Πώς τα σενάρια στη Wall Street επηρεάζουν το Χρηματιστήριο Αθηνών
Shutterstock
Shutterstock

Πώς τα σενάρια στη Wall Street επηρεάζουν το Χρηματιστήριο Αθηνών

Το 2023 μας αποχαιρετά χρηματιστηριακά, με τον βαρύ Dow Jones και τον τεχνολογικό Nasdaq100 να καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά και τον αντιπροσωπευτικότερο δείκτη S&P 500 να υπόσχεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, μια διαδρομή μέχρι τις 5.200 μονάδες. Και δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο παρατεταμένο bull market. 

Τα αισιόδοξα σενάρια της Wall Street, βασίζονται σε πολύ συγκεκριμένες μακροοικονομικές εκτιμήσεις όσον αφορά στην τιθάσευση του πληθωρισμού, στην αποφυγή της ύφεσης και στην πτωτική πορεία των επιτοκίων μέσα στο 2024. Παράλληλα βασίζονται και στα θεμελιώδη χρηματοοικονομικά μεγέθη των σημαντικών δεικτοβαρών μετοχών του S&P 500 και κυρίως των τεχνολογικών κολοσσών  όπως είναι η Alphabet (GOOGL), η Amazon (AMZN), η Apple (AAPL), η Meta Platforms (META), η Microsoft (MSFT), η NVIDIA (NVDA) και η Tesla (TSLA), που όπως εκτιμούν σήμερα οι επενδυτές, ενσωματώνονται πλήρως στις τρέχουσες αποτιμήσεις τους.

Ωστόσο, οι προαναφερθείσες εταιρείες γνωστές στο ευρύ επενδυτικό κοινό και ως «οι υπέροχες 7» θα πρέπει να παρουσιάσουν «growth scenarios» για να δικαιολογήσουν τη συνέχιση της ξέφρενης πορείας των μετοχών τους και μέσα στη χρονιά που ξεκινάει σε λίγες ημέρες.

Μέσα από αυτό το πρίσμα, στη Wall Street επικρατεί η αίσθηση ότι οι αγορές δικαιούνται μια ακόμα άνοδο τουλάχιστον της τάξης του 10% με 15%. Τι γίνεται όμως με το Χρηματιστήριο Αθηνών, που παρά την ξεχωριστή άνοδό του από τον Μάρτιο του 2000 μέχρι σήμερα, παραμένει σε μεγάλη απόσταση από τα ιστορικά υψηλά του; Μπορεί να διεκδικήσει και αυτό, μια περαιτέρω άνοδο της τάξης του 10% με 15%, ακολουθώντας από κοντά τις αναμενόμενες αποδόσεις της Wall Street;

Μια άνοδος του 10% θα φέρει τον Γενικό Δείκτη στο επίπεδο των 1430 μονάδων, ενώ μια άνοδος του 15% θα τον οδηγήσει στις παρυφές των 1500 μονάδων. Είναι ρεαλιστικοί αυτοί οι στόχοι;

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας από άποψη ενδιαφέροντος των ξένων θεσμικών επενδυτών, βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι όλες οι αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης, οι μεταβολές στους διεθνείς δείκτες MSCI, οι δείκτες ανάπτυξης και τα δημοσιονομικά  αποτελούν ένα ενδιαφέρον εισαγωγικό κεφάλαιο.

Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν έχουν μετουσιωθεί ακόμα σε ένα κύμα επενδυτικών εισροών. Υπό αυτήν την έννοια «δεν έχουμε δει ακόμα τίποτα». Δηλαδή το +40% των βασικών δεικτών και το +65% του τραπεζικού δείκτη, με τα οποία κλείνει το χρηματιστηριακό έτος 2023, δεν έχουν ενσωματώσει αθρόες εισροές κεφαλαίων, αλλά κάποιες επιλεκτικές στρατηγικές κινήσεις, όπως είδαμε στην Εθνική Τράπεζα και στην Alpha Bank.

Αντί όμως να εκτιμήσουμε γενικά και αόριστα μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ας ξαναδούμε τις τιμές στόχους των μετοχών που έχει θέσει σε πρόσφατη έκθεσή της η JPMorgan, που αδιαμφισβήτητα αποτελούν έναν αξιόπιστο «μπούσουλα», πάνω στον οποίο βαδίζουν όσοι επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Έτσι, η JPMorgan έχει θέσει για την Εθνική Τράπεζα τα 8,4 ευρώ, για την Eurobank τα 2,6 ευρώ, για την Alpha Bank τα 2,2 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς τα 4,65 ευρώ.

Τι περιθώρια ανόδου εμφανίζουν με βάση αυτές τις τιμές στόχους οι τράπεζες; Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έχει μπροστά της ένα ποσοστό ανόδου της τάξης του +33%, η Eurobank του +62%, η Alpha Bank του +46% και η Τράπεζα Πειραιώς του +46%.

Πώς επηρεάζουν οι δυνητικές αποδόσεις αυτές, τις εκτιμήσεις για την πορεία του Γενικού Δείκτη; Η συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας στον Γενικό Δείκτη του ΧΑ βρίσκεται περίπου στο 10%, και των υπολοίπων τραπεζών περίπου στο 5% για κάθε μια. Αυτό σημαίνει ότι αν οι μετοχές των τραπεζών κινηθούν από μόνες τους προς τους στόχους που έχει θέσει η JPMorgan, δίχως να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες μετοχές, τότε, ο Γενικός Δείκτης θα καταγράψει περίπου ένα ποσοστό ανόδου της τάξης του +12%.

Με την ίδια λογική, αν συγκεντρώσουμε τις τιμές στόχους που έχουν θέσει οι μεγάλες αμερικανικές χρηματιστηριακές εταιρείες και για τις υπόλοιπες δεικτοβαρείς μετοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπως είναι η ΕΕΕ, ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, ο ΜΥΤΙΛ, η ΜΟΗ, η ΤΕΝΕΡΓ, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ, η ΜΠΕΛΑ, o TITC, τα ΕΛΠΕ και η LAMDA, θα μπορέσουμε να προσδιορίσουμε τα ανώτατα όρια, τα οποία θα μπορούσε να προσεγγίσει ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ, σύμφωνα με τα πιο θετικά σενάρια. Για παράδειγμα, για τον ΟΠΑΠ η JPMorgan έχει δώσει τιμή στόχο στα 18,5 ευρώ, με τη μετοχή να συμμετέχει στη διαμόρφωση του ΓΔ στο 5%.

Είναι απλά μαθηματικά. Εφόσον βέβαια εξελιχθούν όλα σύμφωνα με το θετικό και αισιόδοξο σενάριο που έρχεται από τη Wall Street. Ωστόσο, θα πρέπει να θυμόμαστε, ότι ακόμα και αν εκπληρωθεί αυτό το ευνοϊκό, για το Χρηματιστήριο Αθηνών, σενάριο, πάντοτε κάνουν την εμφάνισή τους απρόβλεπτες αποκλίσεις όχι μόνο όσον αφορά τα επίπεδα των τιμών-στόχων, αλλά και το χρονικό προσδιορισμό της επίτευξής τους.