Ο αμερικανός γερουσιαστής των ΗΠΑ Μπομπ Μενέντεζ δήλωσε την Τετάρτη ότι εξακολουθεί να έχει ανησυχίες σχετικά με την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία και ότι δεν έχει αλλάξει τη στάση του όσον αφορά την πώληση των αεροσκαφών.
Δεν υπάρχει «τίποτα καινούργιο», δήλωσε ο Μενέντεζ, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, στο Καπιτώλιο στο Reuters. «Συνεχίζουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας».
Κατά τη διάρκεια της άτυπης διαδικασίας εξέτασης των μεγάλων πωλήσεων όπλων, οι επικεφαλής των επιτροπών Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων μπορούν να θέσουν «φρένο» στις συμφωνίες, με βάση ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο Μπομπ Μενέντεζ αντιτίθεται εδώ και καιρό στην πιθανή πώληση των F-16 στην Τουρκία για ζητήματα όπως η αντίσταση της Τουρκίας στην επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, οι ανησυχίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι τουρκικές υπερπτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο.
«Τώρα, πώς είναι λειτουργικό για εμάς να έχουμε έναν νατοϊκό σύμμαχο που να τηρεί μια εμπόλεμη στάση απέναντι σε έναν άλλο (σύμμαχο) και να του πουλάμε με κάποιο τρόπο τα F-16; Ελπίζω, λοιπόν, ότι αυτό θα είναι ένα από τα θέματα στο οποίο θα επικεντρωθείτε, εάν και η επικύρωση του διορισμού σας εξακολουθεί να εκκρεμεί.
Ελπίζω ότι μπορούμε να είμαστε υπέρμαχοι μιας ισχυρότερης σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο γιατί είναι κάτι απίστευτα σημαντικό. Ελπίζω ότι θα εργαστούμε στο σχήμα 3+1 με έναν τρόπο που θα ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών», τόνισε ο Μενέντεζ.
Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ζήτησε τον Οκτώβριο του 2021 να αγοράσει για 20 δισεκατομμύρια δολάρια μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin Corp και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά της αεροσκάφη. Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει την πώληση.
Η Άγκυρα είχε κρατήσει στάση αναμονής για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ επί μήνες, κατηγορώντας τη Στοκχόλμη ότι κάνει πολύ λίγα εναντίον ανθρώπων που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες, κυρίως Κούρδων μελών του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Αλλά ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στις 10 Ιουλίου ότι θα προωθήσει την επικύρωση στο κοινοβούλιο όταν αυτό ανοίξει ξανά το φθινόπωρο.
Ο Μενέντεζ μίλησε περισσότερο για την Τουρκία και κατά τη διάρκεια της ακρόασης για την επιβεβαίωση του υποψηφίου του Μπάιντεν για τη θέση του βοηθού υπουργού Εξωτερικών για τις ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις.
"Η Σουηδία δεν έχει ακόμη λάβει ψήφο από την Τουρκία, παρόλο που ο Ερντογάν είπε: "Ναι, εντάξει, η Σουηδία πρέπει να είναι μέσα". Θα μπορούσε να είχε καλέσει το κοινοβούλιο. Θα μπορούσε να έχει κάνει την ψηφοφορία. Δεν το έκανε", δήλωσε ο Μενέντεζ.
Ο Μενέντεζ αναφέρθηκε επίσης στην ανησυχία για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, ρωτώντας: "Πώς μας βολεύει να έχουμε έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ να είναι πολεμοχαρής απέναντι σε έναν άλλο και κάποιος να του πουλάει F-16;".
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι το υπουργείο θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις.
Ο εκπρόσωπος είπε ότι ο Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό ότι υποστηρίζει την πώληση. "Πρόκειται για τη διευκόλυνση της διαλειτουργικότητας του ΝΑΤΟ και είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ", δήλωσε ο εκπρόσωπος.