Πολλά έχουν γραφτεί τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τη διατήρηση ή όχι του ρόλου του δολαρίου ως αποθεματικό νόμισμα και επενδυτικό καταφύγιο. Να δούμε ποια είναι η γνώμη της αγοράς μέσα από το διάγραμμα του δείκτη του δολαρίου - Dollar Index, DXY - ο οποίος αποτελεί ένα σταθμισμένο γεωμετρικό μέσο της αξίας του δολαρίου σε σχέση με ένα καλάθι έξι νομισμάτων χωρών - εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ;
O δείκτης θεωρείται ως ένα εργαλείο μέτρησης της παγκόσμιας δύναμης του αμερικανικού δολαρίου και η άνοδος του σημαίνει ότι το δολάριο έχει ανέβει σε σχέση με το κάτωθι καλάθι νομισμάτων.
Όπως είναι εμφανές, κάθε άλλο παρά έχει χάσει τη λάμψη του το αμερικανικό νόμισμα. Μάλιστα το δολάριο έχει ανέβει ακόμα και σε σχέση με το ιαπωνικό γιεν και το ελβετικό φράγκο, τα οποία συχνά θεωρούνται επενδυτικά καταφύγια.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι καθώς το δολάριο ενισχύεται, συνεχίζει να καθορίζει τις οικονομικές συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις ΗΠΑ να εξάγουν στην ουσία τη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών στο παγκόσμιο σύστημα.
Οι λόγοι που ανεβαίνει το δολάριο έχουν κατά καιρούς εξηγηθεί.
-Καταρχάς, σε όλη αυτή την κρίση που έχει δημιουργηθεί από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και σε πλήρη αντίθεση με την ευρωπαϊκή, η αμερικανική οικονομία μετράει τις λιγότερες απώλειες χάρη στην ενεργειακή της αυτάρκεια και μάλιστα σε κάποια επίπεδα -βλέπε εξαγωγές LNG- καταγράφει και κέρδη.
-Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό χωριό βέβαια λειτουργεί -τουλάχιστον ακόμα- με την αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων. Έτσι ο πληθωρισμός έχει χτυπήσει και τις ΗΠΑ οι οποίες επιταχύνουν τη νομισματική τους σύσφιξη αυξάνοντας τα επιτόκια του δολαρίου.
(σ.σ:Υπενθυμίζουμε ότι η Fed έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια της αθροιστικά κατά 75 μονάδες βάσης ενώ θα συνεχίσει να τα ανεβάζει και μάλιστα με επιθετικό ρυθμό).
Την ίδια στιγμή όμως το γεγονός ότι έχει ανοίξει η επιτοκιακή ψαλίδα μεταξύ του δολαρίου και των υπόλοιπων νομισμάτων καθιστά το δολάριο καταφύγιο ασφαλείας, με αποτέλεσμα η ζήτηση για δολάρια διεθνώς να ανεβαίνει και το δολάριο να καταγράφει αυτή τη στιγμή τα μεγαλύτερα κέρδη του εδώ και μια 20ετία.
-Το καλό όταν έχεις ένα ισχυρότερο νόμισμα είναι ότι μπορείς να αντισταθμίσεις κάποιες από τις δυνάμεις που ενισχύουν τον πληθωρισμό, ειδικά όσον αφορά το κόστος των εισαγόμενων προϊόντων.
Βέβαια ταυτόχρονα καθίστανται πιο ακριβές οι εξαγωγές σου, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι στη δεδομένη συγκυρία, οι εξαγωγές ειδικά των αμερικανικών υδρογοναθράκων εξαιρούνται αυτού του κανόνα, λόγω της περιορισμένης προσφοράς μιας και οι κυρώσεις έχουν βγάλει τις ρωσικές εξαγωγές εκτός.
Συνοψίζοντας, η αμερικανική οικονομία όχι μόνο ανέκαμψε πιο γρήγορα από την πανδημία αλλά αναμένεται να «πέσει στα μαλακά» σε σχέση με εκείνη της ευρωζώνης, καθώς ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος όχι απλά διαδραματίζεται πολύ μακριά της, αλλά χάρη σε αυτόν θα αυξήσει κάθετα και μάλιστα με μακροχρόνια συμβόλαια τις εξαγωγές πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου. Τα πλεονεκτήματα αυτά προστίθενται στην επιτοκιακή διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού, ωθώντας το αμερικανικό νόμισμα ολοένα και υψηλότερα, μετατρέποντας το σε ένα πρώτο ανάχωμα στα επίμονα σφυροκοπήματα του πληθωρισμού.
Βίοι αντίθετοι ...μέχρι να συγκλίνουν
Ακριβώς το αντίθετο βιώνει η Ευρώπη και ένα μεγάλο μέρος του αναδυόμενου κόσμου, καθώς το πιο αδύναμο νόμισμα έχει οδηγήσει ακόμα υψηλότερα τις πληθωριστικές πιέσεις μέσω της αύξησης της τιμής των εισαγόμενων αγαθών και υπηρεσιών.
Εκ των πραγμάτων λοιπόν η μετατόπιση των συναλλαγματικών ισοτιμιών πιέζει και όλον τον υπόλοιπο κόσμο να ακολουθήσει τον ρυθμό της Fed και να αρχίσει να επιταχύνει την αύξηση των επιτοκίων. Ήδη η ΕΚΤ εξετάζει να αυξήσει και τα δικά της επιτόκια κάποια στιγμή προς το τέλος του καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου.
Σύμφωνα μάλιστα με αναλυτές της Goldman Sachs, οι Κεντρικές Τράπεζες στις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα επιπλέον κατά μέσο όρο για να αντισταθμίσουν μια πτώση 1 ποσοστιαίας μονάδας στα νομίσματά τους.
Για τον αναδυόμενο κόσμο προφανώς η παρέμβαση θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη.
Πότε θα έρθει η ώρα του ευρώ;
Το ευρώ βρέθηκε πριν λίγες ημέρες μια ανάσα από τα χαμηλά του 2017 έναντι του δολαρίου με πολλούς αναλυτές να προειδοποιούν ότι σύντομα μπορεί να το δούμε ακόμα και σε μια αναλογία 1 προς 1 ή και κάτω από αυτή. Η πτωτική του πορεία ως έναν μεγάλο βαθμό αντικατοπτρίζει τους φόβους μιας βαθιάς ύφεσης στην ευρωπαϊκή οικονομία σε περίπτωση που η παροχή του ρωσικού φυσικού αερίου διακοπεί στο άμεσο μέλλον.
Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα του πιο αγαπημένου ζεύγους στο forex του eur/usd, το ευρώ εμφανίζει το ίδιο volatility με την περίοδο κατά την οποία αναδείχτηκαν οι θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ των χωρών του βορρά και του νότου της Ευρώπης, με εμφανή κατεύθυνση προς την αναλογία 1 προς 1, αν σπάσει τα χαμηλά του 2017, ήτοι το 1,0340.
Θα αντικατοπτρίζει μια τέτοια εξέλιξη την αληθινή αξία του ευρώ; To μέτρο της ισοτιμίας της αγοραστικής δύναμης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχει δώσει ήδη την απάντηση και είναι αρνητική, όμως αυτό δε σημαίνει ότι το ευρώ δεν μπορεί να παραμείνει υποτιμημένο ακόμα περισσότερο, ειδικά αν η Ρωσία κλείσει άμεσα τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου ή ανοίξει η βεντάλια των εμπλεκομένων στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.
Όμως τόσο η κρίση χρέους της Ευρωζώνης όσο και η πανδημία έχουν κάνει την Ευρώπη σοφότερη και ως εκ τούτου οι λύσεις που θα αναζητηθούν θα είναι αυτές που θα εξασφαλίσουν τη βέλτιστη αντιμετώπιση μέσα στα πλαίσια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και συνεργασίας.
Όσον αφορά το ζεύγος eur/usd θα αναδείξουμε με τη σειρά μας αυτό που αναδεικνύει και το παραπάνω διάγραμμα: O μέσος όρος της πενταετίας πιθανότατα να φωτογραφίζει την εύλογη αξία του η οποία για το ζεύγος είναι πέριξ του 1,15. Μέχρι λοιπόν να ξεκινήσει η ΕΚΤ τον δικό της κύκλο αύξησης επιτοκίων, το ευρώ πιθανότατα να ταλαιπωρείται...όμως ας μην ξεχνάμε ότι η αύξηση αυτή είναι απλά θέμα χρόνου.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.