Πόσο θα επηρεάσει η ρωσο-ουκρανική κρίση τις μετοχές στο Χρηματιστήριο

Πόσο θα επηρεάσει η ρωσο-ουκρανική κρίση τις μετοχές στο Χρηματιστήριο

H ελληνική χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει την ανοδική της πορεία από την αρχή της χρονιάς  και όσο το διεθνές περιβάλλον είναι σταθεροποιημένο, μπορεί να διατηρήσει το αναβαθμισμένο επενδυτικό της ενδιαφέρον φλερτάροντας με τις 1015 μονάδες.

 Η κρίση της Ρωσο-Ουκρανικής διαμάχης συνεχίζεται με συνεχείς διαβουλεύσεις των εμπλεκομένων και η δραστηριότητα των ελληνικών εισηγμένων και μη στην περιοχή, εξαρτάται άμεσα από την τελική έκβαση.

Με υψηλότερο κλείσιμο από τον Δεκέμβριο του 2014 συνεχίστηκε η τρέχουσα εβδομάδα στο χρηματιστήριο της Αθήνας με εναλλαγές στις προτιμήσεις των επενδυτών. Ο τραπεζικός κλάδος που οδηγεί το ράλι από την αρχή του χρόνου έδωσε τη σκυτάλη σε άλλες δεικτοβαρείς μετοχές διατηρώντας πάντως τα κεκτημένα με πρωταγωνιστή την Εurobank που έκλεισε υψηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2016.

Οι επενδυτές προσπαθούν να τιμολογήσουν πλέον τα στοιχεία του πληθωρισμού (Ευρωζώνη 5,1% -Ελλάδα 5,5%) για τον μήνα Ιανουάριο καθώς και την τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών της MSCI που θα ανακοινωθεί την επόμενη Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου.

Όσο το διεθνές περιβάλλον είναι σταθεροποιημένο, η ελληνική αγορά μπορεί να διατηρήσει το αναβαθμισμένο επενδυτικό της ενδιαφέρον φλερτάροντας με τις 1015 μονάδες. 

Η κρίση της Ρωσο-Ουκρανικής διαμάχης συνεχίζεται με συνεχείς διαβουλεύσεις των εμπλεκομένων, με τελευταία  είδηση την έγκριση ανάπτυξης περαιτέρω στρατευμάτων στην περιοχή από τον Πρόεδρο Μπάιντεν και συνεχείς τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις μεταξύ των Πούτιν και αρχηγών κρατών της Ευρώπης όπως οι τελευταίες με Μπόρις Τζόνσον και Mάριο Ντράγκι.  Η Μόσχα επιμένει ότι οι συζητήσεις για πόλεμο είναι από μόνες τους προκλητικές, προσπαθώντας να υποβαθμίσει φωνές «κυρώσεων» από τους Ευρωπαίους  με τον Εκπρόσωπο του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι να σημειώνει: «Δεν πιστεύουμε ακόμη ότι έχει αποφασίσει να εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία». 

Από ελληνικής επιχειρηματικής –αλλά και χρηματιστηριακής πλευράς-  παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον η δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στην περιοχή που χωρίς να είναι ιδιαίτερα μεγάλη δεν παύει ωστόσο να είναι σημαντική.  Οι εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη ρωσική επικράτεια είναι περίπου εβδομήντα σύμφωνα με έκθεση του ελληνικού γραφείου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων στη Μόσχα.

Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων αυτών κατανέμονται στους τομείς της μεταποίησης, του χονδρεμπορίου – λιανεμπορίου, των μεταφορών – αποθήκευση, της διαμονής – σίτισης, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, του Real Estate, των επιστημονικών και τεχνικών υπηρεσιών και της υγείας. 

Αν εξαιρέσει κανείς τον ενεργειακό τομέα η μεγαλύτερη παρουσία  ανήκει στην «Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως – 3Ε», η οποία μέσω της θυγατρικής COCA-COLA HBC Eurasia έχει τα δικαιώματα επί των σημάτων της Coca Cola για το σύνολο της επικρατείας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση εισηγμένη, η θυγατρική της οποίας δραστηριοποιείται με ένα συνολικό ποσοστό 36% (Ρωσική Ομοσπονδία –Ουκρανία) του συνολικού όγκου που κατευθύνεται στις αναδυόμενες αγορές.

ΕΙΚΟΝΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ COCA COLA HBC ΣΤΙΣ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Το 2004 πραγματοποίησε από κοινού με την The Coca Cola Inc. των ΗΠΑ τη μεγαλύτερη τότε ξένη επένδυση στη Ρωσία (εξαιρουμένου του ενεργειακού τομέα) εξαγοράζοντας την εταιρεία παραγωγής χυμών Multon, η οποία κατείχε τη 2η θέση στην αγορά χυμών της Ρωσίας.

Eταιρική παρουσία στη Ρωσία έχει και η Frigoglass (LLC FRIGOGLASS EURASIA) η οποία  προμηθεύει τη COCA COLA  με επαγγελματικά ψυγεία για τη διάθεση των προϊόντων της. Η εταιρεία διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής στην πόλη Orel νοτίως της Μόσχας. Το 2011 η εταιρεία εγκαινίασε νέο εργοστάσιο στην περιοχή του Ροστόβ.

Έτερη παρουσία εισηγμένης αυτή των ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΚΡΗΤΗΣ μέσω της Global Colors L.L.C. ιδρύθηκε το 2006 και εξαγόρασε υπάρχον εργοστάσιο masterbatches στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Η εταιρία παράγει μια ευρεία γκάμα masterbatches υψηλής ποιότητας τα οποία διατίθενται στη ρωσική αγορά με την εμπορική επωνυμία Kritilen®. Διατηρεί γραφεία πωλήσεων και αποθήκες στην Αγία Πετρούπολη, τη Μόσχα, το Κρασνοντάρ, το Νοβοσιμπίρσκ, το Καζάν, και  δίκτυο διανομέων στις κύριες βιομηχανικές περιοχές της Ρωσίας.

Το 2014 το εργοστάσιο μεταφέρθηκε σε σύγχρονες εγκαταστάσεις στην περιοχή Kolpino της Αγίας Πετρούπολης. Η παραγωγική δυναμικότητα αυξήθηκε σημαντικά με νέα μηχανήματα γερμανικής κατασκευής ενώ παράλληλα επεκτάθηκε και εκσυγχρονίστηκε το εργαστήριο έρευνας-ανάπτυξης και ποιοτικού ελέγχου.

 Επίσης, η εταιρεία Chipita  διαθέτει παραγωγική μονάδα στην Αγ. Πετρούπολη, από την οποία διοχετεύει τα προϊόντα της (είδη snacks και αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής) σε πολύ μεγάλο αριθμό σημείων πωλήσεως. Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 100 εκατ. ευρώ. 

Mικρή σχετικά η παρουσία των τραπεζών PIRAEUS και EUROBANK (με Γραφεία Αντιπροσωπείας)  και των Ιntrakom της  Τσιμεντοβιομηχανίας «PROMETHEUS» (με εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου στο Βολγκογκράντ)  όπως και των  Lapin House, Oxette, BSB. 

Μικρότερη παρουσία έχουν οι ελληνικές εταιρείες στην Ουκρανία  οι επενδύσεις των οποίων σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία  αγγίζει το επίπεδο των 500 εκατ. ευρώ.Φόβος τους είναι η αύξηση του ενεργειακού κόστους και το ενδεχόμενο ο Πούτιν να κλείσει τις στρόφιγγες  φυσικού αερίου προς τη χώρα με επακόλουθο πρόβλημα στις παραγωγικές τους γραμμές.

Κατά τη διάρκεια της  58ης Διεθνούς διάσκεψης για την Ασφάλεια που θα διεξαχθεί στο Μόναχο το τριήμερο 18-20 Φεβρουαρίου που θα συμμετάσχουν διεθνείς σημαντικές προσωπικότητες  είναι βέβαιο ότι το θέμα της Ρωσο-Ουκρανικής  θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα.  Θεωρείται πιθανή και η παρουσία του  Έλληνα πρωθυπουργού σε μια διάσκεψη που  πραγματοποιείται κάθε χρόνο με τη συμμετοχή κορυφαίων πολιτικών και ειδικών σε ζητήματα ασφαλείας, εξοπλισμών και άμυνας. Είναι η πλέον σημαντική διοργάνωση στο είδος της παγκοσμίως. 

Οπωσδήποτε μια ενδεχόμενη κατάληξη που όλοι απεύχονται, θα επιδράσει αρνητικά σε όλα τα επίπεδα, γεωπολιτικό, οικονομικό και αυτό των αγορών σε παγκόσμιο και ελληνικό επίπεδο. Οι ελληνικές παρουσίες θα υποστούν ζημία, που θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της έκθεσής τους στις χώρες αυτές αλλά και από τη διάρκεια του φαινομένου.

Προς το παρόν πάντως η διαγραμματική ανάλυση των εισηγμένων δεν φαίνεται να αποκαλύπτει ιδιαίτερες ανησυχίες των επενδυτών για μια αρνητική εξέλιξη στο θέμα αυτό.

ΕΕΕ  ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

Η μετοχή μετά την ανοδική διάσπαση του απλού κινητού μέσου όρου των 200 εβδομάδων, προσέγγισε το gap του Φεβρουαρίου του 2020 χωρίς να το κλείσει. Ακολούθησε διόρθωση η οποία βρήκε στήριξη στον κινητό των 200 εβδομάδων, με τον τίτλο να συνεχίζει την κίνηση μεταξύ των 27 και 33 ευρώ, στη ζώνη που διαπραγματεύεται από τον περσινό Μάρτιο. Κίνηση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση που θα «λύσει» τη ζώνη αυτή, θα ενισχυθεί εντυπωσιακά και με αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα, δίνοντας τον τόνο σε όλο το ελληνικό χρηματιστήριο.

ΦΡΙΓΟ  ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Η σημαντική αντίσταση των 0,1920 ευρώ, αποδείχθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο στην τελευταία ανοδική κίνηση της μετοχής , με αποτέλεσμα την καθοδική διαφυγή από το ανοδικό κανάλι FK . H ζώνη των 0,15-0,16 ευρώ αποτελεί ισχυρή στήριξη , η οποία εάν και εφόσον χαθεί, θα επαναφέρει σημαντικούς πωλητές στον τίτλο, με επόμενη στήριξη τη ζώνη των 0,1150-0,1160 ευρώ. Στο θετικό σενάριο, απαιτείται επιβεβαιωμένη διάσπαση των 0,1920 ευρώ, προκειμένου η μετοχή διαμέσου των 0,2250 ευρώ, να προσεγγίσει τον στόχο των 0,28 ευρώ, στα προ-πανδημικά επίπεδα των 0,28 ευρώ.