Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε για άλλη μια φορά τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, προειδοποιώντας μεταξύ άλλων ότι μια παγκόσμια ύφεση δεν είναι μακριά. Εκτός από την επιβράδυνση της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, η Κίνα τραβάει το χειρόφρενο λόγω της πολιτικής της «Covid zero».
Το lockdown έχει επιστρέψει ακόμη και στη Γουχάν, απ' όπου προερχόταν η πανδημία στα τέλη του 2019. Πέρα από τους συναγερμούς που έχουν σημάνει διεθνείς οργανισμοί και ορισμένοι από τους μεγάλους αναλυτές επικεφαλής επενδυτικών οίκων, υπάρχει και ένα σήμα της αγοράς που δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση.
Η «αναλογία χρυσού/ασημιού» είναι γνωστή σε όσους δραστηριοποιούνται στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Είναι η σχέση μεταξύ της τιμής του χρυσού και του αργύρου. Τα δύο μέταλλα έχουν αναδιπλωθεί εδώ και μήνες μετά το πρώτο χτύπημα στο υψηλό όλων των εποχών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως επισημαίνεται στο γράφημα Gold/ Silver ratio. Γενικά, ο χρυσός εκπληρώνει την κλασική λειτουργία του «ασφαλούς περιουσιακού στοιχείου» έναντι γεωπολιτικών και χρηματοοικονομικών εντάσεων και χρησιμεύει στην προστασία από τον πληθωρισμό.
Η ανάγνωση για την πορεία του ασημιού είναι διαφορετική, καθώς χρησιμοποιείται κυρίως στην παραγωγή διαφόρων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης. Κατά μία έννοια, παρέχει ένα μέτρο της υγείας της παγκόσμιας οικονομίας. Η σχέση μεταξύ των δύο τιμών έχει εκτιναχθεί σε περίπου 93. Εκτός από την αύξηση που συντελέστηκε μετά την άφιξη της πανδημίας στη Δύση την άνοιξη του 2020 (120), για να βρεθεί μια τόσο υψηλή τιμή, είναι απαραίτητο να επιστρέψουμε στις αρχές δεκαετία του 1990.
Παγκόσμια οικονομία, το προηγούμενο της δεκαετίας του '90
Οι ΗΠΑ μπήκαν σε ύφεση μεταξύ του δεύτερου εξαμήνου του 1990 και του πρώτου τριμήνου του 1991. Εκείνη την εποχή, η «αναλογία χρυσού/ασημιού» άγγιζε το 100. Και ακόμα κοντά στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους, ήταν κοντά στο 93, ακριβώς η τιμή που καταγράφεται αυτές τις ημέρες.
Ποια είναι η σημασία αυτής της τάσης, δεδομένου ότι πριν από ένα χρόνο η αναλογία ήταν 71,5; Ο χρυσός πάει καλύτερα σε σχέση με το ασήμι. Έτσι, η αγορά αντισταθμίζεται από τους κινδύνους πληθωρισμού και ύφεσης σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι βιάζεται να αγοράσει ασήμι για παραγωγικούς σκοπούς. Με άλλα λόγια, αυτό είναι κακό για την παγκόσμια οικονομία.
Όπως είπαμε, για να είμαστε ειλικρινείς ο χρυσός υποτιμάται εδώ και μήνες, γι' αυτό και αυτή η εξήγηση θα πρέπει να είναι κάπως διαφορετική καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη δυο ακόμη πτυχές: η παγκόσμια αύξηση των επιτοκίων και το σούπερ δολάριο.
Η νομισματική σύσφιξη «κονταίνει» τις πληθωριστικές προσδοκίες, αποθαρρύνοντας την αγορά του μετάλλου. Και το ισχυρό δολάριο κάνει τα υπόλοιπα. Για παράδειγμα, σε ευρώ, οι τιμές του χρυσού εξακολουθούν να κυμαίνονται γύρω από ιστορικά υψηλά. Επομένως, ο χρυσός αξίζει πολλά, απλά σε δολάρια το φαινόμενο δεν είναι ιδιαίτερα αισθητό. Επίσης σε ευρώ, ωστόσο, το ασήμι χάνει ένα καλό 25% από τα υψηλά του Μαρτίου.
Η αγορά πιστεύει ότι η παγκόσμια οικονομία τείνει προς την ύφεση. Και αυτό θα εξηγούσε εν μέρει την υποχώρηση των τιμών του χρυσού σε δολάρια τους τελευταίους μήνες. Η συμπίεση των επιτοκίων, απαραίτητη για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, εκλαμβάνεται ως αρνητική για την απόδοση των παραγωγικών δραστηριοτήτων τα επόμενα τρίμηνα. Τόσο πολύ που οι αμερικανικές αποδόσεις επέστρεψαν σε πτώση αφού το 10ετές είχε φτάσει στο 3,50%. Πριν από την Federal Reserve αυτή την εβδομάδα, ήταν ήδη στο 2,75-2,80%.