Το Χρηματιστήριο, κύριε Πρόεδρε, χρησιμοποιήθηκε από τον Κώστα Σημίτη και τον Κώστα Λαλιώτη για να κερδηθούν οι εκλογές του 2000. Το μεταρρυθμιστικό ΠΑΣΟΚ καβάλησε το άρμα της Σοφοκλέους και ο κόσμος έκλαψε τα λεφτά του. Όχι ότι ο κόσμος θα είχε σώσει τα λεφτά του αν ο Λαλιώτης δεν είχε βγάλει εκείνες τις περίφημες αφίσες. Αλλά τα λεγόμενα «Λαμπρόχαρτα», τα οποία οφείλουν το όνομά τους στον τότε διοικητή της Αγροτικής, κ. Λάμπρου, τον έπαιξαν τον ρόλο τους. Όπως και να το κάνουμε, το ''99 συνδέθηκε στην μνήμη του λαού με μία μεγάλη εθνική καταστροφή. Και αυτό είναι αληθές. Από τότε ξεκίνησε η αντίστροφη πορεία για όλα. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα συζήτησης.
Επειδή όμως ο λαός κάπου έπρεπε να ρίξει το φταίξιμο για τις απώλειες των περιουσιών του και αυτός ο κάποιος δεν θα μπορούσε να είναι το ξερό το κεφάλι του καθενός μας, οι πολιτικοί έσπευσαν πρώτοι απ'' όλους να βγάλουν απ'' έξω την ουρά τους. Και αν δεν μεταμορφώθηκαν σε σκληρούς πολέμιους της φούσκας, της αγοράς και του καπιταλισμού, φρόντιζαν, στην καλύτερη των περιπτώσεων, να μην ανοίγουν καν τέτοιες συζητήσεις.
Και κάπου εκεί, κύριε Πρόεδρε, χάσαμε την ουσία. Και, κυρίως, πετάξαμε από το παράθυρο ένα χρήσιμο εργαλείο για την οικονομία, όπως είναι το Χρηματιστήριο. Όλα αυτά τα χρόνια η χρηματιστηριακή αγορά ακολούθησε μία σταθερά φθίνουσα πορεία. Και δεν συζητάμε μόνο για τους χρηματιστηριακούς δείκτες και για την επίδραση της κρίσης στη χρηματιστηριακή αγορά. Αλλά για τον ρόλο του Χρηματιστηρίου. Από το 2000 και μετά δεν υπήρξε υπουργός των Οικονομικών που να σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει αυτό το εργαλείο. Όλοι προτίμησαν να το αφήσουν στην άκρη. Μην τυχόν και συνδεθούν με οιονδήποτε τρόπο με το ακραίο φαινόμενο του 1999.
Και όμως! Έχετε σκεφθεί, κύριε Πρόεδρε, ότι σε αυτό το Χρηματιστήριο θα μπορούσαμε να στηρίξουμε σοβαρές προσπάθειες για την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων; Να αξιοποιήσουμε την κτηματική περιουσία του ελληνικού Δημοσίου με κτηματικά ομόλογα; Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει τεράστιες δυνατότητες που περιμένει κάποιος να τις αξιοποιήσει. Για παράδειγμα, το Αποθετήριο Τίτλων είναι μοναδικό για την προστασία των επενδυτών.
Έχουμε έναν οργανισμό που «κάθεται», που σκουριάζει αναξιοποίητος. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψει κανείς τον τροχό. Το έχουν κάνει άλλοι πριν από εμάς. Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, για παράδειγμα, χρηματοδοτεί ένα πρόγραμμα «σαφάρι» σε όλη την Ευρώπη για την ανακάλυψη μικρομεσαίων επιχειρήσεων που μπορεί να αναπτυχθούν. Και φανταστείτε τι κάνει! Τις καθοδηγεί βήμα βήμα μέχρι το σημείο που θα απευθυνθούν για κεφάλαια στην επενδυτική κοινότητα. Οι νέες και υγιείς επιχειρηματικές προσπάθειες είναι το «κυνήγι» και το Χρηματιστήριο το εργαλείο.
Έχουμε πολλές τέτοιες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, κύριε Πρόεδρε. Εταιρείες που έχουν δυσκολία στην πρόσβαση κεφαλαίων, αφού η Ελλάδα της κρίσης τραυμάτισε τη σχέση τους με το τραπεζικό σύστημα. Θα μπορούσαν αυτές οι εταιρείες να βοηθηθούν μέσω του Χρηματιστηρίου. Αρκεί το Χρηματιστήριο να είναι σε θέση να ξαναπαίξει τον ρόλο του.
Κύριε Πρόεδρε, όλα είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Θα σας θυμίσω ότι η άνθηση του Χρηματιστηρίου ξεκίνησε με το περίφημο πακέτο μέτρων του αείμνηστου Καρατζά. Ότι αυτή η άνθηση κατέληξε στην τραγωδία του 1999 είναι ένα γεγονός που έχει τις αιτίες του. Και επειδή εκείνη την εποχή ήμουν από τους λίγους που έγραφε δημόσια για τις βλαβερές συνέπειες της φούσκας (φυσικά προτού σκάσει), θα σας πω ότι για τα πυρηνικά ατυχήματα δεν φταίει η πυρηνική ενέργεια.
Πρέπει να ξαναδείτε το θέμα της Κεφαλαιαγοράς. Έχετε στελέχη που γνωρίζουν καλά το θέμα. Μπορείτε να βάλετε πάλι μπροστά αυτήν τη μηχανή. Σε ένα πλοίο που θέλει να ξεκολλήσει από την ξέρα είναι πολυτέλεια να έχουμε μία παροπλισμένη μηχανή στην αποθήκη και να μην τη χρησιμοποιούμε. Δεν θα κάνει μόνη της όλη τη δουλειά, αλλά μαζί με τις άλλες μπορεί στο τέλος να βοηθήσει να πετύχουμε τον στόχο μας.
Είναι δυνατόν να πετύχουμε κάτι στο συνταξιοδοτικό χωρίς την ανάπτυξη της Κεφαλαιαγοράς; Θα πρέπει να ξεπεράσουμε τις τραυματικές εμπειρίες του 1999 και να δούμε τα πράγματα με τον σωστό τρόπο. Το Χρηματιστήριο Αθηνών μπορεί να διαδραματίσει τον ρόλο του. Αλλά γι'' αυτό, κύριε Πρόεδρε, χρειάζεται τη δική σας πρωτοβουλία. Δεν θα το κάνει από μόνος του κάποιος υπουργός σας.
Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]
Στηρίζουμε τον Κυριάκο, ελέγχουμε την εξουσία. Εμένα μου αρέσει αυτό. Άλλοι στήριζαν την αλλαγή, εμείς τον Κυριάκο! Ξέρω, θα είμαστε και δυσάρεστοι. Και η εξουσία δεν είναι φίλη με τους δυσάρεστους. Αλλά δεν ψάχνουμε φίλους. Ανθρώπους να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις αναζητούμε...
Όσοι θέλετε να το διαβάσετε νωρίτερα στον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί το πρωί στα περίπτερα.