Την αποκάλυψη ότι στην ισραηλινή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) υπάρχουν ακόμη τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου έκανε ο υπουργός Ενέργειας και Υδατίνων Πόρων του Ισραήλ, Yuval Steinitz, μιλώντας στο 16ο Συνέδριο του Ινστιτούτου Πολίτικης και Στρατηγικής (IPS).
Σύμφωνα με τον Ισραηλινό υπουργό, στην ισραηλινή ΑΟΖ, υπάρχουν ακόμη σχεδόν 2.200 δισεκατομμύρια κυβικά μετρά φυσικού αερίου, που ισοδυναμούν με τέσσερα κοιτάσματα σαν το Λεβιάθαν. Ο Steinitz ανήγγειλε ότι σύντομα, πιθανότατα το φθινόπωρο, θα υπάρξει νέος διαγωνισμός για τη δανειοδότηση ερευνών στις περιοχές αυτές.
Το ενδιαφέρον της Ελλάδας
Όμως το ενδιαφέρον στοιχείο στην ομιλία του Ισραηλινού υπουργού, που μέχρι τώρα ήταν υπέρμαχος της κατασκευής αγωγού προς την Τουρκία, επανέλαβε ότι παραμένει η επιλογή εξαγωγής φυσικού αερίου, με αγωγούς στις γειτονικές χώρες, Ιορδανία, Αίγυπτο και Τουρκία, αλλά αποκάλυψε ότι το υπουργείο του εξετάζει και την εναλλακτική επιλογή του αγωγού προς την Κύπρο και από εκεί προς την Ελλάδα.
(Photo By Olaf Kosinsky by Skillshare - Own work. Ο κ. Steinitz αποκάλυψε ότι το υπουργείο του εξετάζει και την εναλλακτική επιλογή του αγωγού προς την Κύπρο και από εκεί προς την Ελλάδα.)
«Είναι εφικτό»
Ο κ. Steinitz για πρώτη φορά μάλιστα δηλώνει ότι το «έργο αυτό του αγωγού προς την Ελλάδα είναι τεχνικά δυνατό και, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα, το κόστος δεν είναι τόσο υψηλό».
Οι ενδείξεις για ανακάλυψη και νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ισραηλινή ΑΟΖ θα δώσει νέα ώθηση στις έρευνες που γίνονται στην περιοχή και ενισχύει και τη θέση της Λευκωσίας, καθώς εκκρεμεί ο νέος γύρος αδειοδοτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Εναλλακτικές της Τουρκίας οδούς αναζητά το Ισραήλ
Πάρα το γεγονός ότι υπάρχει έντονη φημολογία τους τελευταίους μήνες ότι επίκειται η αποκατάσταση των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία, η εμπιστοσύνη θα αργήσει πολύ να αποκατασταθεί όσο μάλιστα στην ηγεσία της Τουρκίας βρίσκεται ο Τούρκος Πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, και παρά το γεγονός ότι ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα πιέζουν προς την επιλογή της κατασκευής του αγωγού προς την Τουρκία, λόγοι ασφαλείας υποχρεώνουν το Ισραήλ να αναζητά εναλλακτικές οδούς για την εξαγωγή του φυσικού αερίου του, ώστε να μην κινδυνεύει να βρεθεί υπό την ομηρία της Τουρκίας...