Στη συμμαχία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ αναφέρθηκε ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους με αφορμή την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη και τις εξελίξεις στη Μεσόγειο.
Ειδικότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τα ελληνοτουρκικά ο κ.Πάιατ σημείωσε ότι «υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς και τις κινήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στις διερευνητικές επαφές. Πλέον η μπάλα είναι στο γήπεδο της Άγκυρας για να προσέλθει σε διάλογο», ενώ παρέπεμψε στις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεκ για την Τουρκία, μετά τη συνομιλία που είχε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Σχετικά με το ενδεχόμενο επίσκεψης του νέου προέδρου των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο Αμερικανός πρέσβης ανέφερε ότι δεν έχει κάποια ενημέρωση για επίσκεψη του πλανητάρχη στην Ελλάδα, εντούτοις σημείωσε πως οι ΗΠΑ παραμένουν αφοσιωμένες στη συμμαχία με την Ελλάδα».
Αναφερόμενος στο ζήτημα των εξοπλιστικών ο κ.Πάιατ μίλησε για πιθανή συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα για συμφωνία αγοράς μαχητικών F-35. Χαρακτηριστικά είπε «Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να πουλήσουν F-35 όποτε η Ελλάδα είναι έτοιμη. Πρόκειται όμως για μία συζήτηση - διαπραγμάτευση που θα γίνει μεταξύ των κυβερνήσεων».
Βέβαια, ο κ.Πάιατ διευκρίνισε πως πρόκειται η πώληση των F-35 είναι μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Ενδεικτικά συνεργάτης του κ.Πάιατ ανέφερε ότι η παράδοση μαχητικών F-35 γίνεται σε περίπου 5 χρόνια, καθώς θα πρέπει να κατασκευαστούν και οι ανάλογες υποδομές.
Ωστόσο, ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε τη σημασία της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16 σε Viper, μέχρι να υπάρξει μία πιθανή συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ για τα F-35.
Σημείωσε πως αν υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο είναι περισσότερο περήφανος όσων έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στη στρατηγική σχέση, είναι ο τρόπος με τον οποίο οι στρατοί μας έχουν μάθει να συνεργάζονται. Έχουμε κάνει ο ένας τον άλλο ισχυρότερο και πιο ασφαλή, και αυτό ήταν το πνεύμα στο οποίο προσεγγίσαμε το 2019 την τροποποίηση, την επέκταση της Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Άντονι Μπλίνκεν επισήμανε πως η Ελλάδα ήταν στην πρώτη σειρά από τις χώρες με τις οποίες ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε επαφή στην αρχή της θητείας του.
Σημείωσε ακόμα πως η συζήτηση μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Άντονι Μπλίνκεν δεν θα μπορούσε να ήταν πιο θετική και εξέφρασε την ικανοποίησή του που είδε στη συνέντευξη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών την Κυριακή στη Real News ότι ένα από τα θέματα που συζήτησαν ήταν η περαιτέρω διεύρυνση της αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, σημειώνοντας πως αυτό είναι ένα εγχείρημα που προχωρούμε γιατί είναι προς το κοινό μας συμφέρον.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην άσκηση των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη την προηγούμενη εβδομάδα, δίνοντας έμφαση στον τρόπο με τον οποίο έχει ενισχυθεί η διμερής επιχειρησιακή ικανότητα στην περιοχή, αλλά και στις άλλες στρατιωτικές ασκήσεις που συνεργάζονται οι δύο χώρες, όπως η άσκηση Ινίοχος, οι ασκήσεις στη Λάρισα και στο Στεφανοβίκειο αλλά και στον ελλιμενισμό του αμερικανικού ελικοπτεροφόρου USS Hershel «Woody» Williams στη βάση της Σούδας.
Επίσης, ο κ. Πάιατ εξέφρασε τη δέσμευση των ΗΠΑ για τη συνεργασία με το ελληνικό Ναυτικό. «Θέλουμε να δούμε το Ελληνικό Ναυτικό να είναι όσο το δυνατόν πιο επιχειρησιακά ικανό» σημείωσε.
Εξίσου, όσον αφορά τον ενεργειακό ρόλο της χώρας μας, ο Αμερικανός πρέσβης τον χαρακτήρισε καταλυτικό για την ενεργειακή περιφερειακή συνεργασία. Απαντώντας σε ερώτηση για τους ενεργειακούς διαδρόμους, είπε πως οι αγορές θα αποφασίσουν ποιες επιλογές είναι βιώσιμες. Ανέδειξε τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και στην ενεργειακή ασφάλεια και προσέθεσε πως η Ελλάδα έχει γίνει αναπόσπαστος εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.