Του Απόστολου Σκουμπούρη
Το ελληνικό χρηματιστήριο υπερέβαλε χθες στην πτώση των διεθνών αγορών δείχνοντας ξανά εγγενείς αδυναμίες και πιστοποιώντας ότι έχει δικά του – εσωτερικής καύσης – θέματα που οριοθετούν το όποιο momentum του.
Σε μια ημέρα που ο DAX στη Φρανκφούρτη απώλεσε μόλις το 0,33% της αξίας του και ο FTSE100 στο Λονδίνο μόλις 0,36%, το ελληνικό χρηματιστήριο οδηγήθηκε σε απώλειες 1,19% σε επίπεδο Γ.Δ., με τις τράπεζες να χάνουν έως και 6,59% της αξίας τους, δείχνοντας ότι παραμένουν ο μεγάλος... ασθενής της αγοράς, σ' αυτή τη συγκυρία.
Η σημερινή συνεδρίαση έχει ξεκινήσει με διστακτική άνοδο σε μια προσπάθεια της αγοράς να αντιδράσει από πολύ σημαντικά επίπεδα στήριξης στην περιοχή των 890-810 μονάδων, ενδεχόμενη διάσπαση των οποίων θα επιταχύνει την υποχώρηση των τιμών. Λίγο μετά το άνοιγμα ο Γενικός Δείκτης ενισχύονταν κατά 0,3% με υψηλό τις 811 μονάδες αντλώντας ενέργεια κυρίως από την αντίδραση των τραπεζικών τίτλων και δευτερευόντως από τις μετοχές της Motor Oil, της Ελλάκτωρ, του ΑΔΜΗΕ κ.α.
Συνδυαστικά με το γεωπολιτικό ρίσκο και την κρίση στην Κορεατική Χερσόνησο, είναι σαφές ότι στο ελληνικό χρηματιστήριο έχει επιστρέψει ο προβληματισμός για τον τραπεζικό κλάδο, εν μέσω γενικής σύγχυσης για την πραγματική, κεφαλαιακή του κατάσταση.
Πολλά λέγονται και πολλά ακούγονται στην αγορά, ενώ φαίνεται πως υπάρχει και… υπόγειος «πόλεμος» ανάμεσα σε ΔΝΤ και Ε.Ε. για τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν.
Από την άλλη πλευρά, το ελληνικό χρηματιστήριο είναι «γυμνό» από ικανή μερίδα εγχώριων θεσμικών επενδυτών που θα μπορούσαν να βάλουν αναχώματα και να χαράξουν δική τους επενδυτική στρατηγική, κάτι που θα ισορροπούσε μερικώς την κατάσταση, όταν τα 4-5 ισχυρά διεθνή επενδυτικά «σπίτια» αποφασίζουν μαζικά να πουλήσουν.
Πρόκειται για ένα χρόνιο πλέον πρόβλημα του Χ.Α., που αφενός δε διαθέτει (πλέον) ικανή μάζα μικροεπενδυτών, αφετέρου η εγχώρια θεσμική επενδυτική κοινότητα όλα τα τελευταία χρόνια έχει αποψιλωθεί και έχει αποδυναμωθεί τα μέγιστα.
Έτσι, παρουσιάζονται μονοδιάστατα φαινόμενα και μονοφασικές προσεγγίσεις, σε μια αγορά που δεν έχει το απαιτούμενο βάθος να απορροφήσει μέρος των πιέσεων, αποτελώντας έτσι κι αλλιώς μια μικρή, περιφερειακή αγορά.
Πάντως, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, με το Γενικό Δείκτη να κινδυνεύει να απολέσει (και) το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, ζητείται άμεσα αντίδραση αυτοσυντήρησης, άμυνας και αναχώματος.
Αυτή η αντίδραση αυτοσυντήρησης, θα βρεθεί μόνο αν σταματήσουν ή αναχαιτιστούν – κατά ένα ποσοστό – οι πιέσεις στις τράπεζες και συνάμα βρεθούν κάποιες στηρίξεις από μη τραπεζικά bluechips όπως Coca Cola HBC, ΟΤΕ, Viohalco, Τιτάν και ΕΛΠΕ που και χθες έκλεισαν σε θετικό πρόσημο.
Πάντως, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που… σταδιακά βάζουν και τον πολιτικό παράγοντα στο «παιχνίδι» διαμόρφωσης του momentum στην ελληνική αγορά.
Αυτοί οι αναλυτές επισημαίνουν ότι τελευταία η αγορά δείχνει να ανησυχεί και για την πολιτική κατάσταση, υπάρχει μια γενικότερη αναταραχή και μια παραφιλολογία για το αν η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τρίτη και… σκληρότερη αξιολόγηση. Γενικώς πολλά σενάρια έχουν μπει στο τραπέζι, κάτι που όπως και να 'χει συμβάλουν ως φαίνεται στην άρνηση αρκετών ισχυρών χαρτοφυλακίων να αναλάβουν νέα ρίσκα.
Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο από την αγορά σ' αυτή τη φάση είναι να επιβεβαιώσει αν έχει δυνάμεις και… ένστικτο αυτοσυντήρησης και να «αποδράσει» από τη ζώνη των 800 μονάδων, επίπεδα που κατέκτησε στις 16 Ιουνίου 2017, μετά από μια διετία, ήτοι από τις 4 Ιουνίου του 2015.
Σήμερα και στις επόμενες συνεδριάσεις λοιπόν θα κριθεί αν η ελληνική αγορά έχει δυνάμεις να επιβεβαιώσει ότι έχει γυρίσει… σελίδα από τη ζημιά των capital controls, ή αν η εσωστρέφεια επιστρέφει για τα καλά…