά την απόλυση του διευθύνοντος συμβούλου της) την Πέμπτη. Για να μην σας κουράζουμε πολύ, θα μάθουμε τα νέα και πολλών φαρμακευτικών εταιρειών, εταιρειών τροφίμων, καταναλωτικών προϊόντων, όπως και των κολοσσών της βιομηχανίας των πιστωτικών καρτών.
Είναι προφανές λοιπόν πως μέχρι την Παρασκευή θα έχουμε την ευκαιρία να πάρουμε πολύτιμες πληροφορίες για την πορεία της οικονομίας και των επιχειρήσεων από πάρα πολλούς τομείς της οικονομίας, όχι μόνο της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής αλλά και της παγκόσμιας. Θα μάθουμε πόσο έχουν χτυπηθεί οι επιχειρήσεις από τον πληθωρισμό και την αύξηση του κόστους λειτουργίας τους, πόσο έχουν πληγεί οι πελάτες τους από την πληθωριστική έκρηξη και πόσο έχουν αλλάξει την καταναλωτική τους συμπεριφορά, είτε μιλάμε για εταιρικούς πελάτες είτε για τους απλούς πολίτες.
Θα μάθουμε πόσο έχει αυξηθεί το κόστος λειτουργίας τους από την αύξηση των μισθών και των αμοιβών των εργαζομένων και πόσο πιθανή είναι μία μεγάλη εργασιακή αναταραχή λόγω των μεγάλων απωλειών στα διαθέσιμα εισοδήματα των εργαζομένων. Πιθανότατα θα πάρουμε πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση των εφοδιαστικών αλυσίδων και την εξέλιξη του μεταφορικού κόστους. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και πολλά άλλα ακόμα αλλά δεν έχει και πολύ νόημα. Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουμε μάθει αρκετά πράγματα που δεν γνωρίζουμε σήμερα.
Είναι πολύ πιθανόν, το Σάββατο να έχουμε στο μυαλό μας μία καθαρότερη εικόνα και να είναι πιο εύκολο για μας να αντιληφθούμε αν η ζυγαριά γέρνει προς τις απόψεις του Νουριέλ Ρουμπίνι ή του Εντ Γιάρντενι. Βέβαια, ζούμε σε πολύ παράξενους καιρούς, οπότε δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να είμαστε ακόμα πιο μπερδεμένοι απ’ όσο είμαστε τώρα.