Την ώρα που ο Νίκος Κοτζιάς... ετοιμάζει βαλίτσες για να επισκεφθεί τα Σκόπια στις αρχές Μαρτίου, ο Zoran Zaev προαναγγέλλει λύση για το ονοματολογικό ακόμη και μέσα στον Μάρτιο, τονίζοντας ότι αυτός είναι ο στόχος και των δύο πλευρών.
Ευχή και επιθυμία όχι μόνο δική μου, αλλά και όσων μετέχουμε στη διαπραγμάτευση, είναι να φθάσουμε σε λύση για το όνομα μέχρι το τέλος Μαρτίου, δηλώνει ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, σε σημερινή συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Balkan Insight.
Ο Zoran Zaev τόνισε ότι η εξεύρεση λύσης δεν πρέπει να καθυστερήσει, καθώς υπάρχουν «ανταγωνιστικές», όπως τις χαρακτήρισε, δυνάμεις οι οποίες είναι ενάντια στο ενδεχόμενο λύσης. Υπενθυμίζεται ότι το χρονοδιάγραμμα είναι εξαιρετικά σφικτό, καθώς θα πρέπει να είναι όλα έτοιμα μέχρι τις 17 Μαΐου, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στη Σόφια.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η επικείμενη επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να έχει μαζί του το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο είναι έτοιμο και έχει προκύψει από τις έως σήμερα διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.
Ο Zaev δήλωσε ακόμη πεπεισμένος ότι ο Αλέξης Τσίπρας «θέλει πραγματικά να βρεθεί λύση» ενώ για τον Νίκο Κοτζιά, σημειώνει ότι «κάνει κι εκείνος προσπάθεια».
Σε κάθε περίπτωση η επίλυση του ακανθώδους αυτού θέματος «θα ήταν καλή ιδέα να έχει καταστεί εφικτή μέχρι τον Ιούνιο γιατί θα ενθάρρυνε μια απόφαση από τη μεριά της ΕΕ για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα μου», επεσήμανε ο Z. Zaev.
«Κάθε χαμένος μήνας δεν θα είναι προς όφελός μας. Διατηρώ το ίδιο συναίσθημα που με καθοδηγεί από την αρχή - ότι είναι δυνατή μια λύση, αλλά ταυτόχρονα αυτή η λύση πρέπει να προστατεύει την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.
Ο Zoran Zaev ωστόσο ήταν κατηγορηματικός όταν του τέθηκε το ερώτημα τί θα συμβεί αν δεν υπάρξει λύση εξαιτίας μη αλλαγής στο Σύνταγμα της πΓΔΜ. «Και οι δύο πλευρές δεν θα πρέπει να θέτουν ζητήματα που θα καθιστούσαν αδύνατη μια λύση», απάντησε. «Είμαι ειλικρινά αφοσιωμένος στην εξεύρεση ρεαλιστικής εξήγησης, για την ελληνική πλευρά. Σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να οδηγούμεθα από γεγονότα. Δεν έχω κανένα δίλημμα στο ότι όσον αφορά το γεωγραφικό ζήτημα της Μακεδονίας, εμείς έχουμε το βόρειο τμήμα, το νότιο τμήμα ανήκει στην Ελλάδα και το ανατολικό μέρος στη Βουλγαρία. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε ότι το πρόβλημα περιστρέφεται γύρω από το όνομα. Συνεπώς δεν πρέπει να προσθέσουμε ζητήματα τα οποία θα προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα», τόνισε ο Zoran Zaev, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσον τελικά η πλευρά της πΓΔΜ προτίθεται να απαλείψει από το Σύνταγμά της τα αλυτρωτικά στοιχεία.
Photo by Ercin Top/Anadolu Agency/Getty Images