Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ελληνικών συμφερόντων στην Ουάσιγκτον και θεωρείται από τα πιο αποτελεσματικά μέλη του Κογκρέσου σύμφωνα με την CEL (Center for Effective Lawmaking) . Ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής Γκας Μπιλιράκης σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης περιγράφει τις ισορροπίες στο Κογκρέσο για την πώληση F-16 στην Τουρκία και αναλύει γιατί η νέα τουρκική κυβέρνηση, δεν θα αλλάξει εύκολα την επιθετική της πολιτική έναντι της Ελλάδας.
Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο.
Είστε στην πρώτη γραμμή των ελληνικών συμφερόντων στην Ουάσιγκτον. Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που έχετε ήδη αναλάβει και πρόκειται να προωθήσετε σχετικά με την πώληση των F-16 στην Τουρκία;
Είμαι επικεφαλής μιας διακομματικής πρωτοβουλίας που εναντιώνεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να πουλήσει F-16 στην Τουρκία και στην κυβέρνηση Ερντογάν, από τότε που προτάθηκε για πρώτη φορά, λόγω της συνεχιζόμενης παραβίασης του νόμου των ΗΠΑ και της ολοένα και πιο πολεμικής ρητορικής και επιθετικότητάς της προς την Ελλάδα.
Στις 30 Ιουνίου 2022 ο Πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε τις προθέσεις του να προχωρήσει στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Στις παρατηρήσεις του, σημείωσε ότι πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε πώληση και μεταφορά όπλων, είναι απαραίτητη η έγκριση από το Κογκρέσο.
Ενώ η υποχώρηση της Τουρκίας σε ό,τι αφορά στην αντίθεσή της στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά εκκρεμή ζητήματα για να προχωρήσουμε με την πώληση F-16 στην κυβέρνηση Ερντογάν. Κατά την τελευταία δεκαετία, η Τουρκία δεν ήταν παραγωγικό μέλος του ΝΑΤΟ, ούτε αξιόπιστος σύμμαχος των Η.Π.Α.
Η Τουρκία, και συγκεκριμένα οι διοικήσεις των αμυντικών βιομηχανιών της, παραμένουν υπό καθεστώς κυρώσεων, μέσω του σχετικού νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής, ο οποίος προβλέπει κυρώσεις (CAATSA), ως αποτέλεσμα της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει δώσει απαντήσεις σχετικά με το πώς η Τουρκία θα πληρούσε τις προϋποθέσεις για να εξαιρεθεί από αυτές τις κυρώσεις και πώς η κυβέρνηση θα μετριάσει τους κινδύνους της συνεγκατάστασης F-16 και των «κιτ» αναβάθμισης με ένα ρωσικό οπλικό σύστημα, γι' αυτό η Τουρκία απομακρύνθηκε από το πρόγραμμα F-35.
Από τις αρχές του 2022, η Τουρκία έχει παραβιάσει τον εναέριο χώρο της συμμάχου στο ΝΑΤΟ, Ελλάδας, πάνω από 2.377 φορές, συμπεριλαμβανομένων 120 υπερπτήσεων πάνω από το ελληνικό έδαφος. Οι εχθρικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο, καθώς και η εχθρική στάση της απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, καθιστούν σαφές ότι δεν σκοπεύουν να αναστείλουν σύντομα αυτές τις επιθετικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες. Έως ότου η κυβέρνηση μπορεί να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να μετριάσει τις προαναφερθείσες ανησυχίες, θα συνεχίσουμε να εναντιωνόμαστε σε αυτήν τη μεταφορά οπλικών συστημάτων και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι τα F-16 δεν θα παραδοθούν στην τουρκική κυβέρνηση.
Ποιοι άλλοι λόγοι δεν επιτρέπουν στις ΗΠΑ να πουλήσουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Τουρκία;
Εκτός από τους λόγους που αναφέρονται παραπάνω, ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει γίνει διαβόητος για την πολεμική ρητορική και τον εξέχοντα ρόλο του ως αποσταθεροποιητικού παράγοντα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πρέπει να λογοδοτήσει για την αυξημένη επιθετικότητά του και τη συμπεριφορά του, η οποία υπονομεύει τα συμφέροντα των ΗΠΑ και να μην ανταμείβεται με οποιαδήποτε πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παραμείνουν σταθερές στη δέσμευσή τους να μην παρέχουν στην Τουρκία όπλα, τα οποία θα χρησιμοποιήσει για να συνεχίσει να απειλεί τους ειρηνικούς γείτονές της.
Πριν από ένα χρόνο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε ενώπιον του Κογκρέσου για να τονίσει την ισχυρή διμερή σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας και να επισημαίνει την αδικαιολόγητη επιθετικότητα του Ερντογάν και τις χιλιάδες παράνομες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Ο Ερντογάν επέλεξε επίσης να ευθυγραμμιστεί με το Ιράν και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Με απλά λόγια, δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος. Ως περήφανος Ελληνοαμερικανός και συμπρόεδρος του Hellenic Caucus (αμερικανοελληνικό Συμβούλιο της Καλιφόρνια) με ανησυχεί εξαιρετικά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν αγνοεί αυτές τις ενέργειες και τις προειδοποιήσεις μας. Συντάσσομαι με τους Έλληνες συναδέλφους μου στην καταδίκη αυτής της πώλησης και ενθαρρύνω τους συναδέλφους μου να σκεφτούν προσεκτικά πριν εγκρίνουν οποιεσδήποτε μελλοντικές πωλήσεις στην Τουρκία.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την πώληση F-16 στην Τουρκία;
Για να προχωρήσει μια τέτοια πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στο εξωτερικό (FMS), η τρέχουσα κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευτεί και να προτείνει την πώληση αυτή. Σε αυτήν την περίπτωση, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ενημερώσει το Κογκρέσο για την πώληση, και στη συνέχεια απαιτείται η επίσημη έγκριση από το σώμα για να ολοκληρωθεί η πώληση.
Η Τουρκία έχει δοκιμάσει ως τώρα πολλά μέσα για να αποκτήσει είτε F-16, είτε κιτ αναβάθμισης F-16, είτε τώρα αναβαθμίσεις λογισμικού. Αυτό είναι κάτι στο οποίο θα συνεχίσω να εναντιώνομαι έως ότου οι ΗΠΑ εγγυηθούν ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει κανένα μέρος μιας μελλοντικής πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού για να απειλήσει την κυριαρχία της Ελλάδας.
Πιστεύετε ότι υπό τη νέα τουρκική κυβέρνηση θα αλλάξει η προσέγγιση προς τις ΗΠΑ, την Ελλάδα, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ;
Σίγουρα το ελπίζω. Ωστόσο, δεδομένης της πρόσφατης συμπεριφοράς της χώρας στη διεθνή σκηνή, δεν είμαι υπερβολικά αισιόδοξος.
Πώς αξιολογείτε την τουρκική επιθετικότητα κατά της Ελλάδας. Υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις;
Από τις αρχές του 2022, η Τουρκία έχει παραβιάσει τον εναέριο χώρο της συμμάχου του στο ΝΑΤΟ, Ελλάδας, πάνω από 2.377 φορές, συμπεριλαμβανομένων 120 υπερπτήσεων πάνω από το ελληνικό έδαφος. Οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο, καθώς και η εχθρική στάση της απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, καθιστούν σαφές ότι δεν σκοπεύουν να αναστείλουν σύντομα αυτές τις επιθετικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες.
Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούσαν στην πώληση F-16, αναμφίβολα θα χρησιμοποιούνταν πολεμικά αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής για την είσοδο στον ελληνικό εναέριο χώρο. Αυτό θα παραβίαζε τον νόμο περί ελέγχου εξαγωγών όπλων, ο οποίος επιτρέπει μόνο τη μεταφορά εξοπλισμού για νόμιμες επιχειρήσεις αυτοάμυνας.
Τους τελευταίους επτά μήνες, καμία από τις ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος που σχετίζονται με την Ελλάδα δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αμυντική, αλλά είναι εκφοβιστικές.
Η κυβέρνηση δεν έχει παράσχει πληροφορίες σχετικά με το πώς εργάζονται για να σταματήσει η Τουρκία αυτές τις επιθετικές ενέργειες προς έναν σύμμαχο των ΗΠΑ. Τέλος, εκτός από την επιθετικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στα πρόθυρα επανεισβολής στη Συρία με συγκεκριμένη πρόθεση να στοχεύσει τις κουρδικές δυνάμεις στο Βορρά. Πολλές από αυτές τις δυνάμεις έχουν πολεμήσει στο παρελθόν και έχουν βοηθήσει τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή.
Εάν η Τουρκία αποκτούσε μαχητικά συστήματα F-16, θα χρησιμοποιούνταν σαφώς σε αυτήν τη νέα επίθεση κατά των συμμάχων μας των Σύριων Κούρδων.
Η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει παράσχει πληροφορίες σχετικά με το πώς θα διασφαλίσει ότι αυτά τα άτομα, στα οποία βασιστήκαμε στο παρελθόν και μπορεί να χρειαστεί να το πράξουμε στο μέλλον, θα προστατεύονται από όπλα που έχουν κατασκευαστεί από τις ΗΠΑ.`
Έως ότου η κυβέρνηση δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να μετριάσει τις προαναφερθείσες ανησυχίες, θα συνεχίσουμε να εναντιωνόμαστε σε αυτήν την πώληση όπλων και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα F-16 δεν θα παραδοθούν στην τουρκική κυβέρνηση.
Τέλος, ποια είναι η γνώμη σας για την ελληνική πολιτική έναντι της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια και πώς θα πρέπει να συνεχιστεί.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να συνεχίσει να προωθεί και να ενισχύει τους δεσμούς του με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους συμμάχους σε όλο τον κόσμο, καθώς είναι σαφές ότι η Ελλάδα ήταν και συνεχίζει να είναι σταθερός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ η Τουρκία ήταν σύμμαχος μόνο στα χαρτιά.