Μπορεί στο επίκεντρο της προσοχής των δυνάμεων της χρηματιστηριακής αγοράς να βρίσκονται οι αποδόσεις των μετοχών και των δεικτών, όμως η ευρύτερη επενδυτική κοινότητα απασχολήθηκε και προβληματίστηκε κατά τη διάρκεια του 2021 με πέντε χρηματιστηριακά γεγονότα που αφορούσαν τη γενικότερη εικόνα της εμπιστοσύνης, της διαφάνειας, της τήρησης των κανόνων, της διασφάλισης των δικαιωμάτων των μικρομετόχων, καθώς και της ισότιμης αντιμετώπισης τους από την πλευρά του θεσμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Το πρώτο γεγονός, ήταν η ταχύτατη αποκόλληση από το τέλμα των διαδικασιών για την περαιτέρω διερεύνηση και «εκκαθάριση» του σκανδάλου της Folli Follie, καθώς και για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων από την πλευρά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
To δεύτερο γεγονός, αφορούσε τις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank και της ΔΕΗ, κατά τη διάρκεια των οποίων καταργήθηκε το δικαίωμα συμμετοχής των παλαιών μετόχων. Με αποτέλεσμα οι μέτοχοι, που δεν επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στις ΑΜΚ, να μην έχουν τη δυνατότητα να πωλήσουν αυτό το «δικαίωμα».
Το τρίτο γεγονός ήταν το άρωμα της παραπληροφόρησης, του insider trading και της κερδοσκοπίας, που κάλυψε την επενδυτική ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των παραπάνω εταιρειών.
Το τέταρτο γεγονός, ήταν η δυναμική παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς απέναντι στις τακτικές αποικιοκρατικού χαρακτήρα, που ακολούθησε η Reggeborgh στην όμιλο της Ελλάκτωρ.
Και το πέμπτο γεγονός, αποτελεί η πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, ύψους 240 εκατ. ευρώ. Δεν θα αναφερθούμε στα ακροβατικά κόλπα της πορείας της μετοχής, που κάποια στιγμή είχε φτάσει να έχει χρηματιστηριακή αποτίμηση, παραπλήσια της Εθνικής Τράπεζας. Θα αναφερθούμε στην ουσία της ΑΜΚ.
Στην πρωτοτυπία να υπάρξουν δυο ενημερωτικά δελτία, όπου το πρώτο καλούσε τους μετόχους να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ, ενώ αντίθετα το δεύτερο έδινε μια παράταση, παρέχοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα σε ορισμένους από τους συμμετέχοντες, να πάρουν πίσω τη δέσμευση της συμμετοχής τους.
Στην πρωτοτυπία να ανακοινώνεται ότι θα ακολουθήσει και δεύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και πιθανότατα μια τρίτη κεφαλαιακή ενίσχυση. Σύμφωνα με το δεύτερο ενημερωτικό δελτίο, μετά το τέλος της δεύτερης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, για την οποία δεν διευκρινίζεται αν θα γίνει με δικαίωμα προτίμησης παλαιών μετόχων ή όχι, δύο εκ των μετόχων θα κατέχουν το 68% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Είναι φανερό ότι οι ελάχιστοι μικρομέτοχοι, που συμμετείχαν στην ΑΜΚ της Τράπεζας Αττικής και που κατέχουν μόλις το 2% της τράπεζας, θα πορευτούν με βάρκα την ελπίδα, μέχρι την επόμενη ΑΜΚ.
Η μετοχική διάρθρωση της τράπεζας μετά από την ΑΜΚ των 240 εκατ., που κάλυψε οριακά τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, έχει ως εξής: Το ΤΧΣ κατέχει το 63,1%, ο στρατηγικός επενδυτής Ellington το 9,9%, οι μικρομέτοχοι το 2% και τα ασφαλιστικά ταμεία ΤΜΕΔΕ (πρώην ΤΣΜΕΔΕ) και ΕΦΚΑ το 14,67% και 10,3% αντιστοίχως.
Η επιμονή του ΤΜΕΔΕ να συμμετάσχει και αυτή τη φορά καταβάλλοντας μέρος από τα διαθέσιμα του στην ΑΜΚ της Τράπεζας Αττικής, τη στιγμή που ήδη «έχει κάψει» πάνω από 800 εκατ. ευρώ στη συγκεκριμένη τράπεζα, παραμένει δυσερμήνευτη. Το ίδιο δυσερμήνευτη είναι και η συμμετοχή του ΕΦΚΑ, λες και τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία, έχουν λεφτά για πέταμα.
Αλήθεια, σε ποια άλλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που έγινε κατά τη διάρκεια του 2021, συμμετείχε ο ΕΦΚΑ ή το ΤΜΕΔΕ; Δεν βρήκαν δελεαστική τη συμμετοχή τους στις ΑΜΚ των συστημικών τραπεζών ή της ΔΕΗ και προτίμησαν την Τράπεζα Αττικής; Το επιχείρημα, ότι ήταν ήδη μέτοχοι στην Τράπεζα Αττικής δεν ευσταθεί, διότι τα κεφάλαια τους έχουν προ πολλού εξανεμιστεί.
Θα έχει ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε με ποια επενδυτικά κριτήρια αποφασίστηκε η συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στην ΑΜΚ της τράπεζας, ώστε να γνωρίζουν οι Έλληνες φορολογούμενοι ότι δεν θα χρειαστεί για μια ακόμα φορά να «ενισχύσουν» τις μαύρες τρύπες των ασφαλιστικών φορέων.
Εκτός και αν αναμένονται θαύματα, ή αν υπάρξουν εξελίξεις για τις οποίες προς το παρόν το ευρύ επενδυτικό κοινό δεν έχει ενημερωθεί. Όπως για παράδειγμα για τους ακριβείς όρους της επόμενης ΑΜΚ και της μεθεπόμενης κεφαλαιακής ενίσχυσης. Ή για την εμφάνιση ενός ικανού Λευκού Ιππότη που θα διασώσει την πολύπαθη τράπεζα.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.