Το τέλος της πτώσης αργεί - Ο κλάδος που θα σηματοδοτήσει την άνοδο

Το τέλος της πτώσης αργεί - Ο κλάδος που θα σηματοδοτήσει την άνοδο

Mε τον S&P 500 να υποχωρεί περίπου 20% το 2022, κλείνοντας το χειρότερο πρώτο εξάμηνο έτους από το 1970, στις επενδυτικές επιτροπές έχουν ανεβεί οι τόνοι προσπαθώντας να δοθεί απάντηση στο πιο κρίσιμο ίσως ερώτημα της φετινής χρηματιστηριακής χρονιάς: Η αγορά έχει προεξοφλήσει όλα τα κακά σενάρια ή όχι;

Τα στρατόπεδα είναι δύο. Στο πρώτο ανήκουν όσοι πιστεύουν ότι η διόρθωση κάπου εδώ ολοκληρώνεται, καθώς η αγορά έχει προεξοφλήσει την ύφεση και την επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες, με τις τελευταίες να καταφέρνουν πιθανότατα στο τέλος της ημέρας να βάλουν τέλος στον πληθωρισμό που χτυπάει επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Στο δεύτερο στρατόπεδο ανήκουν όσοι έχουν το εξής σκεπτικό: Oι αγορές έχουν σίγουρα προεξοφλήσει την άνοδο των επιτοκίων και την ύφεση, αλλά έως ποιο βαθμό; Οι αναθεωρήσεις επι τα χείρω τόσο των εκτιμήσεων για την πορεία του πληθωρισμού όσο και για τους ρυθμούς ανάπτυξης έχουν αρχίσει και αποκτούν την μορφή χιονοστιφάδας, με τη Morgan Stanley και τη Citi να παίρνουν τη σκυτάλη αυτή την εβδομάδα από τη Goldman Sachs, την ΕΚΤ, τη Fed και το ΔΝΤ. Ακόμα και οι τιμές του πετρελαίου έχουν βρει ένα προσωρινό ταβάνι εξαιτίας των αυξανόμενων φόβων για σοβαρή ύφεση.

Ποιός μας λέει λοιπόν ότι οι αναμενόμενες αυξήσεις επιτοκίων στις συνεδριάσεις του Ιουλίου θα έχουν άμεσο αντίκτυπο και θα αντιστρέψουν τις προσδοκίες;

Η σχολή αυτή ανησυχεί για το γεγονός ότι ο πληθωρισμός προέρχεται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από την πλευρά της προσφοράς. Αυτό σημαίνει ότι η νομισματική σύσφιξη που αποσκοπεί κυρίως στον περιορισμό της ζήτησης θα έχει πιο περιορισμένο αποτέλεσμα, καθώς η ουσιαστική απάντηση τις πληθωριστικές πιέσεις θα δοθεί από την αποκατάσταση των εφοδιαστικών αλυσίδων, την εξομάλυνση στις προμήθειες πρώτων υλών και την επιστροφή του ενεργειακού εφοδιασμού σε μια σχετική κανονικότητα.

Τουτέστιν, όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κόντρα Ρωσίας-Δύσης η πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών θα έχει περισσότερο αντίκρυσμα στη συγκράτηση του πληθωρισμού παρά στην ευρεία αποκλιμάκωση του.

Σύμφωνα με αυτή την ομάδα διαχειριστών λοιπόν, το πιο πιθανό είναι το πλαγιοκαθοδικό κανάλι των αγορών να έχει μετρήσιμη συνέχεια, παρά το γεγονός ότι τις αμέσως επόμενες εβδομάδες υπάρχει ένα «κενό» ανακοινώσεων που είναι ιδανικό για τη συνέχεια του bear market rally.

Για αυτήν την ομάδα το τέλος της νέας μας περιπέτειας θα σηματοδοτοθεί όταν:

  • Θα κόψει ταχύτητα η επιθετική νομισματική σύσφιξη. Όταν η Fed θα μεταβεί από τον ρυθμό σύσφιξης των 50 με 70 μονάδων βάσης σε μια πιο ήπια αύξηση των 25 μονάδων, θα σημαίνει ότι επιτέλους «φάνηκε φως στο τούνελ».
  • Θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις που θα σηματοδοτήσουν το τέλος της ρωσοουκρανικής σύρραξης. Τότε πιθανότατα να σταματήσει και το παιχνίδι του ποντικού και της γάτας μεταξύ Ρωσίας- Δύσης στον τομέα της ενέργειας.

Ένας καλός σηματωρός ότι αυξάνονται οι πιθανότητες των παραπάνω σεναρίων είναι ο γερμανικός βιομηχανικός κλάδος.

Αυτή τη στιγμή οι περισσότερες αν όχι όλες οι μετοχές της βαριάς βιομηχανίας της Γερμανίας σέρνονται στην κυριολεξία, παρά το γεγονός ότι κάποιες από αυτές μετρούν απώλειες από την αρχή της χρονιάς ακόμα και άνω του 30% και η μερισματική τους απόδοση ξεπερνάει πλέον το 8%. (σ.σ: Ένα από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα είναι η μετοχή της χημικής βιομηχανίας ΒASF).

Και είναι λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση στον κλάδο ενέργειας, οι πιθανότητες να λειτουργεί η βιομηχανία με δελτίο ενέργειας τον φετινό χειμώνα προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στις ενεργειακές ανάγκες των νοικοκυριών αυξάνονται ολοένα και περισσότερο.

Δεδομένου λοιπόν ότι ο βιομηχανικός κλάδος είναι από τους πρώτους που έπληξαν οι συνέπειες του ρωσοουκρανικού πολέμου και οι κυρώσεις μεταξύ Δύσης-Ρωσίας, θα είναι και πρώτος κλάδος που θα δώσει σημάδια αντιστροφής αν γίνουν μετρήσιμες οι πιθανότητες εξομάλυνσης των σχέσεων.

Πού βρισκόμαστε τώρα

Τα μακροοικονομικά στοιχεία συνεχίζουν να βαραίνουν κάνοντας την απειλή της διαφαινόμενης ύφεσης ολοένα και πιο ηχηρή. Στην κατρακύλα της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο χαμηλό 16 μηνών προστέθηκε η μεγαλύτερη συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας στην αρχή του 2022 από ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί, με το ΑΕΠ να υποχωρεί 1,6% και όχι 1,5%.

Στη Γερμανία ο ετήσιος πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε ελαφρώς στο 8,2% τον Ιούνιο από 8,7% τον Μάιο, χάρη στα κυβερνητικά μέτρα ανακούφισης τα οποία βοήθησαν να αμβλυνθούν οι πιέσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην Ισπανία έδειξαν άλμα του πληθωρισμού στο 10,2% τον Ιούνιο από 8,7% τον προηγούμενο μήνα-ο πληθωρισμός ήταν πάλι πάνω από το 10% τον Απρίλιο του 1985- ενώ τα στοιχεία ξεπέρασαν και την εκτίμηση των αναλυτών που τοποθετούσαν τον πληθωρισμό στο 9% σε δημοσκόπηση του Reuters.

Σύμφωνα με τους περισσότερους οικονομολόγους, η αύξηση των τιμών στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου, πριν από μια αργή πτώση που θα μπορούσε να κρατήσει έως το 2024.

Αλλά και η Λαγκάρντ φαίνεται αποφασισμένη να προσγειώσει τις προσδοκίες των αγορών. Χθες σε δηλώσεις της παραδέχτηκε ότι η εποχή του εξαιρετικά χαμηλού πληθωρισμού που προηγήθηκε της πανδημίας είναι απίθανο να επιστρέψει και οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να προσαρμοστούν σε σημαντικά υψηλότερες πληθωριστικές προσδοκίες.

Στην ουσία η επικεφαλής της ΕΚΤ μας προετοίμασε «κομψότατα» από το ετήσιο φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας για το γεγονός ότι μετά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο μετά από μια δεκαετία, θα ακολουθήσουν και άλλες μεγαλύτερες αυξήσεις από τον Σεπτέμβριο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα επιστρέψουμε στο σημείο που ήμασταν πριν το 2019. Εν ολίγοις, τέλος εποχής για τα χαμηλά επιτόκια και τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό.

Στο ίδιο μήκος κύματος οι δηλώσεις του προέδρου της New York Fed, John Williams και της επικεφαλής της San Francisco Fed, Mary Daly από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Και οι δύο υπογράμμισαν ότι βασική προτεραιότητα της Fed αποτελεί η μείωση του πληθωρισμού και για αυτό αν οι οικονομικές συνθήκες δεν αλλάξουν, θα υποστηρίξουν μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση τον Ιούλιο.  Όλοι και όλα συνεπικουρούν στην άποψη ότι είναι ... μακρύς ο δρόμος.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.