Σε ένα σημαντικό βήμα ενίσχυσης των αποτρεπτικών, αλλά και των επιθετικών δυνατοτήτων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, προχωρά η Άγκυρα. Πλέον ο τουρκικός στρατός, αλλά και η αστυνομία, χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAV κατασκευασμένα αποκλειστικά στην Τουρκία, ενώ εντάσσουν σύντομα και τουρκικής κατασκευής drones στο δυναμικό της τουρκικής Αεροπορίας…
Οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί από τις ΗΠΑ για την παράδοση μιας σειράς οπλικών συστημάτων, αλλά και το ρήγμα των σχέσεων με το Ισραήλ (με το οποίο είχε υπογράψει συμβόλαια προμηθείας UAV) υποχρέωσε την Τουρκία να αναπτύξει τη δική της τεχνολογία.
Με σαρκαστικό ύφος μάλιστα ο επικεφαλής της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ ευχαρίστησε την αμερικανική κυβέρνηση «για κάθε απαγόρευση πώλησης αμυντικού υλικού, καθώς υποχρέωσε την Τουρκία να αναπτύξει την δική της τεχνολογία»...
Ήδη από τον Φεβρουάριο έχει κάνει το ντεμπούτο του το πρώτο τουρκικής κατασκευής drone, το Anka Block A, που κατασκεύασε η τουρκική εταιρία Tusas Turkish Aerospace Industries και επιχειρεί ηδη από την αεροπορική βάση του Ελάζιγκ στην Ανατολική Τουρκία. Ο λόγος, για τον οποίο η Τουρκία δείχνει αυτή την σπουδή στην κατασκευή drones, είναι ο ειδικός ρόλος που έχουν αυτά στον ασύμμετρο πόλεμο που διεξάγεται στις Ανατολικές επαρχίες της εναντίον του PKK.
Το drone ANKA μπορεί να πετά σε ύψος 30.000 ποδιών για 24 ώρες και να εκτελεί επιχειρήσεις αναγνώρισης και επιτήρησης, μεταφέροντας έως και 200 κιλά βόμβες. Η εταιρία ΤΑΙ προγραμματίζει να αρχίσει τις παραδόσεις στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις των 10 συνολικά drones στις αρχές του 2017.
Όμως η Τουρκία έχει ήδη εντάξει στις δυνάμεις της το πρώτο οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το Bayraktar, που κατασκευάστηκε αποκλειστικά από τις δυο τουρκικές εταιρίες, την Baykar και την Kale Kalip.
Το τούρκικο UAV στις πρώτες πτήσεις του ήταν εξοπλισμένο με «έξυπνο» οπλικό σύστημα, με βεληνεκές 8 χλμ. που κατασκευάστηκε από την επίσης τουρκική εταιρία Roketsam, ενώ εξοπλίζεται και με το σύστημα ηλεκτρονικών αντιμέτρων και παρεμβολών SIGINT(Signals Intelligence), BSI-101, το οποίο είναι επίσης τουρκικής κατασκευής. Το BSI-101 (Signal Intelligence Device) μπορεί να ανιχνεύει εχθρικά ραντάρ και σταθμούς εκπομπής, καθώς και να εξουδετερώνει στόχους, να υποκλέπτονται οι επικοινωνίες των «τρομοκρατών» και να εντοπίζονται με τον τρόπο αυτό οι θέσεις των «τρομοκρατών».
Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν εντάξει στο δυναμικό τους ήδη 12 Bayraktar ΤΒ2, το οποίο από τις αρχές Ιουλίου παραδόθηκε στην τουρκική αστυνομία, ενώ ήδη επιχειρεί ένα UAV τύπου Bayraktar TB2 στις επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων του PKK στη νοτιοανατολική Τουρκία.