του Απόστολου Σκουμπούρη
Ανθεκτικότητα, άμυνες και αντοχές δείχνει σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, σε μια ημέρα διόρθωσης διεθνώς λόγω των γεωπολιτικών «φόβων», με το Γενικό Δείκτη να βρίσκει στηρίγματα σε ορισμένα ισχυρά blue chips, παραμένοντας στη ζώνη των 830 μονάδων.
Με τις ευρωπαϊκές αγορές να σημειώνουν απώλειες που σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως ο DAX, ξεπερνούν το 1%, το Χ.Α. -που έτσι κι αλλιώς είναι μια ρηχή, περιφερειακή, αναδυόμενη αγορά- συνεχίζει τις συνεδριάσεις περιορισμένου ρίσκου, συσσώρευσης και συγκέντρωσης δυνάμεων.
Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 829 μονάδες με οριακή πτώση 0,10%, με την αξία συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 15 εκατ. ευρώ, κινούμενη σε ήπιο τέμπο. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε σε συνεδριάσεις… Αυγούστου, με ότι συνεπάγεται αυτό για την υποχώρηση της αξίας συναλλαγών και τη μείωση των πρωτοβουλιών των επενδυτών.
Στήριγμα σ' αυτή την προσπάθεια βρίσκει σε ισχυρά blue chips. Τέτοια είναι η μετοχή – μπαλαντέρ της αγοράς, της Coca Cola HBC, που χρησιμοποιείται για τον «έλεγχο» του momentum και την αποφυγή ακροτήτων, έχοντας και τη μεγαλύτερη επιρροή στο Γ.Δ., αλλά και μετοχές όπως η Μυτιληναίος, που κερδίζει άνω του 2,50%, με φόντο τα εξαιρετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα.
Στη διακράτηση της ευρύτερης ζώνης των 830 μονάδων για το Γενικό Δείκτη συνδράμουν επίσης τίτλοι όπως Aegean Airlines, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, Grivalia Properties, ΓΕΚ Τέρνα, Viohalco, Ελλάκτωρ, Πειραιώς και Σαράντης.
Αντιθέτως, πτωτικά κινούνται τίτλοι όπως Εθνική, Eurobank, Τιτάνας, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Attica Bank και Fourlis.
Στο χώρο του Mid Cap η πλειονότητα των μετοχών σημειώνει πτώση, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να δέχονται μετοχές όπως J&P Άβαξ, Ικτίνος, Intralot και Κορρές που χάνουν από 1% έως 3%, ενώ ηπιότερα υποχωρούν οι Intracom Holdings, Υγεία και Cenergy Holdings.
Στην ευρύτερη αγορά και στις μικρότερες αποτιμήσεις κινητικότητα καταγράφεται σε τίτλους όπως Newsphone, Quality & Reliability και Centric, ενώ υποχωρούν μετοχές όπως Γ.Ε. Δημητρίου, Pasal, Sato, Μαθιός, CPI, Παπουτσάνης, Inform Λύκος, Αιολική ΑΕΕΧ, Αλουμύλ, ΕΚΤΕΡ και ΙΑΣΩ.
Στο σύνολο της αγοράς 32 μετοχές ενισχύονται έναντι 49 που κινούνται χαμηλότερα.
Όπως φαίνεται λοιπόν, η αγορά με πολύ μικρά, συντηρητικά και απολύτως ελεγχόμενα βήματα, χωρίς μεγάλα ρίσκα και ακρότητες, φαίνεται πως «χτίζει» άμυνες στην περιοχή των 830 μονάδων, έως ότου εξευρεθούν οι επόμενοι ικανοί καταλύτες που θα δώσουν την ευκαιρία για κάτι καλύτερο.
Η διόρθωση που οδήγησε το Γενικό Δείκτη από το υψηλό των 858 μονάδων (κλείσιμο της 17ης Ιουλίου) στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 809 μονάδων στις 31 Ιουλίου φαίνεται πως έχει ολοκληρωθεί, ενώ στις έως τώρα συνεδριάσεις του Αυγούστου, υπάρχει διάθεση να βγουν αναχώματα, τουλάχιστον στην περιοχή των 820-825 μονάδων.
Επαναλαμβάνουμε όμως ότι οι ημέρες δεν ενδείκνυται για σημαντικά συμπεράσματα καθώς οι συνεδριάσεις είναι εν πολλοίς… ρηχές, ενώ τα ισχυρά χαρτοφυλάκια που έχουν το γενικό πρόσταγμα του momentum, έχουν ανακόψει τις πρωτοβουλίες τους.
Το λογικό σενάριο, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι κινήσεις εξισορρόπησης και τακτοποίησης τεχνικών και άλλων εκκρεμοτήτων μέσα από την «ασφάλεια» της ήπιας κίνησης του Γ.Δ., σε μια διαδρομή μεταξύ των 820 και 850 μονάδων. Αυτό, τουλάχιστον για τις δύο επόμενες εβδομάδες.