Του Απόστολου Σκουμπούρη
Με τις ευρωπαϊκές αγορές σε νέα άνοδο και τις ασιατικές αγορές να δείχνουν ότι επιστρέφει η διάθεση ανάληψης ρίσκου μετά την κρίση στην Κορεατική Χερσόνησο, το ελληνικό χρηματιστήριο, έστω και με εντελώς αδύναμη και μη πειστική κίνηση, κάνει μια πρώτη προσπάθεια αντίδρασης, ώστε να μη χαθούν οι 800 μονάδες.
Εν μέσω κλίματος σύγχυσης και σε πολλά επίπεδα, πολιτικό, οικονομικό, επενδυτικό, η αγορά «ψάχνεται» να δει τι να πιστέψει, που να ποντάρει, σε τι καταλύτες μπορεί να βρει «πατήματα».
Ο πρωθυπουργός βγαίνει πλέον (τουλάχιστον προφορικά) ανοικτά υπέρ των επενδύσεων, την ίδια ώρα που μια από τις μεγαλύτερες και πιο εμβληματικές επενδύσεις στη χώρα, αυτή της Eldorado Gold ανακοινώνει πως αναστέλλει τις εργασίες της, οπότε η αγορά, εύλογα, δεν πιστεύει τίποτα.
Στο παρασκήνιο υπάρχει μεγάλη σύγχυση για τις πραγματικές προτεραιότητες της κυβέρνησης – ασχέτως τι λέγεται δημόσια – κάτι που καθρεφτίζεται στην αγορά, η οποία έχει συμπληρώσει πέντε πτωτικές συνεδριάσεις στις έξι έως τώρα του Σεπτεμβρίου.
Παρόμοια σύγχυση και ανησυχία υπάρχει και για το χρονοδιάγραμμα της 3ης αξιολόγησης που περιλαμβάνει τη σύγκρουση με το… πελατολόγιο της κυβέρνησης, το δημόσιο, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό!
Αν σ' όλα αυτά προστεθεί και το… υπόγειο «παιχνίδι» με τις τράπεζες, τις διαρροές, τις «πληροφορίες» και τα σχετικά για την πραγματική κεφαλαιακή τους κατάσταση, καταλαβαίνουμε γιατί η αγορά «κόλλησε» όλες τις τελευταίες εβδομάδες!
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή σε χαμηλό σχεδόν τριών μηνών, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε σε νέα χαμηλά 4,5 μηνών και στα επίπεδα που είχε στις 28 του περασμένου Απριλίου!
Σήμερα λοιπόν, χωρίς να έχει «λυθεί» τίποτα από τα ανωτέρω, γίνεται μια πρώτη προσπάθεια να βγουν άμυνες και αναχώματα στη ζώνη των 800 μονάδων, κυρίως λόγω αναχαίτισης των πωλήσεων παρά λόγω των ισχυρών αγορών.
Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 805 μονάδες με άνοδο 0,30%, με την αξία συναλλαγών μόλις στα 8 εκατ. ευρώ, στοιχείο που μαρτυρά ότι δεν εισρέει καινούριο χρήμα, απλώς γίνεται ανακύκλωση ενός πολύ μικρού μέρους του ήδη υπάρχοντος.
Η κίνηση των επιμέρους κλάδων
Στο χώρο του FTSE 25 γίνονται κάποιες προσπάθειες στήριξης, ενώ μικρή άνοδο σημειώνουν και οι τράπεζες, πλην της Attica Bank που (μετά το πρόσφατο ράλι) «αδειάζει» εκ νέου σε ποσοστό 8,70%.
Κέρδη 2,53% και 2,21% έχουν οι Eurobank και Alpha Bank αντίστοιχα, ενώ ηπιότερη είναι η κίνηση Εθνικής και Πειραιώς. Στα μη τραπεζικά blue chips, στήριξη δίνουν οι ΟΠΑΠ, Aegean Airlines, Coca Cola HBC, ΔΕΗ, Jumbo, Viohalco, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Motor Oil, OTE και Σαράντης.
Στην ευρύτερη αγορά, δεν καταγράφεται κάτι αξιοσημείωτο, η εικόνα είναι αδύναμη γενικότερα. Ξεχωρίζουν πάντως τίτλοι όπως Cenergy Holdings, Νηρέας, Χαλκόρ και ΙΑΣΩ, ενώ κύριο χαρακτηριστικό σε όλο το φάσμα του ταμπλό, είναι οι πενιχροί όγκοι και τζίροι.
Θυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα ο Γ.Δ. είχε απώλειες 1,95% με τα κέρδη το 2017 να μειώνονται στο +24,72%, ο FTSE 25 έχασε 1,78% με τα κέρδη το 8μηνο να πέφτουν στο +21,44%, ο Mid Cap έκλεισε με πτώση 1,96% (κερδίζει 46,89% το 2017), ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε ισχυρή πτώση 5,13% το 5ήμερο, με τα κέρδη το έτος να μειώνονται στο +14%.
Η μέση αξία συναλλαγών το περασμένο 5ήμερο διαμορφώθηκε στα 47,2 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη κατά 9,5% έναντι της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας.