Με τερατώδη ψέματα, σοβιετικού τύπου συκοφαντίες και άφθονη χολή αντέδρασε η αντιπολίτευση στην απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να συμπεριλάβει στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας τον φυλακισμένο από τις αλβανικές αρχές εκλεγμένο Δήμαρχο Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη. Είναι τα ίδια κόμματα και οι ίδιοι άνθρωποι που ανέκαθεν θεωρούσαν «εθνικιστικό παραλήρημα» κάθε προσπάθεια υπεράσπισης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
Το βασικό αφήγημα με το οποίο δίνουν επιχειρήματα στην αλβανική πλευρά - για την ακρίβεια επαναλαμβάνουν την αλβανική προπαγάνδα - είναι ότι η επιλογή του Μπελέρη έγινε για ψηφοθηρικούς λόγους, με σκοπό την προσέλκυση του «ακροδεξιού ακροατηρίου» και όχι επειδή παραβιάζονται το Κράτος Δικαίου, τα ατομικά δικαιώματα και τα δικαιώματα της μειονότητάς μας.
Για να στηρίξουν αυτό το άθλιο αφήγημα, επιδόθηκαν σε απίστευτα ψέματα, φθάνοντας στο σημείο να υποστηρίξουν ότι ο Μητσοτάκης δεν ασχολήθηκε στο παρελθόν με την μειονότητα και… ουδέποτε επισκέφθηκε τη Χιμάρα! Μπερδεύοντας, όπως πάντα, γεγονότα και ημερομηνίες.
Μιλώντας στον Σκάι, η πρώην εκπρόσωπος και νυν υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη, δήλωσε:
«Τον Δεκέμβριο του 2022 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ήταν να πάει στην Αλβανία, δεν πήγε τελικά στην Χιμάρα, γιατί προφανώς κάποιος έβαλε βέτο. Λίγες μέρες μετά, στις 6 Δεκεμβρίου του 2022 πήγε μόνο στα Τίρανα, χωρίς να πάει στα μειονοτικά χωριά. Όταν αργότερα πήγε παρέα με τον κύριο Ράμα στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα, δεν έθεσε καν ζήτημα δικαιωμάτων, θεώρησε δεδομένο και λυμένο το ζήτημα της προστασίας των δικαιωμάτων της μειονότητας και δήλωνε σίγουρος για την ευρωπαϊκή δημοκρατική πορεία της Αλβανίας».
Ψέματα επί ψεμάτων
Είναι απίστευτο πόσες ανακρίβειες μπόρεσαν να χωρέσουν σε μια παράγραφο!
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τα Τίρανα στις 6 Δεκεμβρίου 2022, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, που είχε πραγματοποιηθεί στην αλβανική πρωτεύουσα.
Στη συνάντησή του με τον Έντι Ράμα (ο οποίος του είχε μάλιστα ζητήσει συγγνώμη για προηγηθείσες δηλώσεις του και του είχε πει «ξέρετε ότι είμαι Σοσιαλιστής αλλά δεν κρύβω ότι για μένα είστε ο καλύτερος Έλληνας Πρωθυπουργός»), ο κ. Μητσοτάκης είχε θέσει τα ζητήματα που αφορούν στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα.
Συναντήθηκε μάλιστα και με εκπροσώπους της μειονοτικής οργάνωσης «Ομόνοια» και συζήτησε μαζί τους θέματα που απασχολούν την Ελληνική Εθνική Μειονότητα.
Την επομένη επρόκειτο να επισκεφθεί τα μειονοτικά χωριά Χιμάρα, Λειβαδιά και Δερβιτσάνη, αλλά η κακοκαιρία δεν επέτρεπε να πετάξει το ελικόπτερο. Ο κ.
Μητσοτάκης υποσχέθηκε πως θα επαναπρογραμμάτιζε την επίσκεψη το συντομότερο δυνατόν.
«Ελλάς, Ελλάς σκέπασε κι’ εμάς!»
Τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κατηγορήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ο κακός καιρός ήταν ένα πρόσχημα. Και όταν, στις 22 Δεκεμβρίου, ο Μητσοτάκης κράτησε την υπόσχεσή του και πήγε, τον κατηγόρησε για φιέστα!
Ο πρωθυπουργός συνοδευόταν από τον κ. Ράμα στη Δερβιτσάνη και στη Λειβαδιά, αλλά όχι και στην Χιμάρα, της οποίας ο πληθυσμός είναι αμιγώς ελληνικός, αλλά η Αλβανία δεν την αναγνωρίζει ως μειονοτικό χωριό.
Σημειώνω εδώ ότι ο Ενβέρ Χότζα, είχε «αποχαρακτηρίσει» αυθαίρετα περιοχές κατοικούμενες από ελληνικής εθνικής καταγωγής πολίτες (Χιμάρα, Δέλβινο, Πρεμετή Κορυτσά). Έκτοτε, οι περιοχές αυτές εμφανίζονται ως κατοικούμενες από Αλβανούς. Και στην απογραφή του 2011, κατ’ απαίτηση των Τσάμηδων, άλλαξε ο νόμος περί απογραφής με κατάργηση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού. Έτσι, η επίσημα αναγνωρισμένη Ελληνική Εθνική Μειονότητα δεν στάθηκε δυνατόν να δηλωθεί, διότι δεν υπήρχε ερώτηση με τη λέξη «εθνική», καθώς στο ερωτηματολόγιο είχε αντικατασταθεί από την λέξη… «εθνο-πολιτισμική».
Σε αντίθεση, λοιπόν, με αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Μητσοτάκης βρέθηκε στην περιοχή, τριάντα χρόνια μετά την επίσκεψη του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στην αποστολή του οποίου είχα την τιμή να συμμετέχω.
Και εκεί, στη Χιμάρα, ο Μπελέρης υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό ως πρόεδρος της Ομόνοιας Χιμάρας, τον αποκάλεσε «αδελφό Κυριάκο», ενώ ο χιμαριώτικος λαός φώναζε το σύνθημα «Ελλάς, Ελλάς σκέπασε και μας».
Στην ομιλία του, ο Μπελέρης είχε πει: «Είναι μία μεγάλη μέρα για τη Χιμάρα. Έρχεται εδώ ο Πρωθυπουργός, έρχεται ο Ηγέτης του Ελληνισμού. Κύριε Πρωθυπουργέ, έχουν έρθει σήμερα να σε υποδεχτούν οι σεμνοί γέροντες που βλέπετε μπροστά σας. Οι νέοι και οι νέες από όλα τα χωριά της Χιμάρας. Είναι εδώ οι Αλβανοί συμπολίτες μας αποδεικνύοντας τις καλές σχέσεις και τον καλό τρόπο συμβίωσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων του Δήμου μας. Είμαστε χαρούμενοι και υπερήφανοι που πρωταγωνιστείτε στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Θα είχε νόημα αυτή η πορεία και μία ευρωπαϊκή Αλβανία αν εμείς απολαμβάναμε τις περιουσίες μας, που μας τις στερούν εδώ και 60 χρόνια, είχαμε το δικαίωμα να αυτοπροσδιοριστούμε ως Έλληνες και είχαμε και την παιδεία στην μητρική μας γλώσσα σε όλες τις βαθμίδες. Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, αγαπητέ Πρόεδρε, αδερφέ Κυριάκο. Εμείς εδώ, παρόλα τα προβλήματά μας, ζούμε ως Έλληνες εδώ και χιλιετίες. Έχουμε αποφασίσει να ζήσουμε έτσι. Το χρωστάμε στους προγόνους μας, το χρωστάμε στις γενιές που έρχονται. Βοηθήστε μας».
Πιστεύει κανείς ότι αυτή η ομιλία έχει οποιαδήποτε σχέση με ακραίο λόγο;
Στον δικό του χαιρετισμό, ο επίσης υποψήφιος ευρωβουλευτής και ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, που συνόδευε τον πρωθυπουργό, είχε πει: «Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα. Δεν θα το έχανα με τίποτα. Είναι ιστορική μέρα για τη Χιμάρα και για όλους εμάς τους Χιμαριώτες. Ευχαριστούμε Πρωθυπουργέ για την επίσκεψη. Δεν θα το έχανα με τίποτα, θα ερχόμουν από την άλλη άκρη του κόσμου. Σας ευχαριστούμε πολύ».
Η αδιαφορία του ΣΥΡΙΖΑ
Αντίθετα, ο κ. Τσίπρας ουδέποτε επισκέφθηκε την Βόρειο Ήπειρο. Δεν είπε λέξη όταν, μεταξύ του 2016 και του 2018, τα μειονοτικά χωριά δεινοπάθησαν με καθημερινές εισβολές στα σπίτια, βιαιοπραγίες κατά ηλικιωμένων, κάψιμο και ποδοπάτημα σημαιών, κλοπές και λεηλασίες, φθορά ελληνικών πινακίδων, κατέβασμα σημαιών από πλατείες και εκκλησίες. Όλα αυτά αποτέλεσμα της δράσης της παρακρατικής εθνικιστικής ομάδας του Αλβανοκοσοβάρου Ταχίρ Βελίου «Κίνημα για τη Μεγάλη Αλβανία», που από τον Δεκέμβριο του 2016 πραγματοποιούσαν καταδρομικές επιχειρήσεις στις μειονοτικές περιοχές.
Επί ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, τον Ιούλιο του 2017, άρχισαν οι κατεδαφίσεις κτιρίων στο χωριό Δρυμάδες της Χιμάρας. Επί ΣΥΡΙΖΑ, τον Οκτώβριο του 2017, στην Αλβανία ψηφίστηκε νόμος με τον οποίο αναγνωρίστηκαν εννιά εθνικές μειονότητες - ενώ μέχρι τότε αναγνωρίζονταν μόνο τρεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τότε, οι Ελληνοβλάχοι Αλβανίας ανακοίνωσαν ότι δεν αποτελούν ξεχωριστή εθνική μειονότητα, παρά μόνο αναπόσπαστο μέρος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.
Ούτε είπαν κουβέντα Τσίπρας και Καμμένος όταν, μετά την δολοφονία Κατσίφα ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου 2018 στο μειονοτικό χωριό Βουλιαράτες, ο άταφος νεκρός περιφερόταν επί δέκα ημέρες μεταξύ Τιράνων και Βουλιαράτων. Αντίθετα, εκείνες ακριβώς τις μέρες μας ανακοίνωναν ότι θα απέλυαν 10.000 ιερείς για να προσλάβουν άλλους δημοσίους υπαλλήλους. Προφανώς είχαν ζηλώσει την δόξα του Ενβέρ Χότζα!
Σημειώστε ότι οι Βουλιαράτες Αργυροκάστρου είναι μειονοτικό χωριό με πλήρη δικαιώματα χρήσης των συμβόλων.
Τώρα μας λένε ότι τον Μάρτιο του 2019, ο κ. Τσίπρας έβαλε κάποιο βέτο από το Βουκουρέστι όπου βρισκόταν, με αποτέλεσμα, λέει, να αφαιρεθεί το ΦΕΚ για δήμευση των ελληνικών περιουσιών από την ιστοσελίδα της αλβανικής κυβέρνησης. Αλλά ούτε το ΦΕΚ καταργήθηκε, ούτε υπήρξε κάποιο βέτο. Απλά μια πολύ προσεκτική δήλωση εκ μέρους του κ. Τσίπρα, που μίλησε για «μια πολύ αρνητική εξέλιξη αν επιβεβαιωθεί». Δεν ακούγεται και πολύ ως βέτο αυτή η αντίδραση…
Δεν ανακάλυψε τώρα την μειονότητα ο Μητσοτάκης
Αντίθετα, στις 15 Δεκεμβρίου 2018, από το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διακηρύξει: «Στο ζήτημα αυτό δεν πρόκειται να βάλω νερό στο κρασί μου. Να γνωρίζει η γειτονική χώρα ότι αν θέλει να κρατήσει ζωντανή την προοπτική της να γίνει κάποια στιγμή μέλος της Ε.Ε. -κάτι το οποίο όλοι το επιθυμούμε- είναι μια πορεία στην οποία καμία έκπτωση από την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων δεν χωρά. Το μήνυμα, λοιπόν, αυτό είναι ξεκάθαρο, απευθύνεται προς όλους, απευθύνεται προς τις γειτονικές χώρες και απευθύνεται προφανώς και προς την ίδια την Ε.Ε. που αποτελεί τον τελικό θεματοφύλακα και κριτή της πορείας προσέγγισης με την Ευρώπη όλων των υποψηφίων προς ένταξη χωρών». Νωρίτερα, στις 12 Δεκεμβρίου, είχε αποστείλει επιστολή στον Επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν «με θέμα την απαράδεκτη απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης να παραχωρήσει στο αλβανικό Υπουργείο Τουρισμού εκτάσεις στη Χιμάρα που περιλαμβάνουν ιδιοκτησίες μελών της Ελληνικής Εθνικής μειονότητας».
Και βέβαια, μετά την σύλληψη και φυλάκιση του Μπελέρη, καθώς και το γεγονός ότι του απαγορεύεται να ορκιστεί δήμαρχος, ο Μητσοτάκης έχει αντιδράσει στο υψηλότερο επίπεδο και έχει ξεκαθαρίσει πως ο δρόμος της Αλβανίας προς την ΕΕ περνά από τον σεβασμό του Κράτους Δικαίου και των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Θέσεις που επανέλαβε και επί αλβανικού εδάφους, όταν στις 16 Οκτωβρίου 2023 επισκέφθηκε τα Τίρανα προκειμένου να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου.
Επιπλέον, στις 11 Ιουλίου 2023, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Έντι Ράμα, έθεσε με έμφαση την ανάγκη να επιλυθεί το ζήτημα άμεσα τονίζοντας ότι τίθεται ζήτημα Κράτους Δικαίου στην Αλβανία.
Επομένως, δεν θυμήθηκε τώρα ο Μητσοτάκης την μειονότητα. Της οποίας η σχέση με τη Νέα Δημοκρατία είναι βαθιά και πολυετής. Και της οποίας στέλεχος υπήρξε πάντα ο Μπελέρης. Ο οποίος Μπελέρης δεν έχει την παραμικρή σχέση ούτε με την ακροδεξιά, ούτε με παρακρατικές οργανώσεις.
Αθωώθηκε στην Αλβανία, τον «καταδικάζουν» στην Ελλάδα
Για όσους τον έχουμε γνωρίσει και μας έχει τιμήσει με την φιλία του, υπήρξε πάντα ένας ψύχραιμος άνθρωπος με πολιτικό αισθητήριο, μια ήρεμη δύναμη, ένας άκακος γίγαντας, που αποφεύγει τις διενέξεις και αγωνίζεται πάντα για τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και την αποτροπή της κατάσχεσης των περιουσιών της.
Όσο για τις εναντίον του χυδαιολογίες, τα ψέματα και τις συκοφαντίες – πρωτοστατούντος του κ. Κασσελάκη που μιλάει για «ανατριχιαστικό ακροδεξιό ψηφοδέλτιο» - θυμίζουν έντονα τις διαρροές που είχε κάνει η Ελληνική Αστυνομία κατά του Κατσίφα με αναφορές σε προσωπικά του δεδομένα και ενός δήθεν ποινικού μητρώου, παραλείποντας βέβαια να αναφέρουν ότι είχε αθωωθεί πανηγυρικά.
Όσον αφορά στον Μπελέρη, έσπευσαν κάποιοι (μεταξύ των οποίων οι κύριοι Πολάκης και Φίλης), να τον συνδέσουν με επίθεση της ΜΑΒΗ σε φυλάκιο της Επισκοπής το 1994, ενώ η υπόθεση είχε ήδη τρεις φορές ερευνηθεί από τις αλβανικές δικαστικές αρχές (1994, 2005 και 2019) και αποδείχθηκε ότι ο Μπελέρης κατά το επίδικο διάστημα βρισκόταν στην Κύπρο – με σφραγίδες στο διαβατήριο, αεροπορικά εισιτήρια και άλλα έγγραφα.
Ο Μπελέρης έφθασε στην Κύπρο στις 22 Ιανουαρίου 1994 για εκπαίδευση με 100 Βορειοηπειρώτες προσκεκλημένος του «Παγκύπριου Φορέα Βοήθειας Βορειοηπειρωτών». Επέστρεψαν όλοι στην Ελλάδα στις 24 Ιουνίου 1994. Η επίθεση στο αλβανικό φυλάκιο της Επισκοπής έγινε στις 10 Απριλίου 1994. Στις 6 Οκτωβρίου 1994, η οργάνωση «ΜΑΒΗ» (Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου) με προκήρυξή της στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία ανέλαβε την ευθύνη της φονικής επίθεσης στην Επισκοπή.
Στις 6 Δεκεμβρίου 2021, η αλβανική Δικαιοσύνη έκρινε ότι ο Μπελέρης δεν εμπλέκεται στο επεισόδιο της Επισκοπής. Μάλιστα, ο δικαστής που έλαβε την απόφαση ήταν ο ίδιος που συμμετείχε στη σύνθεση του δικαστηρίου στην τελευταία δίκη του Μπελέρη, τον Μάρτιο του 2024.
Στην Ελλάδα, ο Μπελέρης συνελήφθη στην Ελλάδα το 1995, αλλά δεν του ασκήθηκε καν δίωξη, λόγω των αποδεικτικών στοιχείων όσον αφορά στην παρουσία του στην Κύπρο.
Μαζί με άλλους έξι Έλληνες επέβαιναν σε δύο αυτοκίνητα, στο ένα από τα οποία βρέθηκαν όπλα. Και οι έξι απαλλάχθηκαν για το επεισόδιο της Επισκοπής με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.
Διότι, όπως διαπιστώθηκε, τα όπλα δεν είχαν σχέση με το επεισόδιο της Επισκοπής. Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ο Μπελέρης απαλλάχθηκε από την κατηγορία για οπλοκατοχή.
Με λίγα λόγια, ο Μπελέρης ουδέποτε υπήρξε διακινητής όπλων, διαφορετικά θα είχε κινηθεί εναντίον του ποινική δίωξη για κακούργημα από την ελληνική Δικαιοσύνη.
Ο αγώνας του 2003 για τον Δήμο της Χιμάρας
Τον Οκτώβριο του 2003 διεξήχθησαν στη Χιμάρα (επί σοσιαλιστή πρωθυπουργού Φάτος Νάνο) εκλογές βίας και νοθείας, προκειμένου να αποτραπεί η εκλογή του Βασίλη Μπολάνου. Στους Δρυμάδες είχαν ψηφίσει 111 άτομα, αλλά στην κάλπη βρέθηκαν 584 ψηφοδέλτια! Εμφανίστηκαν να έχουν ψηφίσει ακόμη και οι γονείς του Βορειοπειρώτη τότε επικεφαλής της CIA Τζορτζ Τένετ, (νεκρός από το 1965 ο πατέρας, υπέργηρη και εγκατεστημένη στις ΗΠΑ από το 1945 η μητέρα).
Η «Ένωση Χειμαρριωτών, Χειμάρρα» είχε καταγγείλει κλοπές καλπών, σφραγίδων και εγγράφων, άγριους ξυλοδαρμούς και μαχαιρώματα των εκπροσώπων της «Ομόνοιας», ρίψη και έκρηξη δυναμίτιδος από στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Μετά την διεθνή κατακραυγή, οι εκλογές επαναλήφθηκαν έναν μήνα αργότερα, οπότε και ο Μπολάνος εξελέγη δήμαρχος.
Στο μεταξύ, ασκήθηκε δίωξη κατά πέντε Χιμαριωτών (Άγγελος Κοκαβέσης, Βαγγέλης Κολίλας, Κ. Λάζαρης, Φρέντη-Διονύσης Μπελέρης, Σοφία Ράπου) με τις κατηγορίες της αντιαλβανικής προπαγάνδας και της «ύψωσης ξένων συμβόλων». Το «ξένο σύμβολο» ήταν η ελληνική σημαία και η ύψωσή του κατακριτέα στην κατοικούμενη από αμιγώς ελληνικό πληθυσμό Χιμάρα.
Εκείνη την περίοδο ο Μπελέρης ήταν πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών Ελλάδας και έλαβε μέρος στην προσπάθεια να ταξιδέψουν οι συμπολίτες του από την Ελλάδα προκειμένου να ψηφίσουν. Οργάνωσε την μεταφορά τους με λεωφορεία και αρθρογράφησε υπέρ της συμμετοχής τους στις εκλογές. Αυτές ήταν και οι εναντίον του κατηγορίες.
Στο δικαστήριο ως μάρτυρες εμφανίσθηκαν μόνο αστυνομικοί και μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η καταδικαστική απόφαση εκδόθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2004, αλλά επιδόθηκε στους καταδικασθέντες στο τέλος Οκτωβρίου για να μην ασκήσουν έφεση και για να μη γίνει γνωστό το γεγονός κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιούσε εκείνες τις ημέρες ο Έλληνας Πρόεδρος Στεφανόπουλος.
Οι πέντε καταδικάστηκαν ερήμην – αλλά ουδέποτε η Αλβανία ζήτησε την έκδοσή τους, αφού γνώριζε πως οι κατηγορίες ήταν δόλιες και πως η Ελλάδα δεν επρόκειτο να τους εκδώσει. Τελικά οι ποινές παραγράφηκαν.
Αυτά για να τελειώνουμε με τις συκοφαντίες και την ακατάσχετη λασπολογία…
* Η Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος