Σε πρόσφατη παρέμβασή του ο λεγόμενος «βασιλιάς των ομολόγων» Bill Gross, έλαβε θέση σχετικά με την πολιτική των επιτοκίων που ακολουθεί η Fed. Οι παρεμβάσεις του Bill Gross για την κατάσταση της αγοράς ομολόγων, μαζί με τις παρεμβάσεις του πρώην συνεταίρου του στην Pimco, Mohamed El-Erian σχετικά με τις αγορές μετοχών, αποτελούν μια κλασική και διαχρονική πυξίδα για τους επενδυτές.
Στην παρέμβαση του ο Bill Gross, συστήνει στους επενδυτές να παραμείνουν εκτός αγοράς με μετρητά, καθώς η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε μια νέα φάση. Μια φάση που χαρακτηρίζεται από την αναστροφή της παγκοσμιοποίησης, από την κλιμάκωση του φαινόμενου του θερμοκηπίου, από την εκδήλωση συνεχών γεωπολιτικών διαμαχών και από την ταχύτατη γήρανση του πληθυσμού.
Κλείνοντας αυτή τη γενικότερη εικόνα, ο Bill Gross, εξέφρασε την άποψη πως μια μικρής έκτασης ύφεση θα ήταν επιθυμητή για να αυξηθεί η ανεργία και να αποθερμανθούν οι μισθολογικές αυξήσεις. Η «μικρή ύφεση» αποτελεί άλλωστε και επιδίωξη της Fed, που την θεωρεί απαραίτητη στον δρόμο για την εκ νέου μακροχρόνια ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ.
Ο Bill Gross εκτιμά ότι η πολιτική της Fed που ακολουθεί ο Jerome Powell είναι ιδιαίτερα επιθετική, θυμίζοντας εποχές Paul Volcker. Όμως τo 2022, δεν έχει την παραμικρή σχέση με το 1979, καθώς τώρα συνυπάρχουν τέσσερις διαφορετικές εκδηλώσεις της κρίσης.
Η οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κατάρρευση της αγοράς ακινήτων στην Κίνα, η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης και η εκρηκτική άνοδος του πληθωρισμού στις αναπτυσσόμενες οικονομίες λόγω της αύξησης του δολαρίου, δημιουργούν ένα αρκετά πιο πολύπλοκο περιβάλλον, από το αντίστοιχο που αντιμετώπιζε η Fed στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Τέλος, ο Bill Gross, εκτιμά ότι αν οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed τερματιστούν στο 4,5% τότε η ύφεση θα είναι μικρή, επιθυμητή και αναστρέψιμη. Αν όμως υπερβούν το 5% τότε η παγκόσμια οικονομία θα οδηγηθεί σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση.
Στο ίδιο μήκος κύματος, οι επενδυτικοί οίκοι Goldman Sachs και Morgan Stanley, σε πρόσφατες εκθέσεις τους διατυπώνουν την άποψη πως κάπου εδώ δηλαδή μέσα στο Q4, θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται οι πληθωριστικές τάσεις στις ΗΠΑ, που θα επιτρέψουν στη αμερικανική οικονομία να αποφύγει την ύφεση, σε αντίθεση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ηνωμένο Βασίλειο που θα οδηγηθούν σε ύφεση.
Η Morgan Stanley θεωρεί πως ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας για το 2023 θα υπερβεί το 5%, των αναπτυσσόμενων χωρών το 3,7% και των χωρών του G10 θα αρκεστεί στο 0,3%.
Δεν είναι μαύρα τα μαντάτα λοιπόν. Υπάρχουν σημάδια ελπίδας που θα κάνουν την εμφάνισή τους το 2023. Αν αποφευχθεί η ύφεση όλα θα είναι καλά. Και ο πληθωρισμός που θα αρχίσει να κλείνει τον 12μηνο κύκλο του θα αποκλιμακωθεί και αυτός σταδιακά. Ωστόσο, τα υπόλοιπα «βαρίδια» των αγορών, θα είναι παρόντα καθώς θα πρέπει να επανασχεδιαστεί το νέο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον.