Συνέχεια της συσσώρευσης στο Χ.Α. πλησίον των 750 μονάδων

Συνέχεια της συσσώρευσης στο Χ.Α. πλησίον των 750 μονάδων

Tου Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεχίζει τις απολύτως άνευρες και άρρυθμες συνεδριάσεις το ελληνικό χρηματιστήριο επιβεβαιώνοντας ότι όσο οι τράπεζες αδυνατούν να βρουν ουσιαστικό momentum, λόγω των μεγάλων θεμάτων που αντιμετωπίζουν, τόσο η αγορά θα παραμένει εγκλωβισμένη σε στενό εύρος διακύμανσης.

Η ελληνική αγορά είναι «χτισμένη» εδώ και πολλά χρόνια πάνω στην υπερβολική τραπεζική εξάρτηση, μια… κουλτούρα που υπάρχει από τότε που ο κλάδος αριθμούσε περί τις 13 εισηγμένες, όμως την ακολουθεί ακόμη και τώρα που στον κλάδο έχουν απομείνει μόλις τέσσερις συστημικές και η Attica Bank.

Μετά τις μεγάλες κινήσεις λοιπόν που έγιναν το τελευταίο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου, πλέον έχουμε περάσει σε φάση συσσώρευσης και αναμονής (και) στον κλάδο, με τις κινήσεις που γίνονται να αφορούν μόνο trading.

Όσο υπάρχουν τόσα πολλά – άλυτα – θέματα, τα οποία μάλιστα «γεννούν» διαρκώς διαρροές, σενάρια και εικασίες, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να χτιστεί εποικοδομητικό για επενδύσεις κλίμα.

Ο τραπεζικός κλάδος έφτασε σε τέλμα και σε αδιέξοδο, κάτι που καθρεφτίστηκε στο ταμπλό το τελευταίο διάστημα με τα διαρκή χαμηλά 5μήνου και την απώλεια περίπου 4 δισ. κεφαλαιοποίησης το Σεπτέμβριο.

Τελευταία, υπάρχει ένα ανασκούμπωμα και μια διάθεση φυγής προς τα εμπρός, εντούτοις ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. Οι επικεφαλής των τραπεζών δείχνουν τελευταία διάθεση να «τρέξουν» τις όλες τις διαδικασίες τόσο για την αντιμετώπιση του βραχνά των κόκκινων δανείων, όσο και την κίνηση της διαδικασίας των πλειστηριασμών.

Παράλληλα, κινητικότητα καταγράφεται στις προσπάθειες αναχρηματοδότησης, με την Εθνική να κάνει επίδειξη ισχύος, βγαίνοντας στις αγορές μετά από χρόνια, εξασφαλίζοντας 750 εκατ. ευρώ με απόδοση 2,9%, ενώ οι προσφορές ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ.

Όλα αυτά όμως, τουλάχιστον προς το παρόν δεν… καθρεφτίζονται στην αγορά και αυτό ίσως κάτι σημαίνει. Η αγορά, πρώτη θα δείξει και θα προεξοφλήσει οτιδήποτε θετικότερο ξεκινήσει να συμβαίνει, όπως πάντα γίνεται.

Έχουν σταματήσει οι ισχυρές ρευστοποιήσεις

Πάντως, από την άλλη πλευρά, οι ρευστοποιήσεις έχουν σταματήσει, με την αγορά να συσσωρεύει εδώ και αρκετές συνεδριάσεις πέριξ της ζώνης των 750 μονάδων, με κύριο χαρακτηριστικό τη συρρίκνωση της αξίας συναλλαγών που και στη δεύτερη εβδομάδα του Οκτώβρη διαμορφώνεται πέριξ των 40 εκατ. ευρώ.

Σήμερα Πέμπτη, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 752 μονάδες με απώλειες 0,54% και πολύ μικρές διακυμάνσεις, παρουσιάζοντας μια απολύτως άνευρη εικόνα, με εξαιρετικά μικρούς όγκους και τζίρους, ακόμη και στον FTSE 25.

Άλλωστε, ελάχιστα χαρτιά του Large Cap έχουν πτώση ή άνοδο άνω του 1%, στοιχείο που μαρτυρά την… ακινησία και τη στάση αναμονής των ισχυρών.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 14 εκατ. ευρώ, οπότε δεν πρόκειται να ξεπεράσει στο σύνολο τα 40-42 εκατ. ευρώ.

Ουδέτερη και μεικτή εικόνα επικρατεί στις τραπεζικές μετοχές, ενώ πτωτικά κινείται και η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25. Πάντως, κάποιες στηρίξεις βγαίνουν από τίτλους όπως ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Εθνική, Ελλάκτωρ, Πειραιώς, Τιτάν και Alpha Bank.

Στον Mid Cap νέες πιέσεις σε ποσοστό 2,22% δέχεται ο τίτλος της MIG, ενώ πτωτικά κινούνται και οι Νηρέας και Πλαίσιο, ενώ θετικά κινούνται οι Cenergy Holdings, Intracom, MLS, Ικτίνος και Υγεία.

Καλή εικόνα επίσης στην ευρύτερη αγορά έχουν μετοχές όπως ΙΑΣΩ, Newsphone, Frigoglass, Παπουτσάνης κ.λπ.