Ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να μετατρέψει τη χώρα του σε γίγαντα των εξοπλισμών με τα ελικόπτερα, τα τανκς και τα πολεμικά πλοία που ήδη παράγει, ενώ σχεδιάζει οπλικά συστήματα που μόνο οι ΗΠΑ και η Κίνα διαθέτουν, αναφέρει στο δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Η Welt αναφέρεται στις συνεργασίες συμπαραγωγής εξοπλιστικών προγραμμάτων που έχει αναπτύξει η Τουρκία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και σημειώνει ότι η επιμονή της Άγκυρας στα εξοπλιστικά προγράμματα έχει συγκεκριμένους πολιτικούς λόγους: «Από το 2015 το γενικό επιτελείο έχει εκφράσει ευθαρσώς την πεποίθησή του ότι το νέο πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας αποτελεί όργανο εξωτερικής πολιτικής. Για παράδειγμα στην επιδίωξη της Άγκυρας να εκμεταλλευθεί κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο ή να επιβάλει σε νησιά του Αιγαίου εδαφικές αξιώσεις, τις οποίες εγείρουν τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται αντίστοιχα δημοσιεύματα των τουρκικών μέσων ενημέρωσης οι εξαγωγές της Τουρκίας σε πολεμικό υλικό έφτασαν για πρώτη φορά σε όγκο τα δύο δισ. δολάρια - αύξηση 14% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. «Η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει ξεπεράσει σε μέγεθος και ικανότητα το Ισραήλ», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Μέχρι το έτος 2023, έχει ανακοινώσει αρκετές φορές, η Τουρκία πρέπει να είναι αυτάρκης στην παραγωγή όπλων. Επειδή «εφ όσον καταναλώνουμε τεχνολογία, δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε πραγματικά ελεύθεροι».
Έτσι, η Τουρκία πρέπει να κατασκευάσει άρματα μάχης, ελικόπτερα, πλοία, πυραυλικά συστήματα, όλα όσα χρειάζεται ένας σύγχρονος στρατός.
Το πώς λειτουργεί αυτό, δείχνει το παράδειγμα του ελικοπτέρου T129 Atak. «Με βάση το ιταλικό Α129 Μανγκούστα της εταιρίας Αγκούστα-Γουέστλαντ και με τη συνεργασία των Ιταλών, οι Τούρκοι ανέπτυξαν ένα τουρκικό, πλέον, οπλικό σύστημα με δικά τους αμυντικά και ηλεκτρονικά συστήματα και κάποιες αλλαγές στον θάλαμο διακυβέρνησης. Το συγκεκριμένο μοντέλο προορίζεται για εξαγωγές, για παράδειγμα στο Πακιστάν», σημειώνει χαρακτηριστικά η Die Welt.
Μετά από αυτό το πρώτο βήμα, οι Τούρκοι αναπτύσσουν ένα βαρύ επιθετικό ελικόπτερο Atak 2.
Επίσης το ελικόπτερο Τ 265 πέταξε για πρώτη φορά στις 6 Σεπτεμβρίου 2018 και πρόκειται να αντικαταστήσει από το 2021 τα ελικόπτερα Bell UH-1, αμερικανικής κατασκευής. Ένας καθαρά τουρκικός κινητήρας λειτουργεί τόσο το T625 όσο και το Atak2.
Φωτογραφία: APImages