Photo by Mustafa Yalcin/Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Images
Αρχίζει σήμερα στο Mont Pelerin η Διάσκεψη για την Κύπρο σε επίπεδο τεχνοκρατών, σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στη Γενεύη την περασμένη Πέμπτη, ωστόσο σύμφωνα με τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή και Κύπρο Χρυσοστομίδη, σημαντικές είναι οι διαφορές που παραμένουν στα κεφάλαια της διακυβέρνησης και του περιουσιακού μεταξύ των δύο πλευρών.
Ουσιαστικά, οι συνομιλίες αποτελούν συνέχιση της Διάσκεψης της Γενεύης για την Κύπρο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην έδρα του ΟΗΕ στην Ευρώπη, αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι την Παρασκευή και θα ασχοληθούν με καίρια ερωτήματα που αφορούν το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, θα ετοιμαστούν εναλλακτικά σενάρια για τους επικεφαλής των μερών που συμμετέχουν στη Διάσκεψη για την Κύπρο, θα καταγραφούν οι θέσεις των πλευρών και οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν πιο συγκεκριμένα και διεξοδικά τις ανησυχίες και τις προσεγγίσεις που υπάρχουν.
Πάντως τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή και Κύπρο Χρυσοστομίδη, τόνισαν ότι οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές είναι σημαντικές. Σε δηλώσεις τους στο ΡΙΚ, ανέφεραν ότι η μεγαλύτερη διαφορά είναι στο ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο στο δικαίωμα αποκατάστασης της περιουσίας.
Η κ. Μαρκουλή είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει στη θέση ότι προτεραιότητα πρέπει να έχει ο αρχικός ιδιοκτήτης και όχι ο χρήστης, ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά διατηρεί την αντίθετη άποψη.
Στο θέμα της διακυβέρνησης, πέραν της διαφωνίας στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει στη θέση ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου σε όλους τους τομείς λειτουργίας του κράτους.
Ουδόλως εξυπηρετεί η συντήρηση ανύπαρκτων θεμάτων για τα τεκταινόμενα στην πρόσφατη διάσκεψη της Γενεύης, τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.
Σχολιάζοντας τα όσα αναφέρονται για τη στάση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά στη Γενεύη, ο κ.Παπαδόπουλος είπε ότι «δεν μπορεί να διεξάγεται συζήτηση για θέματα που δεν υφίστανται».
Επανέλαβε ότι έχει καταστεί σαφές και από τον πρόεδρο Αναστασιάδη και από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Αθήνα και από τον ίδιο τον κύριο Κοτζιά ότι είναι αγαστή η συνεργασία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας.
Για την έκκληση του προέδρου της Δημοκρατίας για ανακωχή, ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος είπε ότι ο κυπριακός λαός αναμένει από όλους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εξεύρουν το ελάχιστο όριο συνεννόησης, με τοποθετήσεις σε ήπιους τόνους, χωρίς υπερβολές και παραποίηση γεγονότων.
Αναφερόμενος στην έναρξη, εντός της ημέρας, των εργασιών της ομάδας τεχνοκρατών στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας, ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι «η διαδικασία είναι συνεχής και σε εξέλιξη».
Πρόσθεσε ότι η τεχνοκρατική επιτροπή θα επιχειρήσει να θέσει τη βάση των συζητήσεων μέσα από καταγραφή θέσεων και απάντηση ερωτήσεων, για να διαμορφωθεί το πλαίσιο εντός του οποίου θα μπορέσει να επαναρχίσει, το συντομότερο, η διάσκεψη σε πολιτικό επίπεδο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμα:
- Ο Ν. Αναστασιάδης ελπίζει η Τουρκία να επιδείξει πολιτική βούληση
- M. Akinci: Ο χάρτης της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός