Τι μας αποκαλύπτει η αντίδραση του πετρελαίου
Shutterstock
Shutterstock

Τι μας αποκαλύπτει η αντίδραση του πετρελαίου

Την προηγούμενη εβδομάδα τα συμβόλαια Brent και WTI αυξήθηκαν περισσότερο από 8% παίρνοντας ώθηση από την αισιοδοξία για την ανάκαμψη της ζήτησης από τον κορυφαίο εισαγωγέα αργού στον κόσμο και τον νούμερο δύο καταναλωτή πετρελαίου, την Κίνα, στο πλαίσιο της επανεκκίνησης της οικονομικής της δραστηριότητας.

Παράλληλα, ενθαρρυντικά για τις κινήσεις των επενδυτών επέδρασε η ανακοίνωση της Ρωσίας ότι θα προχωρήσει σε μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια, φέρνοντάς τη ξανά στην ποσόστωσή της στον ΟPEC+, καθώς αυτήν τη στιγμή η Μόσχα υπερεξάγει.

Αυτή την εβδομάδα όμως οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ και της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας  απομάκρυναν για άλλη μια φορά το πετρέλαιο από την αντίσταση των 89-90 δολαρίων/βαρέλι, η διάσπαση της οποίας είναι και η απαραίτητη προϋπόθεση για να προσεγγίσει την επόμενη ζώνη των 98-100 δολαρίων/βαρέλι. 

Καταρχάς, μετά την ενημέρωση χθες ότι οι ΗΠΑ θα διαθέσουν για πώληση επιπλέον 26 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά τους αποθέματα, το brent επέστρεψε με συνοπτικές διαδικασίες στη ζώνη του 9άρη του εβδομαδιαίου διαγράμματος. 

C:\Users\mary\AppData\Local\FX2000\Ekranlar\Gecici.bmp

Δεδομένου ότι τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας  βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 1983 -μην ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ  διέθεσαν το προηγούμενο έτος  180 εκατομμύρια βαρέλια από τα αποθέματα τους- είχε κυκλοφορήσει η φημολογία ότι το υπουργείο εξετάζει την ακύρωση της πώλησης .

Όμως η εντολή είχε ήδη ληφθεί και ο Πρόεδρος Μπάιντεν έκρινε προφανώς ότι δεν υπάρχει λόγος να κινήσει εκ νέου τα νήματα στο Κογκρέσο προκειμένου να την αλλάξει,  πόσο μάλλον από τη στιγμή που όπως θα δούμε παρακάτω αυτή την περίοδο οι ΗΠΑ «κολυμπούν» στο πετρέλαιο.

Η απελευθέρωση των νέων στρατηγικών αποθεμάτων από τις ΗΠΑ συνέπεσε με την επανέναρξη των εξαγωγών αργού από το λιμάνι Τζεϊχάν της Τουρκίας,  οι οποίες είχαν διακοπεί λόγω του καταστροφικού σεισμού, εντείνοντας τις πιέσεις στο Βrent.

Ούτε καν η μηνιαία έκθεση του OPEC δεν μπόρεσε να αλλάξει την ψυχολογία, παρά το γεγονός ότι αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2023. 

Η αναθεώρηση αυτή προφανώς ήταν αναμενόμενη από την αγορά, καθώς ο OPEC πρέπει πλέον να συμπεριλάβει στις προβλέψεις του τη χαλάρωση των περιορισμών στην Κίνα, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση της κινεζικής ζήτησης κατά 590.000 βαρέλια την ημέρα το 2023 και όχι κατά 510.000 βαρέλια/ημέρα που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. 

Όσον αφορά τα συνολικά νούμερα, ο OPEC εκτιμά πλέον ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί φέτος κατά 2,32 εκατ. βαρέλια την ημέρα.Πρόκειται για μια υψηλότερη πρόβλεψη κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα, από τις εκτιμήσεις του Ιανουαρίου, στα  101,87 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κατά μέσο όρο.

Επίσης ο ΟPEC συμπεριέλαβε στις εκτιμήσεις του τις ελαφρώς ισχυρότερες προοπτικές για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Εμφανίστηκε λοιπόν συγκρατημένα αισιόδοξος, βελτιώνοντας με τις προβλέψεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2023 στο 2,6% από το 2,5%, με την υποσημείωση όμως μιας μικρής  επιβράδυνσης λόγω του υψηλού πληθωρισμού και των περαιτέρω αυξήσεων  των επιτοκίων που συνεπάγεται αυτό το σενάριο.

Το πιο σημαντικό ίσως στοιχείο της έκθεσης όμως δεν βρίσκεται στις προβλέψεις για τη ζήτηση, αλλά στα δεδομένα για την παραγωγή.

Σύμφωνα με την  έκθεση η παραγωγή αργού πετρελαίου στις χώρες του καρτέλ μειώθηκε τον Ιανουάριο, μιας και οι χώρες του καρτέλ και οι σύμμαχοί τους δεσμεύθηκαν για περικοπές στην παραγωγή προκειμένου να στηριχθεί η αγορά.(σ.σ: ο OPEC+, αποφάσισε τον Οκτώβριο να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια bpd, περίπου το 2% της παγκόσμιας ζήτησης).

Η Σαουδική Αραβία, το  Ιράκ και το Ιράν μείωσαν πράγματι την παραγωγή τους αντισταθμίζοντας τις αυξήσεις που κατέγραψαν άλλες χώρες. Έτσι στο τέλος της ημέρας η παραγωγή του αργού πετρελαίου τον Ιανουάριο μειώθηκε κατά 49.000 βαρέλια την ημέρα, στα 28,88 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Την ίδια στιγμή αναθεωρήθηκαν  επί τα χείρω οι εκτιμήσεις  για τις προμήθειες εκτός του OPEC το 2023 κατά 150.000 βαρέλια την ημέρα, στα 67 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. 

Αυτό είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο που δεν έχει τιμολογηθεί ακόμα από την αγορά, με όλους τους παράγοντες να συγκλίνουν ότι πράγματι το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα έχουμε  ένα σφιχτό ισοζύγιο πετρελαίου, εξαιτίας της ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας.

Όμως προς το παρόν η αγορά τιμολογεί το τρέχον ισοζύγιο μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. 

Έτσι μετά τις ανακοινώσεις OPECκαι του  Αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας, η Υπηρεσία πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ -ΕΙΑ- πρόσθεσε νέα βαρίδια στην τιμή του Brent, δημοσιεύοντας νέα ισχυρή αύξηση στα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, την περασμένη εβδομάδα τα αποθέματα αργού στη χώρα αυξήθηκαν κατά 16,3 εκατ. βαρέλια, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν μία ήπια αύξηση κατά μόλις 600.000 βαρέλια.

Η διαφορά μεταξύ της ανακοίνωσης και των εκτιμήσεων είναι κάτι παραπάνω από μεγάλη ακόμα και από τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, που έκαναν λόγο για αύξηση των αποθεμάτων κατά 10,5 εκατ. βαρέλια.

Το γεγονός ότι το πετρέλαιο «μάζεψε» το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών μετά την ανακοίνωση των αποθεμάτων αποτελεί ξεκάθαρη δήλωση ότι η πετρελαϊκή αγορά εστιάζει σε μεσο-μακροπρόθεσμο επίπεδο στις προοπτικές της ζήτησης και στο έλλειμμα της προσφοράς, σμιλεύοντας την κάθε διόρθωση σε «ανεκτά» επίπεδα.

Συνεχίζοντας με την  έκθεση της EIA, η εβδομαδιαία αύξηση στα αποθέματα βενζίνης ήταν 2,3 εκατ. βαρέλια, ενώ αντίθετα οι προμήθειες των ντίζελ και πετρελαίου  θέρμανσης μειώθηκαν κατά 1,3 εκατ. δολάρια.

Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης κατά 1,6 εκατ. βαρέλια για τη βενζίνη και μείωση κατά 100.000 βαρέλια για τα αποστάγματα.

Η μεγάλη εικόνα από το Διεθνές Φόρουμ Ενέργειας, IEF

Αν μάθαμε κάτι αυτές τις ημέρες από τη νέα έκθεση του Διεθνούς Φόρουμ Ενέργειας -μη κερδοσκοπικός διεθνής οργανισμός που στοχεύει στην αμοιβαία κατανόηση και επίγνωση των κοινών ενεργειακών συμφερόντων μεταξύ των μελών του- ήταν ότι τα σενάρια για την ζήτηση ενέργειας το 2050 συνεχίζουν να αποκλίνουν. 

Ο λόγος είναι η αβεβαιότητα σχετικά με τις εξελίξεις της κλιματικής αλλαγής και των πολιτικών για την αντιμετώπιση της, ειδικά όσον αφορά την μείωση των ρύπων από την  παγκόσμια ενεργειακή βιομηχανία.

Ο IEF επεξεργάστηκε 14 σενάρια ενεργειακής ζήτησης  και η  απόκλιση μεταξύ του υψηλότερου και του χαμηλότερου σεναρίου ήταν  92 εκατ. βαρέλια την ημέρα εως το 2050 για το πετρέλαιο και 5.100 δις κυβικά μέτρα για το φυσικό αέριο.

Το εύρος των προβλέψεων για τη ζήτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2050 ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερο από την τρέχουσα παγκόσμια αγορά ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τονJoseph Mc Monigle, Γενικό Γραμματέα του IEF,οι υποεπενδύσεις υπομονεύουν την ενεργειακή ασφάλεια και εμποδίζουν την πρόοδο στους στόχους για το κλίμα, αυξάνοντας βραχυπρόθεσμα την εξάρτηση από επιλογές μεγαλύτερης έντασης άνθρακα. Επομένως, η  μόνη λογική απάντηση είναι οι επαρκείς επενδύσεις σε νέες προμήθειες.

Σε πιο βραχυπρόθεσμο τώρα ορίζοντα, οι πηγές ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα-ΑΠΕ,  υδροηλεκτρική ενέργεια,  βιομάζα και πυρηνική ενέργεια- αναμένεται να αυξηθούν συνολικά κατά 32-67% έως το 2030.

Η ζήτηση άνθρακα αναμένεται να μειωθεί έως το 2030, αλλά το  μέγεθος της μείωσης κυμαίνεται από 5% έως 46%.

Τέσσερα μάλιστα από τα έξι βασικά σενάρια έδειξαν ότι τα ορυκτά καύσιμα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% το 2045 έναντι ενός τρέχοντος μεριδίου περίπου 80%.

Θα μπορούσε λοιπόν κανείς να καταλήξει ότι το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι το πετρέλαιο θα είναι εδώ για πολλά χρόνια ακόμα.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.