Πέρυσι οι εκτιμήσεις για το 2024 ήταν απογοητευτικές στο σύνολο τους με τους περισσότερους οίκους και αναλυτές να βλέπουν μια άσχημη χρονιά, λόγω των γεωπολιτικών της πιθανής εκλογής Τραμπ κ.ο.κ., δε θα σας κουράσω αναφέροντας όλα αυτά που γνωρίζετε.
Στον αντίποδα το 2024 απεδείχθη μια δυνατή χρονιά για τις αγορές των ΗΠΑ, η οποία κορύφωσε με την εκλογή Τράμπ ενώ σε χαμηλότερες αποτιμήσεις κινήθηκαν οι υπόλοιπες αγορές του πλανήτη, που εάν δεν υπήρχε η υπεραπόδοση στη Wall Street, σήμερα θα έγραφαν αρνητικές αποδόσεις.
Ήρθε η στιγμή για τις προβλέψεις του 2025. Με ένα γρήγορο διάβασμα των ανακοινωθέντων αναλύσεων βλέπουμε την ίδια τακτική από τους περισσότερους οίκους και αναλυτές που προσπαθούν να δικαιολογηθούν για την αποτυχία τους να προβλέψουν το μεγαλύτερο διετές πάρτι όλων των εποχών μέσα σε ένα ασταθές οικονομικό και διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον, με δύο πολέμους σε ισχύ.
Ποιο ήταν το στοιχείο που έκανε τη διαφορά και οδήγησε στην πλήρη αποτυχία και γιατί θα οδηγήσει και για το 2025 και πάλι σε ακόμα μεγαλύτερη και περισσότερο επώδυνη; Όπως έχω γράψει άπειρες φορές «το δύσκολο κομμάτι της πληροφορίας είναι να μπορεί κανείς να διακρίνει τη σημαντική, να την επεξεργαστεί και άμεσα να δράσει προς το συμφέρον του, (με το ρίσκο πάντα να αποδειχθεί μια αποτυχημένη απόφαση, ενώ το εύκολο είναι να την απορρίψει)».
Σύμφωνα με τη θεωρία της «αποτελεσματικής αγοράς», ο συντονισμός των επενδυτικών αποφάσεων είναι μια αναμενόμενη συμπεριφορά καθώς ένας ορθολογικά σκεπτόμενος επενδυτής θα δράσει με συγκεκριμένο τρόπο σε μια νέα πληροφορία.
Επίσης, η «αποτελεσματική αγορά» ορίζει ότι οι τιμές των μετοχών αποτυπώνουν άμεσα όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να είναι εφικτό καθώς η υπεραντίδραση ή η υποαντίδραση σε θετικές ή αρνητικές πληροφορίες είναι δεδομένη. Οι πληροφορίες περί κραχ ή περί ανοδικής κίνησης μπορεί να προετοιμάζουν την αγορά η οποία αντιδρά αντίστοιχα και η αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία οδηγεί σε υπερτίμηση η υποτίμηση των τιμών των μετοχών.
Η ταχύτητα αντίδρασης σε μια είδηση εξαρτάται και από το πόσο αναμενόμενη είναι. Όσο πιο απροσδόκητη είναι, τόσο μεγαλύτερη η αντίδραση του επενδυτικού κοινού. Η υπεραντίδραση ή η υποαντίδραση του επενδυτή σε μια νέα είδηση ή πληροφορία αποτελούν σφάλματα και μπορούν να έχουν σαν αποτέλεσμα την αποσταθεροποίηση και την εμφάνιση ακραίων τιμών.
Είδαμε με τη συνεδρίαση της Fed την περασμένη εβδομάδα την υπεραντίδραση της αγοράς η οποία περίμενε να τα πει καλύτερα ο Πάουελ. Ουσιαστικά η αγορά ήθελε μια αφορμή να δείξει ότι χρειάζεται προσοχή στις υπερβολές της διετίας, που προεξοφλεί τα επόμενα 100 χρόνια!
Σε προχθεσινό της report η BoA θεωρεί ότι για το 2025 ο συνδυασμός ισχυρής δυναμικής και υψηλών αποτιμήσεων είναι ήδη πολύ παρατεταμένος για να αποφευχθεί μια πιθανή κατάρρευση, με τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους και τον επίμονο πληθωρισμό να κρούουν το σήμα κινδύνου. Λογικό με βάση τα οικονομικά δεδομένα. Όμως πόσες φορές τα τελευταία δύο χρόνια δεν ξεχάσαμε τις καμπύλες των ομολόγων και ότι άλλο έχει αν κάνει με την πανεπιστημιακή θεωρία.
Ωστόσο, θεωρεί και δεν είναι η μόνη, ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές παραμένουν φθηνές. Εδώ φυσικά πολλοί επενδυτές αναρωτιούνται ποιος θα τις αγοράσει, όταν το παιχνίδι στη Wall Street έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Στην ίδια και χειρότερη θέση βρίσκεται και το ΧΑ, καθώς όλες οι μετοχές θεωρούνται φθηνές αλλά κανένας δεν αγοράζει ακόμα και όταν ανακοινώνουν θετικά νέα.
Αυτό που δεν έχουν καταλάβει οι περισσότεροι είναι ότι οι αγορές δεν έχουν να κάνουν με τα αυστηρά οικονομικά μεγέθη των εταιρειών, αλλά με την αξία που δίνει ένας επενδυτής σε αυτό που του πουλάς. Μπορεί ένα αυτοκίνητο Tesla να αξίζει 100000 $ αλλά η αξία που του δίνει η χρηματιστηριακή αγορά να υπερβαίνει τα 500000$! Σίγουρα πολλοί θα διαφωνήσετε με αυτήν τη λογική, αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς όσοι θέλουν να μείνουν ζωντανοί στο παιχνίδι των αγορών, αυτήν θα πρέπει αν ακολουθήσουν.
Μπορεί λοιπόν στη χώρα μας ένα πατατάκι όταν βγει από την παραγωγή να αξίζει 1ευρώ αλλά η αξία που του δίνει η αγορά στο ΧΑ να είναι 0,80 λεπτά και αυτό όχι γιατί δεν αξίζει και 1,2 ή 1,5 ευρώ αλλά γιατί δεν υπάρχει το αντίστοιχο ενδιαφέρον να πληρώσει κάποιος αυτό το κάτι παραπάνω. Με λίγα λόγια δεν έχουμε την κατάλληλη αγορά! Θα μου πείτε κάποτε θα το πληρώσει! Αυτή είναι και η διαφορά της αντιμετώπισης από τους αναλυτές. Κάποιοι περιμένουν το κάποτε και κάποιοι λειτουργούν με το τώρα!
Καθώς οδεύουμε όλοι μας σε μια νέα πρόβλεψη για το 2025 αυτή γίνεται αρκετά δύσκολη, καθώς ναι μεν η Wall Street αψήφησε όλα αυτά που θα την έστελναν στο -10% και παρόλο που το 2025 μπορεί να αποδειχθεί μια πτωτική/διορθωτική χρονιά, χρειάζεται περισσότερη σύνεση και διορατικότητα.
Αν κάτι μας έμαθε το 2024 είναι ότι οι καιροί έχουν αλλάξει, οι αγορές μεταλλάσσονται καθημερινά με γρηγορότερους ρυθμούς και τα κέρδη βγαίνουν είτε από πτώση, είτε από άνοδο. Και είναι πολλαπλάσια της επένδυσης λόγω των αγορών παραγώγων. Αυτό επίσης που μας έμαθε για όσους πιστούς και ρομαντικούς στο ΧΑ είναι ότι εάν δεν ανέβει ο συντελεστής στο ΧΠΑ από το 2 στο 5 τουλάχιστον, το πατατάκι θα φθάσει στο 0,5 λεπτά.