Του Απόστολου Σκουμπούρη
Η σημαντική βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές αυτή την εβδομάδα – με οδηγό τη Wall Street που κάλυψε σημαντικό μέρος των πρόσφατων απωλειών της – έδωσε σημαντικές ανάσες και στα μικρά και περιφερειακά χρηματιστήρια, όπως το ελληνικό, που ολοκλήρωσε με σημαντικά κέρδη την πρώτη ολοκληρωμένη εβδομάδα του Νοέμβρη.
O βιομηχανικός δείκτης Dow Jones επέστρεψε πάνω από τις 26.000 μονάδες αυτή την εβδομάδα απέχοντας πλέον περίπου 700 μονάδες από τα ιστορικά υψηλά του, ενώ κάλυψαν αρκετή από την πρότερη πτώση τους οι S&P 500 και Nasdaq. Αυτό έδωσε ισχυρή ώθηση, τόσο στις αγορές της Ασίας όσο και της Ευρώπης, αγγίζοντας και τις αγορές της περιφέρειας του νότου.
Μέσα σ'' αυτό το κλίμα, το Χ.Α., παρ'' ότι δεν άλλαξε κάτι δομικά, ούτε υπήρξε εισροή νέων κεφαλαίων, εντούτοις έδειξε διαθέσεις άμυνας και διακοπής των ρευστοποιήσεων, με αποτέλεσμα να κρατήσει τη ζώνη των 610 μονάδων όπου γίνεται η νέα βάση και στήριξη πλέον, κλείνοντας την εβδομάδα 33 μονάδες υψηλότερα από αυτό το επίπεδο που είναι και το χαμηλό 21 μηνών.
Πιο αναλυτικά ο Γενικός Δείκτης έκλεισε το 5ήμερο με κέρδη 3,88%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 3,87%, ο Mid Cap κατά +4,67% ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε άνοδο 5,71%.
Στις τράπεζες υπήρξε κάποια αυξημένη κινητικότητα εν μέσω σεναρίων και φημών, ενώ εγρήγορση φαίνεται να παρατηρείται σ'' ότι αφορά το «τρέξιμο» των διαδικασιών εξυγίανσης και καθαρισμού των χαρτοφυλακίων τους από κόκκινα δάνεια με πωλήσεις πακέτων κ.λπ.
Παράλληλα, οι χθεσινές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων μερικών εκ των κορυφαίων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας όπως Coca Cola HBC, OTE, Ελληνικά Πετρέλαια και Τιτάν, πιστοποίησαν ότι – παρά τα νοσηρά φαινόμενα που πρόσφατα συντάραξαν την ελληνική αγορά – υπάρχουν ελληνικές εταιρείες που κρατούν πολύ ψηλά τη σημαία της εγχώριας επιχειρηματικότητας.
Τα αποτελέσματα αυτών των ομίλων είναι πολύ καλά, τηρουμένων των αναλογιών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στα Ελληνικά Πετρέλαια, καταγράφηκε ρεκόρ όλων των εποχών σε πολλές «γραμμές» μεγεθών.
Σήμερα Παρασκευή έγινε η μεταβίβαση του πακέτου μετοχών του Υγεία στο CVC Capital έναντι 204,4 εκατ. ευρώ, «σφραγίζοντας» τη συμφωνία που είχε επέλθει από το περασμένο καλοκαίρι.
Μεταβιβάστηκαν μεταβιβάστηκαν 215.189.466 μετοχές του Υγεία που αντιστοιχούν στο 70,38% του μετοχικού του κεφαλαίου έναντι 0,95 ευρώ ανά μετοχή.
Αυτό σήκωσε και το μέσο τζίρο της εβδομάδας που ανήλθε στα 71,9 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 66,8% έναντι της αμέσως προηγούμενης, όμως, ουσιαστικά, η μέση αξία συναλλαγών ήταν μειωμένη αυτό το πενθήμερο, διαμορφούμενη κάτω από τα 35 εκατ. ευρώ. Ο μικρός τζίρος, είναι και κυριότερο πρόβλημα στην αγορά αυτό το διάστημα, καθιστώντας απολύτως... ρηχό και επισφαλές οτιδήποτε λαμβάνει χώρα.
Σήμερα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 643,42 μονάδες με άνοδο 0,43%, ενώ ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε – μαζί με τα πακέτα του Υγεία – στα 226,34 εκατ. ευρώ. Φαίνεται πως η αγορά συγκεντρώνει δυνάμεις για μια πιθανή επιχείρηση επανάκτησης της ζώνης των 650 μονάδων.
Σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές, «κλειδί» είναι η υπέρβαση σε κλείσιμο (για περισσότερες από μία συνεδριάσεις) των 647 μονάδων που θα ανοίξει το δρόμο για την κατοχύρωση του ψυχολογικού ορίου των 650 μονάδων.
O FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,46%, ο Mid Cap κέρδισε 1,08%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διόρθωσε σε ποσοστό 1,45%.
Ο τίτλος των ΕΛΠΕ με άνοδο 5,03% κυριάρχησε λόγω καλών αποτελεσμάτων, ενώ βοήθειες υπήρξαν από ΟΤΕ +2,25%, Coca Cola HBC +1,40%, ΓΕΚ Τέρνα +2,04%, Aegean Airlines +1,46% και Τέρνα Ενεργειακή +1,14%. Αντιθέτως, πιέστηκαν μετοχές όπως Πειραιώς -4,26%, Εθνική -2,79%, Jumbo -1,54%, Lamda Development -1,63%, Eurobank -1,17% κ.ο.κ.
Στον Mid Cap κυριάρχησε η MIG που έκλεισε με άνοδο 10,73% με φόντο την πώληση του Υγεία και την εισροή σημαντικής ρευστότητας στον όμιλο, η Ικτίνος Μάρμαρα έκλεισε στο +7,37%, ΟΛΘ +6,17%, Υγεία +1,42%, Νηρέας +1,58% και J&P Άβαξ +1,11%.
Απώλειες άνω του 2% είχαν οι Attica Bank και Intralot, ενώ άνω του 1% έχασαν οι Ελλάκτωρ, Intracom Holdings, Κρι Κρι και Πλαίσιο.
Στην ευρύτερη αγορά με κέρδη έκλεισαν τίτλοι όπως Forthnet, Lavipharm, Centric, Προοδευτική, ΙΑΣΩ, Trastor, Frigoglass, Γενική Εμπορίου, Δρομέας, Intercontinental ΑΕΕΑΠ, ΕλβαλΧαλκόρ και Εβροφάρμα. Στον αντίποδα, πιέστηκαν μετοχές όπως Σωλ. Τζιρακιάν, Σελόντα, ANEK, ΕΚΤΕΡ, Έλτον και Profile. Στο σύνολο της αγοράς, 47 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 36 που υποχώρησαν.