Τις ισχυρές πιέσεις των διεθνών αγορών ακολουθεί το Χ.Α.

Τις ισχυρές πιέσεις των διεθνών αγορών ακολουθεί το Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Αρνητικά κινείται στη συνεδρίαση της Τρίτης το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς επηρεάζεται από το κύμα πωλήσεων σε όλα τα διεθνή χρηματιστήρια, λόγω της κλιμάκωσης της ανησυχίας στην Κορεατική Χερσόνησο, μετά την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρειο Κορέα ο οποίος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία.

Πρόκειται για εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη, η οποία κανείς δεν ξέρει που μπορεί να οδηγήσει, τι επιπτώσεις μπορεί να φέρει, τι κλιμάκωση και συνθήκες γεωπολιτικής κρίσης – ντόμινο μπορεί να προκαλέσει.

Παρ' ότι οι αγορές όλα τα τελευταία χρόνια έχουν προσαρμοστεί στις… νέες παγκόσμιες συνθήκες, έχοντας αποκτήσει σχετική «ανοσία» στα τρομοκρατικά χτυπήματα που άλλοτε βύθιζαν για εβδομάδες τα χρηματιστήρια, εντούτοις η τωρινή εξέλιξη, ασφαλώς είναι διαφορετική, καθώς αφορά κρίση ανάμεσα σε ολόκληρα κράτη.

Την ετυμηγορία ασφαλώς θα τη δώσουν οι ίδιες οι αγορές, ανάλογα με την εξέλιξη του θέματος, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το παγκόσμιο επενδυτικό σύστημα είναι… υπερφορτωμένο, ευρισκόμενο εδώ και πολλά χρόνια σε ακάθεκτο bull market, με αγορές – οδηγούς σε διαρκή ιστορικά υψηλά, οπότε περιθώρια αποφόρτισης υπάρχουν και είναι τεράστια…

Μέσα σ' αυτό το σκηνικό, δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαίοι δείκτες της Ευρώπης όπως ο Xetra Dax στη Φρανκφούρτη σημειώνει απώλειες άνω του 1,70% έχοντας χάσει τις 12.000 μονάδες με κίνηση προς τις 11.900 μονάδες, ενώ 1,34% υποχωρεί το χρηματιστήριο του Λονδίνου, που χθες είχε αργία.

Εντός αυτών των συνθηκών το ελληνικό χρηματιστήριο υποχωρεί πιο ελεγχόμενα, δεδομένου ότι δεν ακολουθεί κατά πόδας το διεθνές momentum, καθώς παραμένει μια ρηχή, περιφερειακή, άνευ διεθνούς σημασίας αγορά.

Κύριο χαρακτηριστικό και της σημερινής συνεδρίασης είναι οι μειωμένοι όγκοι και τζίροι, καθώς ακόμη και στον Large Cap υπάρχουν μετοχές που έχουν διακινήσει κάτω από 1.000 τεμάχια (ΟΛΠ), ενώ εξαιρετικά μικρές συναλλαγές έχουν κάνει μετοχές όπως Τιτάν, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, Fourlis, Grivalia Properties και Aegean Airlines.

O Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 825 μονάδες με πτώση 1,50%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 14 εκατ. ευρώ, κινούμενη σε πολύ πιο αυξημένο τέμπο έναντι της χθεσινής ημέρας που στο σύνολο έφτασε μόλις στα 18,6 εκατ. ευρώ.

Η μεγάλη πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 υποχωρεί, ενώ οι μεγαλύτερες πιέσεις έως 3,06% καταγράφονται στις τράπεζες. Πιο αναλυτικά, άνω του 3% υποχωρεί η Attica Bank, άνω του 2% χάνουν οι Alpha Bank και Εθνική, ενώ μεταξύ 1,50% και 2% υποχωρούν οι Πειραιώς και Eurobank.

Πιέσεις άνω του 1% δέχονται και τίτλοι όπως Folli Follie, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ και Fourlis, ενώ ανοδικά κινείται μόνο η Motor Oil.

Στο Mid Cap που χθες ξεχώρισε με άνοδο 3,71% με αιχμή τον όμιλο Viohalco, σήμερα πιέσεις δέχονται τίτλοι όπως Intracom Holdings, Υγεία, Cenergy Holdings, J&P Άβαξ, Intralot, Τέρνα Ενεργειακή και Πλαστικά Θράκης.

Πιέσεις στην ευρύτερη αγορά δέχονται και μετοχές όπως Intrakat, Inform Λύκος, Έλλαστρον και Μύλοι Κεπενού, ενώ θετικά κινούνται τίτλοι όπως ΕΛΤΕΧ Άνεμος, Πλαίσιο Computers και Briq Properties.

Στο σύνολο της αγοράς μόλις 21 μετοχές βρίσκονται σε θετικό πρόσημο, έναντι 55 που σημειώνουν απώλειες.