Του Απόστολου Σκουμπούρη
Το πόσο σημαντικός είναι ο τραπεζικός κλάδος για το ελληνικό χρηματιστήριο πιστοποιήθηκε για ακόμη μια φορά, με τον κλάδο να είναι ο απόλυτος καταλύτης που μπορεί να αλλάξει σημαντικά το momentum αλλά και τη φυσιογνωμία της αγοράς.
Μιας αγοράς, ακραία τραπεζοκεντρικής, που «χτίστηκε» πάνω στην άνθιση του τραπεζικού κλάδου την τελευταία 25ετία, όμως – παρά το ότι ο κλάδος χτυπήθηκε τα μέγιστα – εξακολουθεί να είναι ο κατευθυντήριος καταλύτης για κάθε ουσιαστική αλλαγή.
Οι πληροφορίες ότι η Τράπεζα της Ελλάδος επεξεργάζεται σχέδιο για την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, με στόχο τη μείωση τουλάχιστον κατά 50% των κόκκινων δανείων, έδωσε ισχυρή ώθηση σήμερα στις τραπεζικές μετοχές, που με χαρακτηριστική ευκολία επανέκτησαν τις χθεσινές απώλειες.
Πρόκειται για μια λύση που αν προχωρήσει θα δώσει ισχυρή ανακούφιση στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και θα ελαφρύνει πολύ τη χρηματοοικονομική τους εικόνα. Μένει βεβαίως να φανεί στην πράξη πως θα «τρέξει» αυτό το σχέδιο και τι αποτελεσματικότητα θα έχει.
Πάντως, όπως τονίζει στο Liberal o διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή Βαγγέλης Χαρατσής «το σχέδιο δείχνει να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, μένει να δούμε πως θα εφαρμοστεί στην πράξη και τι αποτελεσματικότητα θα έχει».
Εντός αυτών των εξελίξεων, η μετοχή της Eurobank έκλεισε με άνοδο 8,93% και όγκο 5,86 εκατ. τεμάχια, η Εθνική ενισχύθηκε κατά 5,45%, η Alpha Bank κατά 3,89%, ενώ η Πειραιώς υστέρησε κερδίζοντας τελικά μόλις 1,83%, παρ'' ότι ενδοσυνεδριακά η άνοδος ήταν πολύ μεγαλύτερη.
Σήμερα το βράδυ θα ανακοινωθούν οι αναδιαρθρώσεις στους δείκτες Morgan Stanley Capital International (MSCI), ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις, μόνο η μετοχή της Πειραιώς θα αφαιρεθεί από τον MSCI Emerging Index, λόγω πολύ μικρής κεφαλαιοποίησης. Αυτός είναι πιθανότατα και ο λόγος της υστέρησης σήμερα της μετοχής.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 644,00 μονάδες με άνοδο 1,39%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 648,39 μονάδες και χαμηλό στις 635,37 μονάδες στο άνοιγμα. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται δύσκολη η διάσπαση της αντίστασης των 647 μονάδων (σε κλείσιμο και για περισσότερες από μία συνεδριάσεις) που θα ανοίξει το δρόμο για τον επανέλεγχο της ευρύτερης ζώνης των 650 μονάδων.
Πάντως, σήμερα καταγράφηκε και μερική αύξηση της αξίας συναλλαγών που έφτασε στα 43,72 εκατ. ευρώ με τα 38 εκατ. ευρώ να διακινούνται στον FTSE 25, ενώ στις τράπεζες διακινήθηκαν 19,1 εκατ. ευρώ, ήτοι περίπου το 45% του συνολικού τζίρου.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.698,31 μονάδες με άνοδο 1,40%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.026,90 μονάδες με οριακή άνοδο 0,05%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης επανήλθε με θεαματικό τρόπο πάνω από τις 500 μονάδες, κλείνοντας στις 521,20 μονάδες με άνοδο 5,35%.
Στο χώρο του FTSE 25 μόνο ο Τιτάν (-1,32%) έκλεισε σε αρνητικό έδαφος, ενώ αμετάβλητες έκλεισαν οι Coca Cola HBC, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή και Fourlis. Κέρδη άνω του 3% είχαν μετοχές όπως Viohalco, Aegean Airlines και ΕΧΑΕ, η ΔΕΗ ενισχύθηκε κατά 2,58%, ενώ άνω του 1% κέρδισαν οι ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΥΔΑΠ.
Στο δείκτη Mid Cap η εικόνα ήταν μεικτή. Με σημαντικές πιέσεις άνω του 5% έκλεισε η Νηρέας, και η MIG υποχώρησε κατά 3,85%, ενώ κέρδη 4,22% είχε το Πλαίσιο, η Attica Bank +2,69%, Intracom Holdings +1,95%, Ικτίνος +1,93%, Intracom Κατασκευές +1,89%, J&P Άβαξ +1,53% και Κρι Κρι +1,11%.
Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Σωλ. Τζιρακιάν, Παΐρης, Κορδέλλου, ΙΑΣΩ, Briq Properties, Αλουμύλ, Περσεύς και Ευρωπαϊκή Πίστη. Στον αντίποδα, πιέστηκαν μετοχές όπως ΑΝΕΚ, Frigoglass, Σελόντα, AS Company, Centric, Έλαστρον, Profile, Lavipharm, Newsphone και Intercontinental. Στο σύνολο της αγοράς, 62 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 28 που υποχώρησαν.