«Δεν είμαστε αφελείς για να πιστέψουμε την Τουρκία» - Αιχμές για Δένδια
Shutterstock
Shutterstock
Διπλωματικές πηγές

«Δεν είμαστε αφελείς για να πιστέψουμε την Τουρκία» - Αιχμές για Δένδια

Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με φόντο τη νέα πρόκληση από πλευράς της Τουρκίας να αποστείλει φρεγάτα βόρεια του Ηρακλείου, για να παρακολουθεί τις έρευνες του σκάφους NG Worker για την πόντιση καλωδίου. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, επισημαίνεται ότι όσο δεν επιλύεται το θέμα καθορισμού ΑΟΖ  - υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στην Ελλάδα και Τουρκία, τέτοιες προκλητικές κινήσεις θα εξακολουθούν να υπάρχουν, δεδομένου ότι η Άγκυρα επιμένει στις διεκδικήσεις της εκεί που δεν υπάρχει οριοθετημένη περιοχή.

Ωστόσο, το ζήτημα της οριοθέτησης φαίνεται πως στην παρούσα φάση δεν μπορεί να τεθεί επί τάπητος, καθώς Αθήνα και Άγκυρα δεν βρίσκουν κοινά σημεία ως προς το εύρος της συζήτησης.

Εξάλλου, «αγκάθι» στις διμερείς συζητήσεις παραμένουν, κατά πληροφορίες ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και τα Θαλάσσια Πάρκα, για τα οποία εκφράζει την αντίθεσή της η Τουρκία.

Την ίδια στιγμή, παραμένει άγνωστο το πότε θα συγκληθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Άγκυρα, καθώς φαίνεται πως δεν έχει εξευρεθεί κοινή ημερομηνία. Όπως όλα δείχνουν, πάντως, οι συζητήσεις τοποθετούνται αμέσως μετά τη Διευρυμένη Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, στις 17-18 Μαρτίου.

Όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές, ο στόχος για την Ελλάδα παραμένει η ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας με την Τουρκία, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι η Αθήνα πιστεύει ότι ξαφνικά η Άγκυρα θα εγκαταλείψει τις θέσεις που υποστηρίζει εδώ και 30 χρόνια.

Παράλληλα, ο Γ. Γεραπετρίτης κατά την πρόσφατη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, έθεσε επί τάπητος το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, υπογραμμίζοντας ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι προβλέψεις του πρέπει να γίνονται σεβαστές.

Πάντως, οι διπλωματικές πηγές επισημαίνουν πως οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας παραμένουν σε καλό επίπεδο, εδράζοντας την άποψη αυτή στα εξής σημεία:

Πρώτον, υπάρχουν ενεργές εμπορικές συμφωνίες ανάμεσα στις δύο χώρες και δεύτερον οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία έχουν σταματήσεις. Παράλληλα, υφίσταται γρήγορη επικοινωνία μεταξύ των αρμόδιων υπουργών και υπηρεσιών όταν προκύπτει κάποιο ζήτημα και δόθηκε οικονομική ανάσα σε δέκα ελληνικά νησιά με τη βίζα στους Τούρκους τουρίστες.

Ως προς το Κυπριακό και την επικείμενη Πενταμερή Διάσκεψη, διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι το μόνο κυρίαρχο ζήτημα είναι να υπάρξει εξέλιξη στη βάση των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ και ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα δύο κρατών προς συζήτηση, ούτε θέμα κυριαρχικής ισότητας.

Σε ό,τι αφορά τη Συρία και την έλευση του νέου καθεστώτος, επισημαίνεται πως η Ελλάδα είναι υπέρ της άρσης των κυρώσεων στο νέο καθεστώς της Δαμασκού, αλλά υπό την αιρεσιμότητα  συγκεκριμένων όρων, μεταξύ αυτών του σεβασμού των μειονοτήτων αλλά και του Διεθνούς Δικαίου. Ως προς το δε λεγόμενο «τουρκοσυριακό μνημόνιο» και τα περί παράνομης χάραξης ΑΟΖ με την Τουρκία, η Αθήνα έχει προειδοποιήσει τη Δαμασκό ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε την αντίδραση της ΕΕ, καθώς τα σύνορα της Κύπρου είναι και ευρωπαϊκά σύνορα.

Αιχμές για Δένδια

Ως προς το διάβημα που έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, προς την πρέσβειρα της Γαλλίας αναφορικά με το ζήτημα της πώλησης των πυραύλων Meteor στην Τουρκία, διπλωματικές πηγές σημειώνουν με νόημα ότι οι μη δημόσιες κινήσεις είναι συχνά πιο αποτελεσματικές.

Τέλος, δηλώνουν εμφατικά πως όλες οι αποφάσεις σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας προς την Τουρκία λαμβάνονται από το ΚΥΣΕΑ.