Πώς συνδέεται η αγορά εργασίας των ΗΠΑ  με τη γερμανική βιομηχανική παραγωγή

Πώς συνδέεται η αγορά εργασίας των ΗΠΑ με τη γερμανική βιομηχανική παραγωγή

Συνεχίζει να διχάζει η εικόνα των μακροοικονομικών στοιχείων τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, η γερμανική οικονομία φαίνεται ότι δεν είναι έτοιμη ακόμα να «πάρει εμπρός», με τη βιομηχανική παραγωγή της χώρας για άλλη μια φορά να δίνει απροσδόκητη βουτιά της τάξης του 2,5% τον Μάιο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις και των 28 αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Παρά την ελαφρώς θετική αναθεώρηση του Απριλίου, κατά τον Μάιο η παραγωγή στους κλάδους αυτοκινήτων, μηχανημάτων και ηλεκτρικού εξοπλισμού σημείωσε πτώση μεγαλύτερη από 5%.

Αν συνδυάσουμε τα στοιχεία αυτά με τις εργοστασιακές παραγγελίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα μια μέρα νωρίτερα και δείχνουν επίσης απροσδόκητη πτώση τον Μάιο, κατανοούμε ότι η βιομηχανία παραμένει το βαρίδι για την οικονομική ανάκαμψη της Γερμανίας, με τα υψηλά επιτόκια από τη μια και την αδύναμη ζήτηση από την άλλη, να επιβαρύνουν τις εταιρείες που προσανατολίζονται στις εξαγωγές..

Ως εκ τούτου, το κλίμα μεταξύ των Γερμανών επενδυτών ήταν επίσης κατώτερο των προσδοκιών, αντανακλώντας την αποδυνάμωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στον τομέα της μεταποίησης και τις επίμονες μειώσεις των παραγγελιών, οι οποίες με τη σειρά τους υποδηλώνουν μάλλον υποτονική δυναμική τους επόμενους μήνες. 

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας μετά την ανακοίνωση των στοιχείων προχώρησε στην εκτίμηση ότι η παραγωγή θα σταθεροποιηθεί μόνο όταν το παγκόσμιο εμπόριο ανακάμψει περαιτέρω και η ζήτηση για βιομηχανικά αγαθά αναβιώσει.

Τουτέστιν, έχουμε δρόμο μπροστά μας, κάτι που μας υπέδειξε πριν λίγες ημέρες και ο δείκτης προσδοκιών για τους επόμενους 6 μήνες, ο οποίος υποχώρησε στις 89 μονάδες από 90,4 μονάδες τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 90,7 μονάδες.

Ωστόσο στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η η Bundesbank επικεντρώνεται στο ότι η οικονομική ανάκαμψη της Γερμανίας «συνεχίζεται» και προβλέπει επέκταση 0,3% φέτος, χάρη όμως στις υπηρεσίες και στην ιδιωτική κατανάλωση. 

Η ατμομηχανή όμως της Γερμανίας είναι η βιομηχανία της, κάτι που αναγνωρίζει η κυβέρνηση γι’ αυτό και στον προϋπολογισμό για το 2025 την προηγούμενη Παρασκευή συμπεριέλαβε αρκετά μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση επίσης ποντάρει στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και στην αύξηση των μισθών που παραμένει ισχυρή. Αμφότερα μπορεί να βοηθήσουν τη γερμανική οικονομία στο να καταγράψει το δεύτερο εξάμηνο μια σταθερότερη ανάπτυξη. 

Επιπλέον, μια περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα βοηθήσει σίγουρα το επιχειρηματικό κλίμα. 

Όμως όπως έχουμε ξαναπεί, οι μειώσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ αυξάνουν το επιτοκιακό πλεονέκτημα του δολαρίου έναντι του ευρώ, για όσο χρονικό διάστημα η Fed αφήνει τα δικά της επιτόκια σταθερά. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι βοηθητική για μια εξαγωγική οικονομία όπως η γερμανική και αυτό το γνωρίζει η πρόεδρος της ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ.

Είναι σημαντικό λοιπόν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να ξεκινήσει ο κύκλος μείωσης επιτοκίων και για το δολάριο, αλλιώς η θέση της ΕΚΤ θα είναι εξαιρετικά δύσκολη τους επόμενους μήνες. Πόσο εύκολο όμως είναι αυτό για την Fed;

Διχάζει η αγορά εργασίας των ΗΠΑ

Η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε και πάλι ελαφρώς περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι αναμενόταν τον Ιούνιο, αν και το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε.(σ.σ:Θα εξηγήσουμε πιο κάτω πώς γίνεται αυτό).

Πιο συγκεκριμένα, οι μισθοδοσίες των μη γεωργικών υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 206.000. Πρόκειται για καλύτερη μέτρηση από την πρόβλεψη του Dow Jones για 200.000, αν και μικρότερη από το προς τα κάτω αναθεωρημένο αριθμό των 218.000 τον Μάιο, οι οποίες σημειωτέον είχαν μειωθεί απότομα από την αρχική εκτίμηση των 272.000.

Το ποσοστό ανεργίας ανέβηκε απροσδόκητα στο 4,1%, έναντι πρόβλεψης ότι θα παραμείνει σταθερό στο 4%, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021.

Με μια πρώτη ματιά θα έλεγε κανείς ότι τα παραπάνω νούμερα συγκλίνουν με την επιθυμία της Fed για ήπια προσγείωση και της δίνουν την ευχέρεια τον Σεπτέμβριο να προβεί στις πρώτες μειώσεις επιτοκίων, δεδομένου ότι η αγορά εργασίας άρχισε επιτέλους να «κάμπτεται» χωρίς όμως να «σπάει». Οι traders μάλιστα αύξησαν χθες τα στοιχήματά τους ότι η Fed θα υλοποιήσει την πρώτη της μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Μια δεύτερη και πιο αναλυτική ματιά όμως στα στοιχεία μας δείχνει ότι ούτε το σενάριο της ήπιας προσγείωσης είναι δεδομένο, ούτε η ευχέρεια της Fed να μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο.

Η αύξηση του ποσοστού ανεργίας προέκυψε καθώς το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, το οποίο υποδεικνύει το επίπεδο των ατόμων σε ηλικία εργασίας που απασχολούνται ή αναζητούν ενεργά εργασία, ανήλθε στο 62,6%, αυξημένο κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα. Το ποσοστό το οποίο επικεντρώνεται σε άτομα ηλικίας μεταξύ 25 και 54 ετών αυξήθηκε επίσης, στο 83,7%, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 22 ετών.

Ένα ευρύτερο ποσοστό ανεργίας που καταμετρά τους αποθαρρυμένους εργαζομένους και όσους κατέχουν θέσεις μερικής απασχόλησης για οικονομικούς λόγους παρέμεινε σταθερό στο 7,4%. 

Επίσης, σημαντική μέτρηση ήταν αυτή της μακροχρόνιας ανεργίας. Η μακροχρόνια ανεργία αυξήθηκε απότομα κατά 166.000, φτάνοντας στο 1,5 εκατομμύριο, σε σύγκριση με 1,1 εκατομμύριο πριν από ένα χρόνο. Το μερίδιο των μακροχρόνια ανέργων ως ποσοστό του συνολικού επιπέδου ανεργίας ανέρχεται πλέον στο 22,2%, σε σύγκριση με 18,8% ένα χρόνο πριν.

Η απασχόληση των νοικοκυριών, η οποία χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του ποσοστού ανεργίας, αυξήθηκε κατά 116.000. Η έρευνα των νοικοκυριών έδειξε όμως μείωση κατά 28.000 στους εργαζομένους πλήρους απασχόλησης και αύξηση κατά 50.000 στους εργαζόμενους με μερική απασχόληση.

Ας δούμε όμως και κάποιες άλλες λεπτομέρειες.

Η δημιουργία θέσεων εργασίας τον Ιούνιο ξεπέρασε τις προσδοκίες, αλλά οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση κατά 70.000 δημόσιων θέσεων εργασίας. Επίσης, η υγειονομική περίθαλψη πρόσθεσε 49.000, ενώ η κοινωνική βοήθεια συνεισέφερε 34.000 και οι κατασκευές αυξήθηκαν κατά 27.000.

Ποιοι τομείς όμως σημείωσαν πτώση; Οι επαγγελματικές υπηρεσίες (-17.000) και του λιανικού εμπορίου (-9.000). (σ.σ: Την λεπτομέρεια αυτή ας την κρατήσουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας προκειμένου να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της).

Όσον αφορά τους μισθούς, οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,3% για τον μήνα και 3,9% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, και οι δύο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Η μέση εβδομάδα εργασίας ήταν σταθερή στις 34,3 ώρες.

Η έκθεση για την αγορά εργασίας θα εξετασθεί πολύ προσεκτικά από τους αξιωματούχους της Fed, οι οποίοι όπως έδειξαν πριν δύο ημέρες και τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης, επιθυμούν να δουν περισσότερη πρόοδο στον πληθωρισμό πριν μειώσουν τα επιτόκια, ενώ θεωρούν ότι μια ισχυρή οικονομία και ειδικότερα μια σταθερή αγορά εργασίας μειώνουν τον επείγοντα χαρακτήρα να δράσουν σύντομα.

Κάποια πρώτα σημάδια «ρωγμών» μπορεί κανείς να πει ότι εντοπίζονται στην χθεσινή έκθεση για την αγορά εργασίας. Όμως όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη τους και ειδικότερα από την πορεία της συρρίκνωσης στις προσλήψεις τόσο στον τομέα της μεταποίησης όσο και στον τομέα των υπηρεσιών.

Οι λεπτομέρειες στην χθεσινή έκθεση εργασίας υποδεικνύουν ότι μια καθυστερημένη μείωση επιτοκίων από τη Fed μπορεί να μετατρέψει τη ρωγμή σε «σπάσιμο», ενώ θα επηρεάσει ταυτόχρονα και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μέσω της αδυναμίας του ευρώ και της καθίζησης των εξαγωγών. 

Από την άλλη, μια βεβιασμένη μείωση μπορεί να επαναφέρει τις πληθωριστικές πιέσεις και να οδηγήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων σε βάθος χρόνου που θα ειναι χειρότερο σοκ για την οικονομία. 

Δύσκολοι καιροί για τους Κεντρικούς Τραπεζίτες

Aποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.