Το ράλι άνω του 7% της Coca Cola τραβάει το Χ.Α. υψηλότερα

Το ράλι άνω του 7% της Coca Cola τραβάει το Χ.Α. υψηλότερα

του Απόστολου Σκουμπούρη

Δεύτερη μέρα αποστασιοποίησης από τη διεθνή διορθωτική κίνηση των αγορών διάγει το ελληνικό χρηματιστήριο, «πατώντας» πάνω στο ράλι άνω του 7% που καταγράφει ο τίτλος – leader της αγοράς, η Coca Cola HBC που «ελέγχει» το Γενικό Δείκτη κατά 9,45%.

Η ελληνική αγορά κινείται για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση ανοδικά και για έκτη συνολικά στις οκτώ (με τη σημερινή) που έχουν γίνει τον Αύγουστο, πιστοποιώντας ότι στο φινάλε Ιουλίου και 7μήνου, ολοκληρώθηκε η πρόσφατη – λίαν απαραίτητη – διόρθωση.

Η μετοχή της Coca Cola HBC λοιπόν, λόγων των εξαιρετικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε ο όμιλος και τα κέρδη 191,6 εκατ. ευρώ που είχε στο 1ο εξάμηνο του 2017 έναντι 140 το ίδιο διάστημα πέρυσι (+36,9%), δεσπόζει σήμερα στην αγορά.

Ο τίτλος ενισχύεται σε ποσοστό 7,13% έχοντας ανέλθει στα 28,39 ευρώ που ασφαλώς είναι νέα ιστορικά υψηλά από τότε που επανήλθε στο ταμπλό του Χ.Α. μετά την αλλαγή έδρας και την παράλληλη εισαγωγή σε Λονδίνο και Χ.Α. τον Απρίλιο του 2013.

Μάλιστα, η κεφαλαιοποίηση της Coca Cola HBC έχει ανέλθει στα 10,5 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας περίπου το ? του συνολικού εκτοπίσματος της αγοράς!

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 837 μονάδες με άνοδο 0,45%, ενώ η αξία συναλλαγών κινείται σε ακόμη πιο ήπιο τέμπο σήμερα, διαμορφούμενη μόλις στα 10 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι χθες η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 42,86 εκατ. ευρώ έναντι 62,92 εκατ. ευρώ της Τρίτης.

Στις τράπεζες η εικόνα είναι ουδέτερη, με μεικτές τάσεις, ενώ η Εθνική υποχωρεί σε ποσοστό 1,09% και η Eurobank -0,93%.

Στον υπόλοιπο FTSE 25 οι περισσότερες μετοχές κινούνται πτωτικά, με τις Folli Follie και Grivalia Properties να υποχωρούν άνω του 1%, ενώ κέρδη άνω του 1% έχουν οι Ελλάκτωρ και Viohalco και ηπιότερα ανοδικά οι ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος και Πειραιώς.

Στην ευρύτερη αγορά, όγκοι και τζίροι είναι μειωμένοι, απόρροια της αποστασιοποίησης των όποιον… μικροεπενδυτών έχουν απομείνει στην αγορά, ενώ μικρή κινητικότητα καταγράφεται σε τίτλους όπως Intracom Holdings, Centric, MLS, Ικτίνος και Frigoglass.

Στον αντίποδα, πιέσεις δέχονται τίτλοι όπως Logismos, Newsphone, Κανάκης, Επίλεκτος, Έλαστρον, Έλτον, ΑΝΕΚ, Χαλκόρ, Cenergy Holdings κ.α. Στο σύνολο της αγοράς, 32 μετοχές ενισχύονται έναντι 39 που κινούνται χαμηλότερα.

Πάντως, μπορεί στο Χ.Α. να μην υπάρχουν ισχυροί καταλύτες πέραν των αποτελεσμάτων, όμως το κόστος του βραχυπρόθεσμου δανεισμού, όπως αυχετό
αποτυπώθηκε και στη χθεσινή δημοπρασία του ελληνικού δημοσίου, βαίνει μειούμενο. Στοιχείο που συνηγορεί στην περαιτέρω «ασφάλεια» του εγχώριου επενδυτικού συστήματος.

Πιο αναλυτικά, η απόδοση των τρίμηνων εντόκων γραμματίων διαμορφώθηκε στο 1,95%, έναντι 2,33% στην αντίστοιχη έκδοση του Ιουλίου, ενώ υπήρξε αύξηση των προσφορών, καθώς το ζητούμενο ποσό καλύφθηκε κατά 2,17 φορές έναντι 1,85 στην προηγούμενη δημοπρασία.

Σε ότι αφορά τις διεθνείς αγορές που διορθώνουν το τελευταίο διήμερο με αφορμή τους γεωπολιτικούς φόβους, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι – γενικά – βρίσκονται είτε σε ιστορικά υψηλά, είτε σε υψηλά πολλών ετών, εν μέσω αλλεπάλληλων ρεκόρ κερδοφορίας και αποδόσεων.

Κάθε αφορμή για διόρθωση λοιπόν, χρησιμοποιείται για την κατοχύρωση και το «κλείδωμα» ρευστότητας.