Τα ασφαλή καταφύγια και το γράφημα που τρέμουν οι αγορές
shutterstock
shutterstock

Τα ασφαλή καταφύγια και το γράφημα που τρέμουν οι αγορές

Ο όρος «ασφαλές καταφύγιο» μας προϊδεάζει για κάτι που ότι κι αν συμβεί γύρω μας, εμείς θα κοιμόμαστε ήσυχοι! Στις αγορές, για παράδειγμα εάν γίνει μια συντριβή, εμείς όταν θα κατέχουμε τα ασφαλή καταφύγια δε θα χάνουμε αλλά θα κερδίζουμε! Next year! Πιο απλά από το 2020, μετοχές επάνω, εμπορεύματα επάνω, ομόλογα επάνω, επιτόκια επάνω, χρυσός επάνω, Bitcoin επάνω κ.ο.κ. Ερώτημα, όλα αποτελούν ασφαλές καταφύγιο; Μάλλον, κάτι πάει στραβά!

Τα ασφαλή καταφύγια Χρυσός και Bitcoin

Στα πιο δημοφιλή καταφύγια τη δεδομένη στιγμή συγκαταλέγονται ο χρυσός και το Bitcoin, χωρίς να αποκλείονται και επιπλέον προϊόντα εφόσον το κρίνουν απαραίτητο οι περισσότεροι αναλυτές. Για τον χρυσό τα είπαμε πριν δύο μήνες Όσον αφορά στο αγαπημένο παιχνίδι των απανταχού παικτών ανά τον πλανήτη, που υπόσχεται κέρδη και κανένας δεν ξέρει τι αγοράζει, εδώ δεν ξέρω πόσο ασφαλές καταφύγιο αποτελεί.  Αυτό που ξέρω είναι ότι το παραμύθι κράτησε πολύ και με τις ευλογίες των κεντρικών τραπεζιτών και ελέω Ντόναλντ και Ίλον και λοιπών υποστηρικτών που υπόσχονται πολλές συγκινήσεις, ανάλογα με τις διαθέσεις και τα tweets, που πλέον θα τα λέμε ΧΙΤ. Για να γίνει πιο κατανοητό ένα ΧΙΤ θα φθάνει να στείλει στα ύψη και στα τάρταρα τις τιμές. Οπότε αυτομάτως δεν υπάρχει θεμελιώδη αντίκρισμα σε ένα καθοδηγούμενο παίγνιο και αποτελεί καθαρά μια κερδοσκοπική μονάδα εν γνώσει των ακολούθων του. Στο διάγραμμα απεικονίζω την πορεία του αγαπημένου των απανταχού κερδοσκόπων και εν αναμονή των ΧΙΤ όσοι πιστοί ρισκάρετε!

                  

 «Εάν οι χαράσσοντες τη νομισματική πολιτική επιλέξουν τον ιαπωνικό δρόμο, δηλαδή να ζούμε με βιώσιμο το τεράστιο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, με μαζικές παρεμβάσεις και ενέσεις από τις κεντρικές τράπεζες, τότε αυτό που απομένει είναι να βλέπουμε χώρες με ανάπτυξη άνω του 10%, ώστε το παγκόσμιο χρέος να καθίσταται συνολικά  βιώσιμο, αλλά η πραγματική αξία των μετρητών μας να μειώνεται και να αναζητούνται λύσεις σε «λαμπερά μέταλλα», σε «υπέροχες μετοχές», σε ακίνητα, κρυπτονομίσματα και σε όποιο νέο προϊόν ασκήσει μια πολλά υποσχόμενη γοητεία στους αναζητούντες χρυσό άγγιγμα του Μίδα».

Ποιόν δρόμο τελικά θα επιλέξουν; Θα αποκαλυφθεί μέσα στη χρονιά, καθώς εάν εξαιρέσουμε τις ΗΠΑ που συγκέντρωσαν στη Wall Street το 75% του παγκοσμίου τζόγου και αναπτύσσονται μέσω αυτού, και διατηρούν το χρέος τους σε επίπεδα χρεοκοπίας, τότε δεν μπορούμε να βλέπουμε πουθενά ασφαλή καταφύγια πέρα από το νερό και την καλλιεργήσιμη γη που θα μας δίνει τροφή για να επιβιώσουμε. Το θέμα είναι πόσοι θα σηκωθούν από τον καναπέ να καλλιεργήσουν όταν το 67% της παγκόσμιας ανάπτυξης εξαρτάται από τον τομέα υπηρεσιών. Με λίγα λόγια θα «πέσει» πείνα και ο χρυσός και το Bitcoin δε γεμίζουν στομάχια!

Το γράφημα που τρέμουν οι αγορές

Συνήθως τα ανοδικά διαγράμματα αρέσουν στις αγορές, όχι όμως όταν αφορούν στον πληθωρισμό. Μια σύγκριση της περιόδου της δεκαετίας του 80 με τη σημερινή εικόνα του πληθωρισμού κρατάει σε αναμμένα κάρβουνα τον Πάουελ και την Κριστίν. Βέβαια, η Κριστίν έχει ακόμα πιο δύσκολο έργο, καθώς στην Ε.Ε. τα προβλήματα δεν κρύβονται πλέον.

Αν εξαιρέσουμε την Κίνα, όπου τον Δεκέμβριο ο δείκτης υποχώρησε στο 0,1% σε ετήσια βάση, (όπως έδειξαν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για αποπληθωρισμό) σε Ευρώπη, Αγγλία και ΗΠΑ είχαμε επάνοδο των πληθωριστικών πιέσεων.  Η ανθεκτικότητα που έχει δείξει η αμερικανική οικονομία και οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις οδήγησαν πρόσφατα τους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους για τις μειώσεις των επιτοκίων. Πλέον τα μέλη της Fed βλέπουν δύο μειώσεις των επιτοκίων αυτό το έτος, από τέσσερις που περίμεναν προηγουμένως. 

Ένα από τα βασικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στα μέσα της εβδομάδας έδειξε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών ενισχύθηκε περαιτέρω τον Δεκέμβριο, ξεπερνώντας με ευκολία τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ειδικότερα, ο μη μεταποιητικός δείκτης PMI ενισχύθηκε στις 54,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα από 52,1 μονάδες το Νοέμβριο. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τον δείκτη στις 53,3 μονάδες. Μετρήσεις πάνω από το 50 δείχνουν ανάπτυξη του κλάδου που καταλαμβάνει σχεδόν τα δύο τρίτα της αμερικανικής οικονομίας.  

Η έρευνα του ISM έδειξε ότι ο δείκτης για τις νέες παραγγελίες αυξήθηκε στις 54,2 μονάδες τον Δεκέμβριο από 53,7 το Νοέμβριο, ενώ ο δείκτης της επιχειρηματικής δραστηριότητας σκαρφάλωσε στις 58,2 μονάδες από 53,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Η αύξηση της ζήτησης οδήγησε σε αύξηση και το κόστος. Ο δείκτης για τις τιμές ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2023, στις 64,4 μονάδες από 58,2 το Νοέμβριο.  

Αυτό αναμένεται να προβληματίσει τη Fed που είδε τις πληθωριστικές πιέσεις να επιμένουν για το μεγαλύτερο μέρος του δεύτερου μισού του 2024 εν μέσω μιας ανθεκτικής οικονομίας. Επίσης, την Παρασκευή και τα νέα από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ έδειξαν απροσδόκητα ισχυρούς ρυθμούς τον Δεκέμβριο, οδηγώντας την ανεργία ελαφρώς χαμηλότερα. Ειδικότερα, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου πρόσθεσε τον περασμένο μήνα 256.000 θέσεις εργασίας εκτός αγροτικού τομέα μετά τις 212.000 του Νοεμβρίου, αν και ο δεύτερος αριθμός υποβαθμίστηκε ελαφρώς από τα 227.000 μισθολόγια που είχαν εκτιμηθεί αρχικά. Σε κάθε περίπτωση η έκθεση διάψευσε έντονα τις εκτιμήσεις τις αγοράς, καθώς η μέση πρόβλεψη των αναλυτών περίμενε μόλις 155.000 νέα μισθολόγια.

Το ποσοστό της ανεργίας που αναμενόταν να διατηρηθεί στο 4,2% υποχώρησε στο 4,1%. Δε θα αναφερθώ καθόλου στην ατζέντα του νέου προέδρου, όπου τα μισά να κάνει από όσα υποσχέθηκε θα ξεφύγει το πράγμα. Εδώ υπάρχει ακόμα η ελπίδα ότι ο πρόεδρος παίζει παιχνίδι και θα κάνει ότι και την προηγούμενη φορά. Δηλαδή ρίχνει άδεια για να πιάσει γεμάτα! Τώρα εάν τα κάνει όλα και κάτι παραπάνω ευτυχώς έχω κάτι χωράφια στο χωριό! Είπαμε η «χρονιά της Αποκάλυψης» θα έχει πολλές εκπλήξεις! Ενώ και οι υποσχέσεις του Μασκ για περικοπές κατά 2 τρισ. στα δημόσια έξοδα θα οδηγήσουν νομοτελειακά σε ύφεση τις ΗΠΑ. Το πρώτο τεστ για την κυβέρνηση Τραμπ θα δοθεί τη μεθεπόμενη εβδομάδα με το περιβόητο ταβάνι του χρέους για ακόμη μία φορά. Φυσικά, τα γνωρίζετε είναι απλά αριθμοί που έχουν να κάνουν με την πραγματική οικονομία.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι η πραγματική οικονομία αλλά τι θα γίνει με τις μετοχές. Αυτό ενδιαφέρει τους περισσότερους που διαβάζουν και αναζητούν μέσα από χιλιάδες άρθρα εκείνο που θα κάνει τη διαφορά και θα τους δώσει τη σωστή πληροφορία. Δε μας ενδιαφέρει το εάν διαλυθεί η οικονομία εφόσον οι δείκτες ανεβαίνουν. Όπως γράφω από την αρχή της χρονιάς και έπειτα από τη μεγαλύτερη διετή ανοδική πορεία των δεικτών, ήρθε η στιγμή να γίνει ένα ταμείο. Καλή η λογιστική απεικόνιση των τεράστιων υπερκερδών μας αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στις αγορές «το κέρδος του ενός είναι πάντοτε η ζημία ενός άλλου». 

[email protected]