Πώς η Μόσχα χρησιμοποιεί τα παγωμένα assets για την επίτευξη συμφωνίας με την Ουκρανία
Shutterstock
Shutterstock

Πώς η Μόσχα χρησιμοποιεί τα παγωμένα assets για την επίτευξη συμφωνίας με την Ουκρανία

Η Ρωσία μπορεί να συμφωνήσει να χρησιμοποιηθούν $300 δισ. που είναι δεσμευμένα στην Ευρώπη για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας, επιμένοντας όμως ότι μέρος των χρημάτων θα δαπανηθεί στο κομμάτι της Ουκρανίας που ελέγχουν οι δυνάμεις της, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται σε αποκλειστικό του το Reuters.

Mετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους απαγόρευσαν τις συναλλαγές με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας μπλοκάροντας περιουσιακά στοιχεία $300-$350 δισ. , κυρίως ευρωπαϊκά, αμερικανικά και βρετανικά ομόλογα που βρίσκονταν σε ευρωπαϊκά αποθετήρια.

Σύμφωνα με τρεις πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο, μια ιδέα που ακούγεται στη Μόσχα είναι να προτείνει η Ρωσία τη χρήση μεγάλου μέρους των κεφαλαίων που έχουν δεσμευτεί για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.

Ήταν πριν από ένα χρόνο που η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμούσε ότι η ανασυγκρότηση και ανοικοδόμηση στην Ουκρανία θα κόστιζε $486 δισ. Μεγάλες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας έχουν καταστραφεί από την πολεμική σύρραξη και χιλιάδες στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και στις δύο πλευρές.

Οι κύριες απαιτήσεις της Μόσχας για να σταματήσει ο πόλεμος περιλαμβάνουν την απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από τις περιοχές που έχει καταλάβει η Ρωσία και να μπει τέλος στη φιλοδοξία της Ουκρανίας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά της η Ουκρανία θέλει να αποχωρήσει η Ρωσία από τα εδάφη της και ζητά επίσης εγγυήσεις ασφάλειας από τη Δύση. Η κυβέρνηση Τραμπ πιστεύει ότι η Ουκρανία έχει απατηλούς στόχους.

Το 2023 οι χώρες του G7 είχαν καταλήξει στο ότι τα assets της Ρωσίας θα παρέμεναν δεσμευμένα μέχρις ότου η Μόσχα πληρώσει για τις ζημιές που προκάλεσε στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο πρόεδρος Τραμπ έχει πει ότι θέλει τη Ρωσία να επιστρέψει στο G7.

H Ρωσία είχε πει στο παρελθόν ότι τα όποια σχέδια να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια αυτά στην Ουκρανία θα ισοδυναμούσαν με “κλοπή”.

Όταν τα ρωσικά assets δεσμεύτηκαν, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας είχε δηλώσει ότι κατείχε γύρω στα $207 δισ. κινητών αξιών σε ευρώ, $67 δισ. σε δολάρια και $37 δισ. σε στερλίνες.

Το συνολικό ποσό που η Δύση είχε μπλοκάρει περιελάμβανε και κινητές αξίες $36 δισ. σε γιέν, $19 δισ. σε δολάρια Καναδά, $6 δισ. σε δολάρια Αυστραλίας, $1,8 δισ. σε δολάρια Σιγκαπούρης και $1 δισ. σε ελβετικά φράγκα.

Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, τα αποθέματα συναλλάγματος και χρυσού της χώρας ανέρχονται σε &627 δισ., περιλαμβάνοντας και τα assets που έχει παγώσει η Δύση. Τα αποθέματα χρυσού βρίσκονται στη Ρωσία.

Δυτικοί αξιωματούχοι, ιδιαίτερα στη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπήρξαν δισ. τακτικοί στο να κατασχεθούν τα ρωσικά κρατικά κεφάλαια, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια κίνηση, πέρα από τις νομικές επιπλοκές, θα έπληττε το ευρώ ως αποθεματικό νόμισμα.

Παρόλο που η δέσμευση των κεφαλαίων αυτών έχει θυμώσει τη Μόσχα, μερικοί από τους ένθερμους υποστηρικτές του πολέμου στη Ρωσία έχουν στο παρελθόν παραδεχτεί ότι η χώρα μπορεί να χάσει ένα κομμάτι των assets αυτών εφόσον οι ουκρανικές περιοχές που ελέγχει παραμείνουν στη Ρωσία.

Όπως αναφέρει το Reuters, το 2023 η επικεφαλής του ρωσικού κρατικού τηλεοπτικού σταθμού RT Mαργαρίτα Σιμονιάν είχε προτείνει να γίνει χρήση των κεφαλαίων αυτών ως πληρωμή για τα εδάφη που επιθυμούν να γίνουν μέρος της Ρωσίας.

Οι ουκρανικές περιοχές που ελέγχει η Ρωσία αντιστοιχούν γύρω στο 1% του ρωσικού ΑΕΠ. Μερικοί οικονομολόγο εκτιμούν ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί γρήγορα αν παραμείνουν στη Ρωσία όταν ο πόλεμος τερματιστεί. Οι περιοχές αυτές ήδη συνεισφέρουν γύρω στο 5% της ρωσικής συγκομιδής σιτηρών.