Στον ρυθμό της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρώτου Έλληνα πρωθυπουργού εδώ και μια τριακονταετία, από το 1991, ζουν όλες οι μειονοτικές περιοχές στην Αλβανία. Επίσκεψη συναισθηματικά φορτισμένη, αλλά και πολιτικά σημαντική για τη στήριξη του ελληνισμού στην Αλβανία και ενώ είναι γνωστές οι αντιστάσεις του πολιτικού προσωπικού της γείτονος στα ζητήματα της μειονότητας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη Χειμάρρα, επισκέφθηκε τη Δερβιτσάνη, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα.
«Είχα δεσμευτεί ότι θα έρθω να σας επισκεφτώ πριν το τέλος του χρόνου και τήρησα τη δέσμευσή μου και είμαι σήμερα εδώ μαζί σας σε αυτή την πολύ συγκινητική στιγμή για μένα. Δεν μπορώ να μην θυμηθώ το γεγονός ότι σε αυτήν εδώ την πλατεία, πριν από ακριβώς 31 χρόνια, ήταν Δεκέμβριος του 1991, ήρθε ο πατέρας μου ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Λίγο πριν είχε καταρρεύσει το καθεστώς της απίστευτης καταπίεσης του αλβανικού λαού και τότε προδιαγράφονταν πολύ θετικές οι προοπτικές των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών. Και είχε πει ο πατέρας μου κάτι το οποίο το ανέφερα και όταν μίλησα στη Λιβαδειά, είχε πει ότι “η Ελληνική Εθνική Μειονότητα είναι γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο κρατών”. Και όσο ίσχυε πριν από 31 χρόνια, άλλο τόσο ισχύει και τώρα», τόνισε ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους κατοίκους που είχαν συγκεντρωθεί να τον υποδεχθούν.
Να θεωρείτε δεδομένη τη στήριξη της ελληνικής πολιτείας
«Θέλω να γνωρίζετε ότι με τον Πρωθυπουργό, τον Edi Rama, έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία. Γνωρίζουμε τα ζητήματα που σας απασχολούν. Πιστεύω ότι μπορούμε να τα δρομολογήσουμε και να τα επιλύσουμε όλα σε πνεύμα συνεργασίας και σε πνεύμα καλής διάθεσης. Όπως γνωρίζετε, επίσης, και την στήριξη που παρείχε και παρέχει διαχρονικά η ελληνική πολιτεία σε όλους τους Έλληνες που κατοικούν στο Δήμο σας. Να τη θεωρείτε δεδομένη. Η εκκρεμότητα του επιδόματος των ανασφάλιστων υπερηλίκων, επιτέλους, λύνεται. Το ίδιο συμβαίνει και με την διαχρονική υποστήριξη την οποία παρέχουμε στα παιδιά τα οποία φοιτούν στα ελληνικά σχολεία. Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ το σχολείο σας, να δω τα νέα παιδιά να μεγαλώνουν, να μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα μαζί με την αλβανική, μαζί με την αγγλική. Για αυτά τα παιδιά θέλουμε να δουλέψουμε μαζί, για να μείνουν στον τόπο τους, να μείνουν και να προκόψουν στον τόπο τους και όσο προκόβει η Αλβανία, τόσο θα προκόβει και η Ελληνική Εθνική Μειονότητα», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
Η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός στον ευρωπαϊκό δρόμο της Αλβανίας
«Ο δρόμος προς την πλήρη ένταξη της Αλβανίας στην Ευρώπη δεν θα είναι εύκολος, αλλά θα είναι ένας δρόμος στον οποίον η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός, διότι η Αλβανία αξίζει να είναι μέλος της Ευρώπης και θα έχει πάντα την αμέριστη στήριξη της πατρίδας μας. Κι εσείς θα είστε εξίσου ωφελημένοι από αυτήν την πορεία. Θέλω και πάλι να σας διαβεβαιώσω ότι για εμένα η σημερινή επίσκεψή μου εδώ στους δύο μειονοτικούς Δήμους, αλλά και στη Χειμάρρα, ήταν μία επίσκεψη με πολύ έντονη συγκινησιακή φόρτιση. Γιατί πραγματικά νοιάζομαι την Ελληνική Εθνική Μειονότητα και θέλω να ξέρετε ότι θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να σας βοηθήσω και να σας στηρίξω», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Βρισκόμαστε κοντά με την Αλβανία στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο
«Θα κάνουμε πρόοδο, φίλες και φίλοι, στις σχέσεις μας με τη φίλη Αλβανία. Βρισκόμαστε πια αρκετά κοντά να λύσουμε ένα χρόνιο ζήτημα που αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων μας ζωνών, πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, διότι να ξέρετε ότι οι διαφορές μεταξύ των κρατών δεν λύνονται με ακραία ρητορική και με κούφια λόγια, λύνονται με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Και με τον ίδιο τρόπο θα επιλύσουμε και με τη φίλη Αλβανία τις δικές μας διαφωνίες στο ζήτημα αυτό», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με την Αλβανία βρισκόμαστε πια αρκετά κοντά να λύσουμε ένα χρόνιο ζήτημα που αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων μας ζωνών. Οι διαφορές μεταξύ των κρατών λύνονται με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Έτσι λοιπόν θα επιλύσουμε και τις δικές μας διαφωνίες στο ζήτημα αυτό. pic.twitter.com/34Awanza34
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 22, 2022
Έντι Ράμα: Για εμάς η μειονότητα είναι μια αναντικατάστατη γέφυρα της άρρηκτης σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών
«Σας ευχαριστώ πολύ για αυτή τη φανταστική υποδοχή. Ασφαλώς όλη αυτή η υποδοχή είναι για τον Πρωθυπουργό, αλλά δεν υπάρχει λόγος να μην επωφεληθώ και εγώ από την περίσταση και να μην απολαύσω αυτή την εξαιρετική θέα με όλους εσάς συγκεντρωμένους σε αυτή τη μικρή πλατεία για να δείξουμε στον Πρωθυπουργό όλη την ομορφιά της υποδοχής και ταυτόχρονα να γιορτάσουμε αυτή τη σημαντική στιγμή. Δεν θέλω να μακρηγορήσω, θέλω απλώς να πω ότι για εμάς η μειονότητα είναι μια αναντικατάστατη γέφυρα της άρρηκτης σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών μας και με μεγάλη ευγνωμοσύνη θέλω να χαιρετίσω όλους εκείνους τους πολίτες, όπως εσείς, της Δημοκρατίας της Αλβανίας με Ελληνική υπηκοότητα, που έχουν δώσει πολλά, όχι μόνο σε αυτή την κοινότητα, αλλά και στη χώρα», τόνισε στον χαιρετισμό του στους συγκεντρωμένους, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα.
«Είναι πράγματι συγκινητικό και για μένα, που δεν είμαι μέλος της μειονότητας, να βρίσκομαι σήμερα εδώ, σχεδόν 30 χρόνια αφού ο αείμνηστος πατέρας του νυν Πρωθυπουργού ήταν ο πρώτος και ο τελευταίος Πρωθυπουργός της Ελλάδος που έκανε στάση εδώ για να χαιρετίσει τους αδελφούς και τις αδελφές της μειονότητας. Αγαπητέ Κυριάκο, σήμερα είναι η μέρα σου και με πολύ σεβασμό, με πολλή αγάπη, εγώ, όπως έχεις δει, πάντοτε είμαι κατά κάποιο τρόπο ο διοργανωτής των κινήσεων, των φωτογραφιών, γιατί είναι πραγματικά τιμή μου να σε καλωσορίσω εδώ. Σήμερα εσύ είσαι το θέμα, γιατί όλοι αυτοί για εσένα έχουν συγκεντρωθεί εδώ. Ποτέ δεν έχουν συγκεντρωθεί για εμένα τόσοι πολλοί, να το γνωρίζεις. Αλλά έχουμε ένα κοινό στοιχείο, ότι σε θεωρούμε εξίσου φίλο και αδελφό εδώ στη γη μας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας.
Δήμαρχος Δερβιτσάνης Δημήτρης Τόλης: Ο ελληνισμός της περιοχής αποτελεί γέφυρα προσέγγισης και επικοινωνίας. Είμαστε υπερήφανοι για την εθνική μας καταγωγή
«Οσο κι αν δεν επιθυμώ να αναλωθώ σε ανασκοπήσεις, δεν μπορώ να μη φέρω στο νου μου τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον αείμνηστο πατέρα σας που υπήρξε ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός ο οποίος μας επισκέφθηκε πριν 31 χρόνια και μίλησε σε αυτήν εδώ την πλατεία. Πιστεύουμε πως η επίσκεψη αυτή αποκαλύπτει και συμβολίζει το ενδιαφέρον της Ελληνικής Πολιτείας για τη μειονότητα και εγκαινιάζει μία δυναμική πολιτική στοχευμένων δράσεων για τη στήριξή της.
Εν όψει της κοινής ευρωπαϊκής πορείας και προοπτικής των δύο χωρών, ο γηγενής ελληνισμός της περιοχής αποτελεί γέφυρα προσέγγισης και επικοινωνίας, γι΄ αυτό κι εμείς πρώτοι είμαστε οι φυσικοί υποστηρικτές και προστατευτές της κοινής ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδος και της Αλβανίας. Είμαστε υπερήφανοι για την εθνική μας καταγωγή. Ήσασταν κοντά μας, αλλά οι προσδοκίες μας ήταν και είναι μεγαλύτερες», σημείωσε στην προσφώνησή του ο Δήμαρχος Δερβιτσάνης, Δημήτρης Τόλης.
Ονομασία της πλατείας της Δερβιτσάνης σε «Πλατεία Κωνσταντίνος Μητσοτάκης»
Οπως ανακοίνωσαν ο Πρωθυπουργός Edi Rama και ο Δήμαρχος Δερβιτσάνης, η κεντρική πλατεία θα λάβει το όνομα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και στο σημείο θα τοποθετηθεί προτομή του. Ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα είναι παρών στην τελετή ονοματοδοσίας.
Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Edi Rama, επισκέφθηκαν το Ενιαίο Μεσαίο Σχολείο Δερβιτσάνης, όπου ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με παιδιά και να ακούσουν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Στο σχολείο διδάσκεται η ελληνική γλώσσα. Αποτελείται από δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, ενώ φοιτούν συνολικά 113 παιδιά. Χώροι του έχουν διακοσμηθεί από ομάδα Ελλήνων γραφιστών.
Μετά την επίσκεψη στο σχολείο, ο Πρωθυπουργός και ο κ. Rama μετέβησαν στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Η επίσκεψη στην Χειμάρρα
«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή στιγμή για μένα προσωπικά και αισθάνομαι ιδιαίτερα συγκινημένος που έχω την τιμή να είμαι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη Χειμάρρα. Εσείς που επιλέξατε να παραμείνετε εδώ στη Χειμάρρα είστε μία γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και της Αλβανίας», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Υποχρέωση της Αλβανίας, στο πλαίσιο της προσέγγισής της με την Ευρώπη, είναι ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της μειονότητας. Πιστεύω ότι σε πνεύμα συνεργασίας και φιλίας με την αλβανική Κυβέρνηση όλα αυτά τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν» συμπλήρωσε.
«Εγώ προσωπικά υπήρξα, είμαι και θα παραμείνω υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας. Και βέβαια υποχρέωση της Αλβανίας, στα πλαίσια της προσέγγισής της με την Ευρώπη, είναι ο πλήρης σεβασμός των δικών σας δικαιωμάτων. Είτε αναφερόμαστε στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, είτε αναφερόμαστε στο δικαίωμα να μπορούν τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας να εξακολουθούν να μαθαίνουν σε όλες τις βαθμίδες την ελληνική γλώσσα, όπως το κάνουν ήδη, είτε αναφερόμαστε στο κρίσιμο ζήτημα εδώ στη Χειμάρρα της προστασίας των περιουσιακών σας δικαιωμάτων. Και πιστεύω ότι σε πνεύμα συνεργασίας και φιλίας με την Αλβανική Κυβέρνηση όλα αυτά τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν και θα επιλυθούν, σας το εγγυώμαι προσωπικά. Όπως λύνουμε και τα ζητήματα των ανασφάλιστων υπερηλίκων και των συνταξιοδοτικών σας δικαιωμάτων, έτσι θέλω να ξέρετε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα είναι πάντα κοντά σας, όπως ήταν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις κοντά σας, αυτό πρέπει να κάνουμε και αυτό θα κάνουμε», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Όσο καλύτερα πηγαίνει η Ελλάδα τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα και για εσάς
«Η Ελλάδα μας, άφησε πίσω τις μεγάλες περιπέτειες της περασμένης δεκαετίας. Είναι μια χώρα πιο ισχυρή, πιο οικονομικά αναπτυσσόμενη. Και όσο καλύτερα πηγαίνει η Ελλάδα μας τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα και για εσάς. Και αυτός ο δρόμος τον οποίον έχουμε χαράξει, για μία Ελλάδα ισχυρή με αυτοπεποίθηση στην Ευρώπη, θα τον βαδίσουμε και θα τον βαδίσουμε όλοι μαζί. Θέλω να σας πω πόσο συγκινήθηκα όταν είχα την ευκαιρία σήμερα να επισκεφθώ το σχολείο σας, όταν είδα τα μικρά παιδιά από το νηπιαγωγείο μέχρι την Γ’ Γυμνασίου να μαθαίνουν την ελληνική, την αλβανική, την αγγλική. Είναι η επόμενη γενιά των παιδιών που πρέπει να παραμείνουν στον τόπο τους, για να έχουν ευκαιρίες, να έχουν καλές δουλειές και όσο προκόβει η Αλβανία τόσο θα προκόβουν κι αυτά τα παιδιά μαζί της. Και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε σε αυτή την προκοπή του Ελληνισμού. Η Ελλάδα μεγαλώνει, μεγαλώνει και ισχυροποιείται» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Φρ. Μπελέρης: Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα για τη Χειμάρρα
«Είναι μία μεγάλη μέρα για τη Χειμάρρα. Έρχεται εδώ ο Πρωθυπουργός, έρχεται ο Ηγέτης του Ελληνισμού. Κύριε Πρωθυπουργέ, έχουν έρθει σήμερα να σε υποδεχτούν οι σεμνοί γέροντες που βλέπετε μπροστά σας. Οι νέοι και οι νέες από όλα τα χωριά της Χειμάρρας. Είναι εδώ οι Αλβανοί συμπολίτες μας αποδεικνύοντας τις καλές σχέσεις και τον καλό τρόπο συμβίωσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων του Δήμου μας. Είμαστε χαρούμενοι και υπερήφανοι που πρωταγωνιστείτε στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Θα είχε νόημα αυτή η πορεία και μία ευρωπαϊκή Αλβανία αν εμείς απολαμβάναμε τις περιουσίες μας, που μας τις στερούν εδώ και 60 χρόνια, είχαμε το δικαίωμα να αυτοπροσδιοριστούμε ως Έλληνες και είχαμε και την παιδεία στην μητρική μας γλώσσα σε όλες τις βαθμίδες. Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, αγαπητέ Πρόεδρε, αδερφέ Κυριάκο. Εμείς εδώ, παρόλα τα προβλήματά μας, ζούμε ως Έλληνες εδώ και χιλιετίες. Έχουμε αποφασίσει να ζήσουμε έτσι. Το χρωστάμε στους προγόνους μας, το χρωστάμε στις γενιές που έρχονται. Βοηθήστε μας», ανέφερε στην προσφώνησή του στον Πρωθυπουργό ο επικεφαλής του παραρτήματος Χειμάρρας της «Ομόνοιας», Φρέντυ Μπελέρης.
Πύρρος Δήμας: Θα ερχόμουν από την άλλη άκρη του κόσμου για να ήμουν σήμερα εδώ
Τον πρωθυπουργό συνοδεύει στα χωριά της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας ο χρυσός Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας ο οποίος εμφανώς συγκινημένος έκανε λόγο για ιστορική μέρα. «Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα. Δεν θα το έχανα με τίποτα. Είναι ιστορική μέρα για τη Χειμάρρα και για όλους εμάς τους Χειμαρριώτες. Ευχαριστούμε Πρωθυπουργέ για την επίσκεψη. Δεν θα το έχανα με τίποτα, θα ερχόμουν από την άλλη άκρη του κόσμου. Σας ευχαριστούμε πολύ», είπε ο Χρυσός Ολυμπιονίκης, που συνόδευε τον Πρωθυπουργό στην επίσκεψή του, απευθυνόμενος στους συντοπίτες του.
Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός, επισκέφθηκε το ελληνόφωνο Σχολείο «Όμηρος» όπου φοιτούν 145 παιδιά και διδάσκουν 17 εκπαιδευτικοί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στους χώρους του σχολείου και συνομίλησε με τους μαθητές. «Ήρθα να σας πω πόσο σπουδαία δουλειά κάνετε, που κρατάτε ζωντανή την ελληνική γλώσσα την παράδοση την ορθοδοξία και να ξέρετε ότι είμαστε πάντα κοντά σας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στους εκπαιδευτικούς. Αμέσως μετά επισκέφθηκε την Εκκλησία των «Αγίων Πάντων», η οποία βρίσκεται εντός του προαύλιου χώρου του σχολείου.
Στη συνέχεια περπάτησε στον πεζόδρομο της πόλης και συνομίλησε με τους κατοίκους που τον υποδέχθηκαν, μέχρι τα γραφεία της «Ομόνοιας».
Τον Πρωθυπουργό συνόδευε στην επίσκεψή του ο βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ Στέφανος Γκίκας.
Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να βοηθήσω στην επίλυση των ζητημάτων που σας αφορούν
«Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου, προκειμένου να βοηθήσω στην επίλυση των ζητημάτων, που σας αφορούν» δεσμεύθηκε ενώπιον εκατοντάδων ομογενών μας σε σύντομο χαιρετισμό του στην κεντρική πλατεία της Δερβιτσάνης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας στο πλευρό του τον Αλβανό ομόλογο του, που τον υποδέχθηκε στο γήπεδο του μειονοτικού Δήμου.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με τον κ. Ράμα υπάρχει πολύ στενή συνεργασία και εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα λυθούν όλα τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η ελληνική εθνική μειονότητα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε, εξάλλου πως η Αθήνα παραμένει αρωγός στην ενταξιακή προοπτική των Τιράνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η Αλβανία αξίζει να είναι στην ΕΕ, όσο προκόβει η Αλβανία θα προκόβει και η εθνική μας μειονότητα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, που επεσήμανε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης των διμερών σχέσεων και στην οικονομία και στις υποδομές.
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε το ταξίδι του από το αεροδρόμιο της Κέρκυρας “Ιωάννης Καποδίστριας” όπου προσγειώθηκε το πρωθυπουργικό Falcon, από το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβιβάστηκε σε ελικόπτερο Chinook της Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου να ξεκινήσει την περιοδεία του στη Νότια Αλβανία.
Η επίσκεψη επρόκειτο να γίνει στις 7 Δεκεμβρίου αλλά αναβλήθηκε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Τον κ. Μητσοτάκη, συνοδεύουν μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Κέρκυρας της ΝΔ Στέφανος Γκίκας και Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας.
Η σημασία της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Χειμάρρα και η ΑΟΖ με Αλβανία
Η επίσκεψη πραγματοποιείται στον απόηχο της χθεσινής επίσκεψης Δένδια και των σταθερών πιέσεων της Αθήνας προς τα Τίρανα για να υπάρξει πρόοδος στο θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ και για παραπομπή της διαφοράς στην Χάγη.
Αν και σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τεχνικές επιτροπές δεν έχουν σημειώσει ιδιαίτερη πρόοδο, εντούτοις οι τεχνικές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών είναι μικρές. Το καλό σενάριο είναι να υπάρξει μια στερεή διαδικαστική βάση, προκειμένου να μην επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο με το αρνητικό προηγούμενο του 2010, όταν το αλβανικό συνταγματικό δικαστήριο είχε κρίνει άκυρη τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Καραμανλή - Μπερίσα του 2009.
Στο καλό πάντα σενάριο, κάποια στιγμή στις αρχές του 2023, ο πρόεδρος της χώρας θα εκδώσει την ισχυρή εξουσιοδότηση, προκειμένου οι τεχνικές επιτροπές να αναλάβουν το έργο σύνταξης συνυποσχετικού για την παραπομπή στην Χάγη.
Σε αυτή την προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών οι «ύμνοι» Ράμα στον Ερντογάν κατά την προ ημερών τελετή υπογραφής συμφωνίας για τα τουρκικά drones, δεν βοηθούν.
Το τάιμινγκ της συμφωνίας με την Τουρκία για πώληση τριών drones Bayraktar στα Τίρανα, έχει προκαλέσει αρνητικές εντυπώσεις και χαρακτηριστικά είναι τα χθεσινά «καρφιά» Δένδια για αναθεωρητικές δυνάμεις που θέλουν να δημιουργήσουν ζώνες επιρροής στα Δ.Βαλκάνια.
Βέβαια, οι σχέσεις των Τιράνων και του ίδιου του Έντι Ράμα με την Άγκυρα είναι γνωστές. Η θέση της Αθήνας είναι ότι όταν συγκεκριμένες κινήσεις γίνονται εργαλεία στα χέρια αναθεωρητικών δυνάμεων, όπως η Τουρκία, αυτό δεν είναι συμβατό με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την ευρωπαϊκή προοπτική.
Η ελληνική πλευρά πάντως εκτιμά ότι τα Τίρανα έχουν κάνει σαφή επιλογή στην ευρωπαϊκή προοπτική και δεν πρόκειται να την θέσουν σε κίνδυνο με τέτοιες κινήσεις, κάτι που έκανε σαφές χθες και ο έλληνας ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας, τόσο στις κατ ιδίαν συναντήσεις του, όσο και δημοσίως.
Διαβάστε ακόμα:
Κυρ. Μητσοτάκης από Αλβανία: Συγκινημένος που επισκέφθηκα την ελληνική μειονότητα