Με αρνητικά πρόσημα διαπραγματεύονται οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς στην τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου, με τη βουτιά που πραγματοποιεί η μετοχή της Amazon που έχασε τις εκτιμήσεις στο τρίμηνο να ασκεί πίεση στη συνεδρίαση, χωρίς πάντως να απειλείται η πορεία του διευρυμένου δείκτη S&P 500 για το έκτο διαδοχικό ανοδικό κλείσιμο μήνα.
Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones κινείται στις 35.069 μονάδες με ανεπαίσθητες διακυμάνσεις, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,3% και διαπραγματεύεται στις 4.403 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq υποχωρεί κατά 0,7% κινούμενος στις 14.678 μονάδες υπό το βάρος της Amazon.
Η τελευταία βλέπει τον τίτλο να της να πραγματοποιεί βουτιά σχεδόν 8%, καθώς ανακοίνωσε τρίτο διαδοχικό τρίμηνο έσοδα άνω των 100 δισ. δολαρίων, τα οποία όμως βρέθηκαν κάτω των εκτιμήσεων δείχνοντας σημάδια επιβράδυνσης, με τη διοίκηση της εταιρείας να προειδοποιεί για περαιτέρω μείωση των ρυθμών της το επόμενο διάστημα.
Ακόμα μεγαλύτερες απώλειες που ξεπερνούν το 16% σημειώνει ο τίτλος της Pinterest, η οποία έχασε χρήστες στο δεύτερο τρίμηνο.
Αντίθετα, η Procter & Gamble ενισχύεται άνω του 2%, αφότου ο γίγαντας των καταναλωτικών προϊόντων ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών τόσο σε κέρδη όσο έσοδα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, παρά την έντονη μεταβλητότητα και τους νέους φόβους γύρω από την πορεία της πανδημίας με την επικράτηση του εξαιρετικά ταχέως μεταδιδόμενου νέου στελέχους Δέλτα παγκοσμίως, σε επίπεδο μήνα οι βασικοί δείκτες κινούνται για να ολοκληρώσουν με θετικές επιδόσεις.
Συγκεκριμένα, για το σύνολο του Ιουλίου ο Dow Jones βρίσκεται στο +0,85%, ο S&P 500 στο +1,16% και ο Nasdaq στο +1,47%.
«Υπήρξε αρκετή αστάθεια και υποχώρηση των τιμών στην αγορά τις τελευταίες εβδομάδες», επισημαίνει στο CNBC ο Μπράιν Μπέλσκι, επικεφαλής στρατηγικός επενδυτής της BMO.
«Οι αυξημένες ανησυχίες για την παραλλαγή Δέλτα και οι συνέπειες που ενδεχομένως θα έχει για το μομέντουμ της ανάπτυξης φαινόταν να διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών, ενώ τα κορυφαία θέματα που σχετίζονται με την οικονομία, τα κέρδη και την νομισματική πολιτικής διατήρησαν επίσης το συναίσθημα κινδύνου», προσθέτει ο ίδιος.
Την ίδια ώρα πάντως, μάλλον θετικά μπορεί να εκτιμηθεί η ανάγνωση του δείκτη βασικού πληθωρισμού, τον οποίο παρακολουθεί στενά η Fed και τα στοιχεία του οποίου που δημοσιεύθηκαν σήμερα έδειξαν έντονη επιτάχυνση της τάξεως του 3,5%, αλλά λίγο χαμηλότερα των εκτιμήσεων αναλυτών που σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν να κινηθεί στο 3,6%.
Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ χτες έδειξαν σημαντική αύξηση με ρυθμό 6,5% στο δεύτερο τρίμηνο, αλλά κατά πολύ χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις αναλυτών που ανέμεναν ένα ρυθμό της τάξεως του 8,4%, ενώ οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας παρέμειναν σε σχεδόν διπλάσια από τα προ πανδημίας επίπεδα, επιβεβαιώνοντας πλήρως τη στάση της Fed και του διοικητή της Τζερόμ Πάουελ που τόνισε ξανά ότι η οικονομία έχει ακόμα «πολύ δρόμο μπροστά της».