Γαλλία: Αρνητικά μηνύματα για την πώληση «Meteor» στην Τουρκία
Shutterstock
Shutterstock

Γαλλία: Αρνητικά μηνύματα για την πώληση «Meteor» στην Τουρκία

Αρνητικά μηνύματα για την υπόθεση των πυραύλων Meteor και την πρόθεση της Γαλλίας να αποδεσμεύσει την πώλησή τους στην Τουρκία, στο πλαίσιο της αγοράς των 40 Eurofighter Typhoon από την Τουρκία, φτάνουν από ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

Η γαλλική εφημερίδα Le Canard Enchaîné, σε άρθρο με τίτλο «Οι πύραυλοι Meteor τορπιλίζουν τη γαλλοελληνική συμμαχία», θεωρεί δεδομένη την απόφαση της Γαλλίας, η οποία έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η Γαλλία δεν έχει άμεση σχέση με τα Eurofighter, αλλά είναι μέρος της MBDA, μιας κοινοπραξίας έξι χωρών που κατασκευάζουν τους Meteor – πυραύλους αέρος - αέρος που θεωρούνται οι ισχυρότεροι στην κατηγορία τους.

Το Παρίσι, στρατηγικός σύμμαχος της Ελλάδας, μέχρι πρόσφατα έθετε βέτο στην πώληση των πυραύλων προς την Τουρκία, όμως, σύμφωνα με την εφημερίδα, κατέληξε τελικά στην άρση αυτού του βέτο. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή που επικαλείται η εφημερίδα, η Γαλλία δεν είχε άλλη επιλογή, καθώς εντός της κοινοπραξίας MBDA ήταν η μόνη χώρα που αντιτίθετο στην πώληση. Ωστόσο, το ατόπημα που καταλογίζει η εφημερίδα στη γαλλική κυβέρνηση είναι ότι κανείς στο γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών ή στο Υπουργείο Άμυνας δεν μπήκε στον κόπο να προειδοποιήσει την Αθήνα. Η ισπανική εφημερίδα La Razon θεωρεί δεδομένη την έγκριση της Γαλλίας για την πώληση των πυραύλων Meteor στην Τουρκία, οι οποίοι θα εξοπλίσουν τα 40 Eurofighter Typhoon που πρόκειται να προμηθευτεί η χώρα.

Από αυτά, τα 20 θα είναι μεταχειρισμένα από τη Βρετανία, ενώ τα υπόλοιπα θα είναι νέας παραγωγής. Η εφημερίδα, μάλιστα, παρουσιάζει και χρονοδιάγραμμα της πώλησης, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία πρόκειται να προμηθευτεί 40 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon σε δυο φάσεις: Στην πρώτη φάση, θα γίνει η απόκτηση των 20 μεταχειρισμένων μαχητικών από τη Βρετανία. Στη δεύτερη φάση, θα δοθούν τα 20 νέα μαχητικά, βάσει συμφωνημένου πλαισίου, με τις αρχικές παραδόσεις να ξεκινούν το 2026 και το συνολικό πρόγραμμα να ολοκληρώνεται το 2030.

Η ισπανική εφημερίδα αναφέρεται, επίσης, στις αντιδράσεις που υπήρξαν από την Ελλάδα, οι οποίες τελικά δεν απέφεραν αποτέλεσμα επισημαίνοντας  ότι η Βρετανία είχε αναλάβει ειδικό ρόλο στο να πειστεί το Παρίσι να αποδεσμεύσει τους Meteor, καθώς η ενσωμάτωση αυτών των προηγμένων πυραύλων θεωρείται σημαντική αναβάθμιση των εναέριων μαχητικών δυνατοτήτων της Τουρκίας.