Politico: Πώς χιλιάδες «αγρότες» στην Ελλάδα έστησαν απάτη εκατομμυρίων ευρώ
Shutterstock
Shutterstock

Politico: Πώς χιλιάδες «αγρότες» στην Ελλάδα έστησαν απάτη εκατομμυρίων ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO), σύμφωνα με το POLITICO, ασκεί διώξεις για δεκάδες υποθέσεις, στις οποίες Έλληνες πολίτες έλαβαν αγροτικά κονδύλια της ΕΕ από το 2017 για βοσκοτόπους που δεν κατείχαν ή δεν είχαν μισθώσει ή για αγροτικές εργασίες που δεν έκαναν ποτέ, στερώντας τα χρήματα από αγρότες που δικαιούνταν.

Το Politico αναφέρει πως ο τρόπος με τον οποίο δημιουργήθηκε το σχέδιο βρίσκεται υπό διερεύνηση και σχολιάζει ότι όσοι συμπεριφέρθηκαν με δόλιο τρόπο, έχουν ήδη προσαχθεί στο δικαστήριο, αλλά κανείς δεν έχει κατηγορηθεί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο μικροσκόπιο έχει μπει ο τρόπος με τον οποίο στήθηκε το σύστημα, καθώς και η πιθανή εμπλοκή κρατικών αρχών, ιδίως ανθρώπων που εργάζονταν στον οργανισμό που ήταν υπεύθυνος για την εποπτεία της διανομής των χρημάτων, τον ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων).

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά ενώ οι εμπλεκόμενοι έχουν ήδη παραπεμφθεί σε δίκη, «κανείς στον οργανισμό δεν έχει κατηγορηθεί. Αντιθέτως, κάθε φορά που οι αρχές του οργανισμού προσπαθούσαν να αναλάβουν δράση για την εξάρθρωση της απάτης, έβλεπαν την έξοδο από τον εκάστοτε υπουργό Γεωργίας».

Κατά το Politico «τα υπεξαιρεθέντα κονδύλια μπορεί να ανέρχονται σε 45 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, σε μια από τις μεγαλύτερες γεωργικές απάτες των τελευταίων ετών».

«Μία από τις πρώτες που παρατήρησαν τις παρατυπίες ήταν η επικεφαλής του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Παρασκευή Τυχεροπούλου. Οι προϊστάμενοί της απάντησαν παραγκωνίζοντάς και αποκλείοντάς την από τις βάσεις δεδομένων του οργανισμού και κλειδώνοντάς την έξω από το γραφείο της. Έκτοτε έχει προσκληθεί από τον EPPO για να συνδράμει στις έρευνές του και να συμβουλεύει σε τεχνικά και νομικά θέματα» συνεχίζει το δημοσίευμα.

Οι Ευρωπαίοι εισαγγελείς, αρμοδιότητα των οποίων είναι ο εντοπισμός της κατάχρησης κονδυλίων της ΕΕ, ερευνούν το ελληνικό σύστημα βοσκοτόπων από το 2021 και εξετάζουν περίπου 70 υποθέσεις, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους. Μία έχει ήδη εκδικαστεί σε ελληνικό δικαστήριο, με τους κατηγορούμενους να καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης. Δύο ακόμη υποθέσεις θα δικαστούν στις 19 Φεβρουαρίου.