Του Απόστολου Σκουμπούρη
Πτωτική ήταν και η δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου επιβεβαιώνοντας την παράδοση που τον θέλει να είναι μήνας ρευστοποιήσεων, κατοχύρωσης κερδών και μείωσης ρίσκου ευρύτερα.
Παράλληλα και η δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου επιβεβαίωσε τη διατάραξη του επενδυτικού κλίματος διεθνώς, με τις αγορές να συνεχίζουν να δέχονται κλυδωνισμούς από τη διαρκή διαμάχη για τους δασμούς, μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομικών του κόσμου, των ΗΠΑ και της Κίνας.
Μέσα σ' αυτό το έτσι κι αλλιώς διαταραγμένο διεθνές τοπίο, το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει να έχει μπει για τα καλά σε προεκλογικό κλίμα, όπου πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις μειώνονται ρίσκα, περιορίζονται οι πρωτοβουλίες και πέφτουν οι τζίροι.
Πάντως, η εβδομάδα κινήθηκε στους ρυθμούς του MSCI, όπου αυξήθηκε η κινητικότητα στις τραπεζικές μετοχές που αύξησαν όγκους και τζίρους, ενώ υπήρξαν και κάποιες πιέσεις σε μη τραπεζικές μετοχές, καθώς ορισμένοι επενδυτές πούλησαν κερδισμένες θέσεις σε blue chips για να μπουν σε τράπεζες.
Η εβδομάδα έκλεισε με απώλειες 0,91% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ενώ μεγάλες πιέσεις 3,55% δέχτηκε ο Mid Cap λόγω της ισχυρής πτώσης της μετοχής της Intralot, που αυτό το πενθήμερο βρέθηκε σε νέα ιστορικά χαμηλά, εν μέσω μεγάλου προβληματισμού. Θυμίζουμε πως η αμέσως προηγούμενη εβδομάδα το Χ.Α. είχε χάσει το 4,95% της αξίας του άνω του 6% στον κλαδικό τραπεζικό δείκτη.
Σ'' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας η αγορά πάσχισε να κρατήσει τη ζώνη των 720 – 725 μονάδων, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έφερνε πλήγμα στην ψυχολογία της αγοράς και εύκολα μετά ο Γ.Δ. θα κυλούσε προς τις 700 μονάδες, αλλοιώνοντας σημαντικά όλα τα κεκτημένα του τελευταίου διαστήματος.
Δύο φορές αυτή την εβδομάδα ο Γ.Δ. προσέγγισε τις 720 μονάδες, έχοντας χαμηλό στις 721,93 μονάδες, ενώ από την πλευρά, δυνάμεις και «καύσιμα» για σοβαρή υπέρβαση των 730 – 740 μονάδων δεν υπήρξαν.
Πάντως, λόγω της αφύπνισης των τραπεζών με αφορμή τον MSCI, οι μέσες συναλλαγές της εβδομάδας έφτασαν στα 61,3 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 18% έναντι της πρώτης εβδομάδας του Μαΐου.
Σήμερα Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 729,31 μονάδες με άνοδο 0,39%, έχοντας συνολική διακύμανση μόλις 7 μονάδων, με χαμηλό στις 726,24 μονάδες και υψηλό στις 733,40 μονάδες. Ο τζίρος σήμερα ήταν μειωμένος καθώς κατήλθε στα 45,41 εκατ. ευρώ, με τα 20,8 εκατ. ευρώ να διακινούνται στις τράπεζες, με την Εθνική να διακινεί 6,81 εκατ. ευρώ και τους ΟΤΕ και ΟΠΑΠ από 5,52 και 5,04 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Ενδοσυνεδριακά υπήρξε διόρθωση στις τραπεζικές μετοχές έως 2,50%, όμως στο φινάλε περιορίστηκαν σημαντικά οι απώλειες. Η Εθνική έκλεισε με πτώση 1,09%, ενώ η Πειραιώς είχε άνοδο 1,68%. Στα μη τραπεζικά blue chips, στήριξη στο Γ.Δ. με άνοδο άνω του 1% έδωσαν μετοχές όπως Coca Cola HBC, ΕΛΠΕ, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή και Fourlis.
Στο χώρο του Mid Cap, απώλειες άνω του 2% είχαν οι Attica Bank και Κέκροπας, ενώ πλέον του 1% υποχώρησαν μετοχές όπως MIG, Intracom Holdings και ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος.
Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Σελόντα, Φιερατέξ, Frigoglass, Ελτράκ, Ελινόιλ, Ιατρικό Αθηνών, Μοτοδυναμική, Έλαστρον και Δρομέας, ενώ υποχώρησαν οι Βιοτέρ, Βογιατζόγλου, Revoil, ΑΝΕΚ, Μύλοι Λούλοι, Εβροφάρμα, Περσεύς, Κτήμα Λαζαρίδη, Intercontinental, Centric, Παπουτσάνης και ΕΚΤΕΡ. Στο σύνολο της αγοράς υπήρξε εικόνα ισορροπίας, με 43 μετοχές σε άνοδο και 47 σε πτώση.