Επίσκεψη στο Αμμάν πραγματοποιεί την Τρίτη (04/02) ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, όπου θα έχει συνάντηση, στις 9:30 π.μ. με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, Ayman Al Safadi.
Μετά τις διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών, θα ακολουθήσουν, στις 10:00 π.μ., δηλώσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών προς τον Τύπο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Στις 11:00 π.μ. θα γίνει δεκτός από τον βασιλιά της Ιορδανίας, Abdullah II.
Γ. Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα είναι παρούσα στις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής
Παράλληλα, μετά την ολοκλήρωση των επισκέψεών του σε Κατάρ, Ισραήλ και Παλαιστινιακά Εδάφη, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι: «Η Ελλάδα είναι παρούσα στις εξελίξεις σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή».
Συγκεκριμένα, μετά τις συναντήσεις, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «Κλείνει ένας σημαντικός κύκλος παρουσίας της ελληνικής διπλωματίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Προ ολίγων ημερών με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, την Κυριακή (02/02) με τον Πρωθυπουργό του Κατάρ και τη Δευτέρα (04/02) με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ και στη Ραμάλα με τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό.
Την Τρίτη (04/02) με τον Βασιλιά της Ιορδανίας και τον υπουργό Εξωτερικών. Ένας σημαντικός κύκλος επαφών, ο οποίος ακριβώς αποτυπώνει το σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο, το οποίο διαθέτει η Ελλάδα στην περιοχή.
Η Ελλάδα είναι παρούσα στις εξελίξεις σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και να ανταλλάξω απόψεις με τον Πατριάρχη Θεόφιλο για την κατάσταση του Πατριαρχείου, για την κατάσταση της ελληνορθόδοξης κοινότητας και να συζητήσουμε για το μέλλον στην περιοχή.
Η Ελλάδα θα αναλάβει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, έτσι ώστε να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία θα διοχετευθεί στην περιοχή.
Αυτή τη στιγμή, η μεγάλη μας μέριμνα είναι να εδραιωθεί η συμφωνία της εκεχειρίας στην περιοχή και να καταστεί η Μέση Ανατολή μία βιώσιμη περιοχή για όλους».