Τι ήταν αυτό, που ώθησε το bitcoin στα ουράνια; Η απάντηση σε αυτό ερώτημα δεν είναι καθόλου σύνθετη. Ίσα - ίσα, είναι απλή. Η υπερβολική ζήτηση και η απουσία προσφοράς. Όλοι μα όλοι, εκτός από τους δεινόσαυρους των αγορών, που εξακολουθούν να σταθμίζουν τις αξίες με θεμελιώδεις προσεγγίσεις, έσπευσαν να προλάβουν την ευκαιρία και να σκαρφαλώσουν στο βαγόνι της αμαξοστοιχίας ή καλύτερα του πυραύλου, όπως λένε οι νέοι επενδυτές, που θα τους οδηγήσει στο φεγγάρι.
Και τι είναι αυτό, που οδήγησε το bitcoin σε μια πτώση της τάξης του -44%, εξαφανίζοντας πάνω από $ 500 δισ. από τις οθόνες των συναλλαγών στα ανταλλακτήρια των κρυπτονομισμάτων;
Και εδώ η απάντηση είναι εξ ίσου απλή. Η υπερβολική προσφορά και η απουσία ζήτησης. Οι ίδιοι που αγόραζαν με υπέρμετρο πάθος, τώρα ρευστοποιούν, καθώς την αισιοδοξία, την απληστία και την προσδοκία για κέρδη, την έχει διαδεχθεί η απαισιοδοξία και ο φόβος για ζημίες.
H αλήθεια είναι, ότι πολλά πράγματα για το bitcoin, δεν καταλαβαίνουμε. Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να αποτιμήσουμε την ισοτιμία του σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο.
Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε για ποιον ακριβώς λόγο, το bitcoin θεωρείται από πολλούς ότι είναι ο ψηφιακός χρυσός. Δεν μπορούμε επίσης να καταλάβουμε για ποιο λόγο το bitcoin θα εξαφανίσει το δολάριο και το ευρώ. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την εμπορική αξία του bitcoin και τη δυνατότητα να εκκαθαρίζονται πραγματικές εμπορικές συναλλαγές, προϊόντων με bitcoin. Προϊόντων που παράγονται με πραγματικές διαδικασίες και με τη χρήση πραγματικών πόρων.
Εξ ου και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επισημαίνει ότι η άνοδος στα κρυπτονομίσματα και ειδικότερα στο bitcoin έχει ξεπεράσει τις προηγούμενες μεγάλες φούσκες όπως ήταν αυτή της «τουλίπας». Ας ανατρέξετε σε αυτό το άρθρο του περασμένου Ιανουαρίου με τίτλο «Είναι το Bitcoin του 2021 η ολλανδική τουλίπα του 1637;»
Η αλήθεια είναι επίσης, ότι τα συμβατικά χρηματοοικονομικά μέσα και οι κλασικές μέθοδοι αποτίμησης της αξίας και της εκτίμησης του ρίσκου, σηκώνουν τα χέρια μπροστά στο bitcoin. Αδυνατούν να ερμηνεύσουν, να αξιολογήσουν, να αποτιμήσουν και να καθοδηγήσουν τους επενδυτές, σχετικά με αυτό το «μαύρο κουτί».
Στο άρθρο με τίτλο «Η παλιά καραβάνα της Σοφοκλέους και ο βιαστικός γιος που τίναξε τη μπάνκα στον αέρα», είχαμε παρουσιάσει αυτή τη νέα κοινότητα επενδυτών που αναζήτησε τις τύχες της στα κρυπτονομίσματα και στο bitcoin. Και ίσως να φαίνεται λογικό, αυτή η νέα γενιά νέων που όχι μόνο δεν έχει γνωρίσει ένα χρηματιστηριακό κραχ, αλλά δεν έχει διαβάσει τη σκληρή χρηματιστηριακή ιστορία που είναι γεμάτη από φούσκες, να κινείται με ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο.
Όταν για παράδειγμα ο νέος επενδυτής που η μόνη επαφή και εμπειρία που έχει με τις αγορές είναι μια οθόνη και ένα πληκτρολόγιο, διαβάζει ότι η Tesla και ο νέος superman Elon Mask, μαζί με την Twitter, τη Mastercard, τη Square, την Paypal και τη Visa, «μπαίνουν» στο bitcoin, μπορεί να πει, όχι;
Όταν διαβάζει ότι η συντηρητική BNY Mellon θα εκδίδει bitcoin για λογαριασμό πελατών της, μπορεί να πει, όχι; Όταν διαβάζει ότι η JPMorgan, θα αγοράζει bitcoin για τους πελάτες της, μπορεί να πει όχι;
Κακά τα ψέματα. Το εύκολο κέρδος δελεάζει. Και θολώνει τη σκέψη και τη λογική. Ευνουχίζει την οικονομική και μαθηματική συλλογιστική, οδηγώντας τον επενδυτή σε κατάσταση μέθης, μεταφέροντας τον σε ένα τόπο που δεν ισχύουν ούτε κανόνες, ούτε σταθερές. Είχαμε γράψει σχετικά «Όταν οι αγορές βλέπουν την κολοκύθα για άμαξα και τον άνθρακα για θησαυρό»,
Και ξαφνικά το εύκολο κέρδος από χρυσό όνειρο, γίνεται ακόμα πιο εύκολη ζημία και γίνεται εφιάλτης. Όσοι με τις θετικές τους δηλώσεις και παρεμβάσεις απογείωναν το bitcoin, από «ήρωες», μετατράπηκαν «εν μια νυκτί» στα μάτια των νεαρών επενδυτών, σε «απατεώνες».
Μια σωρεία από γεγονότα, δηλώσεις και ειδήσεις, αφόπλισαν τον πανικό της ανόδου και τον αντέστρεψαν σε πανικό πτώσης. Ο Elon Mask δήλωσε ότι η Tesla, δεν θα πουλάει τα οχήματα της, με bitcoin.
Οι hackers των αγωγών στις ΗΠΑ, πήραν τα λύτρα τους σε bitcoin και μετά εξαφανίστηκαν από το σύστημα. Κινεζικοί οργανισμοί και τράπεζες, θέτουν περιορισμούς στη χρήση bitcoin. Οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις, δείχνουν αποφασισμένες να τελειώνουν με τον συστημικό κίνδυνο πoυ συνοδεύει το bitcoin, όπως είχαμε αναφέρει και στο άρθρο «Crypto Wars – «Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται», Και έτσι εξ ίσου εύκολα με την άνοδο, ακολούθησε η πτώση. Με τη διαφορά, ότι όταν κάτι υποχωρεί κατά 50%, για να επιστρέψει στην προγενέστερη τιμή του, πρέπει να ανέβει κατά 100%.
Δυστυχώς, τα αρνητικά πανηγύρια άρχισαν και για τους εγχώριους προφήτες των bitcoin, που βρήκαν εύφορο έδαφος κερδοσκοπίας, ανάμεσα στους άφρονες και επιπόλαιους που τους ακολουθούν, λες και μοίραζαν το μάνα εξ ουρανού.
Είμαστε σίγουροι, ότι σύντομα οι δικαστικές αίθουσες θα γεμίσουν με υποθέσεις εξαπάτησης, με κέντρο το bitcoin. Στα άρθρα με τίτλο «Προσοχή με τα crypto στην Ελλάδα πριν αρχίσουν τα παρατράγουδα», και «Oι καταγγελίες εξαπάτησης στα crypto και η προσωπική ευθύνη»,, είχαμε παρουσιάσει την εμφάνιση τέτοιων περιπτώσεων.
«Ωραία, αυτά που μας είπες, αλλά που θα πάει το bitcoin;» θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος. Σε αυτό δυστυχώς δεν μπορούμε να απαντήσουμε.
Με καθαρά τεχνικούς διαγραμματικούς όρους, ένα δυνατό σημείο στήριξης βρίσκεται στη ζώνη των $ 19.000. Καλύτερη όμως της πρόβλεψης, είναι η γνώση.
Και καλό θα είναι να μελετάμε όλες τις παραμέτρους και να γνωρίζουμε τους κανόνες των αγορών. Κανόνες που μπορεί πράγματι να φαίνονται βαρετοί και ξεπερασμένοι. Όμως, δεν είναι. Είναι στέρεοι και αντέχουν στο χρόνο, διότι βασίζονται πάνω στις ανθρώπινες συμπεριφορές, που έχουν παρουσιαστεί ιστορικά στα χρηματιστήρια. Οι ανθρώπινες συμπεριφορές δεν αλλάζουν.
Μόνο τα χρηματιστηριακά προϊόντα αλλάζουν. Μπορεί να λέγονται bitcoin, βολβοί τουλίπας, εμπορικές εκμεταλλεύσεις στις Νότιες Θάλασσες, εταιρείες dotcom, κινεζικά strartups, Japanese Real Estate Bubble, subprime loans, Σοφοκλέους 1999 και άλλα.
ΥΓ. Για λόγους ενημέρωσης αναζητείστε τα άρθρα των αρθρογράφων του liberlamarkets για το bitcoin και τα cryptos. Θα μάθετε πολλά και θα διδαχθείτε ακόμα περισσότερα.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.